Ikke la selgerne lure deg

Røykvarslere tåler mer enn fem års drift.

DSB advarer mot useriøst salg av røykvarslere. Foto: Colourbox.com
DSB advarer mot useriøst salg av røykvarslere. Foto: Colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Har du blitt oppringt av telefonselgere som har advart deg mot gamle røykvarslere? Direktoratet for sikkerhet og beredskap (DSB) har blitt kontaktet av flere som har opplevd dette i det siste.

Les også: 1 av 4 hytter uten røykvarsler

Telefonselgerne har oppgitt at de samarbeider med DSB, og har kommet med informasjon om at røykvarslere som er eldre enn fem år må byttes ut.

DSB påpeker at dette ikke er korrekt. Røykvarslere har begrenset levetid, men det er ingen maksgrense på fem år. De bør imidlertid testes regelmessig og vedlikeholdes. Batteriene bør byttes hvert år. Røykvarslere skal enten være CE-merket med henvisning til NS-EN 14604 (europeisk produktstandard) eller være merket med DSB 235 pluss et tre- eller firesifret nummer.

Les mer: Røykvarslere ute av kontroll

DSB samarbeider forøvrig heller ikke med private aktører i brannvernmarkedet, så telefonselgere som sier de har et samarbeid med direktoratet, forteller ikke sannheten.

Hvilken varsler bør du ha?

IF sa i forbindelse med en undersøkelse i 2006 at det aller beste er en varsler med både ionisk og optisk system. Ioniske varslere reagerer ikke på ulmebranner, men reagerer raskere på åpen ild. Forskjellen på reaksjonstiden er imidlertid så minimal at hvis alternativet er å skulle velge en type røykvarsler, så er den optiske bedre.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer