Hva skjer om du ikke deltar på dugnad?

Ikke lov med bot

Har du noen gang hoppet over den jevnlige dugnaden i sameiet? Da har du ikke lov å bli bøtelagt.

BELØNNING FRAMFOR STRAFF: NBBL råder boligselskaper til å velge belønning fremfor straff for å lokke folk til dugnad. NBBL råder boligselskaper til å velge belønning fremfor straff for å lokke folk til dugnad. Foto: NBBL
BELØNNING FRAMFOR STRAFF: NBBL råder boligselskaper til å velge belønning fremfor straff for å lokke folk til dugnad. NBBL råder boligselskaper til å velge belønning fremfor straff for å lokke folk til dugnad. Foto: NBBL Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Har du ikke deltatt på dugnaden i borettslaget, av ulike grunner? Da lurer du kanskje på om det kan få konsekvenser for deg. Én ting er at de andre beboerne kanskje ikke er fullt så fornøyde med deg, men en annen problemstilling er om det faktisk kan straffe seg på annet vis også.

Huseiernes Landsforbund forklarer at et spørsmål som da gjerne dukker opp, er om styret kan bøtelegge de som ikke stiller.

Ikke lov

Advokat Annita Magnussen i Huseiernes Landsforbund forteller at svaret på det spørsmålet er nei:

– Det er ikke hjemmel i lovverket til å bøtelegge eller gi gebyr til de andelseierne eller seksjonseierne som ikke møter opp på dugnad, sier Magnussen.

Hennes inntrykk er at de aller fleste steder går dugnadene greit, og folk er flinke til å stille opp.

– Det passer jo aldri for alle, men de som ikke kan i år blir kanskje med til neste år, og så fordeler ting seg sånn noenlunde jevnt utover. Men de som ikke har problemer hører vi jo sjelden noe fra. Vi får gjerne henvendelser når arbeidsmengden blir for stor og de som stiller blir for få. Da begynner problemene, sier Magnussen.

BYGGE DRIVHUS: Stadig flere vil ha drivhus i hagen sin. Få eksperttipsene her! Foto: NTB / Hageland / Felleskjøpet / Hageglede Vis mer

Urettferdig

Line C. B. Bjekek er advokat i Norsk Boligbyggelag (NBBL). Hun forklarer i en pressemelding at det ikke er en plikt å delta på dugnad, ergo er det ulovlig å straffe hjemmesitterne.

– Det kan oppleves som urettferdig at noen sitter hjemme, mens andre arbeider for fellesskapets beste, særlig dersom beboeren uteblir uten god grunn. Det kan derfor være fristende for styret å sette i verk tiltak for å øke dugnadslysten.

Smutthull

Men Magnussen forklarer at det er en annen måte for å få folk til å betale, dersom de ikke deltar selv.

Dersom styret setter en realistisk pris på hva det ville koste å få et firma til å gjøre hele jobben, kan denne summen fordeles på alle i sameiet eller borettslaget, etter samme brøk som fellesutgiftene for øvrig regnes ut etter.

– Deretter fritar man de som stiller opp på dugnaden fra å betale, mens de som ikke stiller, må punge ut med sin andel.

– For de som må betale kan det vel føles som en slags bot, men det et viktig skille juridisk, sier Magnussen. Hun legger til at denne metoden stort sett vil sikre at summene ikke kommer ut av proporsjoner.

– Vi har jo sett eksempler på folk som virkelig vil straffe de som ikke møter med «bøter», på opptil tre tusen kroner. Det blir jo litt voldsomt, kommenterer Magnussen.

Også Bjerkek støtter dette:

– For eksempel der maling av egen garasje kan gjøres på dugnad, må den som ikke maler selv finne seg i å betale malekostnadene, forteller Bjerkek og fortsetter:

– I praksis løses dette ved at de eierne som har deltatt på dugnaden får redusert felleskostnad den aktuelle måned, mens de som uteblir må ta kostnaden tilsvarende sin del av arbeidet som ikke ble utført. Beløpene skal tilsvare en normal godtgjørelse for denne typen arbeid.

Hun minner om at styret må gjøre en risikovurdering av dugnadsoppgavene slik at beboerne ikke utsettes for unødvendig risiko for skader, for eksempel ved arbeid i høyden uten tilstrekkelig sikring. Farlige oppgaver bør overlates til profesjonelle.

En ting man likevel skal merke seg er at ikke alle har mulighet til å delta i dugnader grunnet handikap, sykdom eller dårlig allmenn helse. Disse går ikke under begrepet «hjemmesittere».

Bilde av norgesferiekartet

Norgesferie

Se lesernes favorittreisemål

Legg til dine steder Se kart

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer