Hva skjer om du ikke deltar på dugnad?

Ikke lov med bot

Har du noen gang hoppet over den jevnlige dugnaden i sameiet? Da har du ikke lov å bli bøtelagt.

BELØNNING FRAMFOR STRAFF: NBBL råder boligselskaper til å velge belønning fremfor straff for å lokke folk til dugnad. NBBL råder boligselskaper til å velge belønning fremfor straff for å lokke folk til dugnad. Foto: NBBL
BELØNNING FRAMFOR STRAFF: NBBL råder boligselskaper til å velge belønning fremfor straff for å lokke folk til dugnad. NBBL råder boligselskaper til å velge belønning fremfor straff for å lokke folk til dugnad. Foto: NBBL Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Har du ikke deltatt på dugnaden i borettslaget, av ulike grunner? Da lurer du kanskje på om det kan få konsekvenser for deg. Én ting er at de andre beboerne kanskje ikke er fullt så fornøyde med deg, men en annen problemstilling er om det faktisk kan straffe seg på annet vis også.

Huseiernes Landsforbund forklarer at et spørsmål som da gjerne dukker opp, er om styret kan bøtelegge de som ikke stiller.

Ikke lov

Advokat Annita Magnussen i Huseiernes Landsforbund forteller at svaret på det spørsmålet er nei:

– Det er ikke hjemmel i lovverket til å bøtelegge eller gi gebyr til de andelseierne eller seksjonseierne som ikke møter opp på dugnad, sier Magnussen.

Hennes inntrykk er at de aller fleste steder går dugnadene greit, og folk er flinke til å stille opp.

– Det passer jo aldri for alle, men de som ikke kan i år blir kanskje med til neste år, og så fordeler ting seg sånn noenlunde jevnt utover. Men de som ikke har problemer hører vi jo sjelden noe fra. Vi får gjerne henvendelser når arbeidsmengden blir for stor og de som stiller blir for få. Da begynner problemene, sier Magnussen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.