Vaske klær

Ikke la det ligge

Å la den våte klesvasken ligge i maskinen litt for lenge kan være en dårlig idé.

IKKE LA DEN LIGGE: Å vaske klær kan vi vel være enige om at ikke er det morsomste man kan foreta seg av aktiviteter, men det må gjøres, og da er det deilig å bare gjøre det én gang, ikke to! Video: Embla Hjort-Larsen. Vis mer
Publisert

Har du noen gang latt den våte klesvasken ligge litt for lenge i maskinen, kanskje til og med over natta? Dette kan fort bli en bakteriebombe.

- Mikroorganismer trives i fuktighet og varme. Om vasken blir liggende lenge nok, vil den angripes og få en karakteristisk lukt, dette kalles ofte at den «surner», forklarer professor i klær og bærekraft Ingun Grimstad Klepp hos SIFO ved OsloMet.

At klesvasken surner vil si at klærne ikke lenger vil lukte nyvasket, men heller litt mer surt og ufriskt.

Fargen kan smitte over

Det er ikke bare lukt som kan sette seg i klærne, men også fargestoffer.

- De fleste fargestoffer smitter lett i halvvåt tilstand, og det kan derfor være en større fare for at de smitter, sier Klepp og fortsetter:

- Klærne ligger jo også i harde krøller, dersom de tørker slik, vil de bli vanskeligere å få ut.

Vask den på nytt

De fleste vil nok før eller siden oppleve å glemme klesvasken litt for lenge i maskinen. Leder for forbrukerservice Malin Skaar hos Orkla er enig at klesvasken bør bli tatt ut av maskinen så fort som mulig.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer