Oppbevaring av sjokolade:

Ikke legg den her

Det hvite belegget på sjokoladen er ikke delikat, men heldigvis er det ikke farlig. Det er også lett å unngå.

KJØLESKAPET, ELLER?: Her får du svaret på om du bør oppbevare sjokoladen i kjøleskapet, eller i romtemperatur. Video: Embla Hjort-Larsen / Storyblocks. Vis mer
Publisert

Er du blant dem som oppbevarer sjokolade i kjøleskapet? Da bør du tenke deg om to ganger.

- Sjokolade har egentlig ikke godt av å ligge i kjøleskapet, sier konditor Sverre Sætre til DinSide.

Han forteller at når du tar sjokoladen ut av kjøleskapet og ut i et varmt rom, kan den få kondens.

- Det vannet vil løse opp sukkeret, og når det fordamper igjen, vil sukkeret rekrystallisere seg til ørsmå hvite krystaller.

Det er dette som kalles sukkerblomstring. Sugar bloom eller chocolate bloom på engelsk.

Det er ikke farlig, men det er heller ikke spesielt delikat.

Det er ikke nødvendigvis så farlig om sjokoladen er i helt tett emballasje, men med én gang du har åpnet plata, har du et potensielt problem.

To typer sjokoladeblomstring

Sukkerblomstring er ikke den eneste typen blomstring som kan oppstå på sjokolade.

Fettblomstring er mest vanlig, og skyldes, ironisk nok, at du oppbevarer sjokoladen for varmt.

Du har kanskje opplevd at en sjokoladeplate som har blitt liggende i ei veske eller i bilen har fått et hvitt belegg? Kakaosmør smelter ved 34-35 grader. Det vil da skille seg fra resten av ingrediensene - og trekker mot overflaten, og du får et hvitt belegg.

Dette er jo en av de tingene som gjør sjokolade så godt å spise, det smelter bokstavelig talt på tunga.

Ikke bare holder sjokoladen seg bedre i romtemperatur, den smaker også mye bedre, har sjokoladeprodusent Vigdis Rosenkilde tidligere fortalt DinSide.

- Alle må selvsagt gjøre som de vil, men har du en god sjokolade, kommer smakene mye bedre til sin rett om du serverer sjokoladen i romtemperatur.

Ikke helt ulikt hvordan det er med en god akevitt.

- Men kald sjokolade er best!

Må du oppbevare sjokoladen kaldt, er rådet klart: Knekk av de bitene du har tenkt å spise, og legg sjokoladen inn igjen så fort som mulig.

Det viktigste er at sjokoladen oppbevares i så jevn temperatur som mulig.

Faren for sukkerblomstring er også størst ved høy luftfuktighet og store temperaturforskjeller.

Produsentenes anbefaling er uansett klar: Sjokolade holder seg best om du oppbevarer det imellom 15 til 18 grader. Høres det ut som noe annet du kjenner til?

Ifølge Vinmonopolet skal også vin lagres ved en jevn temperatur, gjerne mellom 6 og 18 grader. Har du et vinskap med ulike temperatursoner, er det vanlig å sette temperaturen litt lavere for hvitvin enn rødvin.

Rødvinshylla er derfor et perfekt sted å lagre sjokolade. Har du, som oss, ikke et eget vinskap, fungerer det også helt fint å oppbevare sjokoladen her. Gjerne så langt unna de varmeste stedene på kjøkkenet som mulig, det vil si ikke ved siden av eller over ovnen - eller kjøleskapet.