- Ikke lukk den!

Forebygger guffent problem.

Det er med god grunn at døren på vaskemaskinen bør stå åpen mellom hver vask. Video: Embla Hjort-Larsen Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

En vaskemaskin har du fem års reklamasjonsrett på, men så lenge det ikke har oppstått noen fabrikasjonsfeil, skal en god vaskemaskin tåle normal bruk og holde i langt flere år, opplyser Thomas Iversen, juridisk seniorrådgiver ved Forbrukerrådet

- Gjør den ikke det, er det selger som har ansvaret for å dekke reparasjon eller betale for ny vaskemaskin, sier Iversen.

Har du selv skadet vaskemaskinen ved feil bruk, er det også du som må punge ut.

Men hva vil egentlig «normal bruk» og «feil bruk» si?

Påvirker levetiden

Enkelte produsenter og forhandlere mener at en ny vaskemaskin fint kan holde i så lenge som 20 år, gjerne mer. Men levetiden kommer alltid an på bruksmønsteret, presiserer Leif Eliassen Neksum ved Electrolux:

- Hvor ofte man vasker klær, og om man vasker mange store tekstiler på én gang har også mye å si for slitasje på maskinen, sier Neksum.

- Men ved normal bruk, hos en familie på fire personer, er min erfaring at en vaskemaskin varer rundt i 10 år, legger han til.

«Normal bruk» vil i følge Neksum si at vaskemaskinen er plassert på et egnet bad eller vaskerom, og at man:

  • ...doserer vaskemidler og skyllemidler riktig
  • ...fyller maskinen riktig; unngå ubalanse
  • ...tømmer lommer for gjenstander som kan skade trommel og annet tøy
  • ...vasker på riktig temperatur i henhold til tøymerking
  • ...bruker maskinrenseprogrammet om den har det, eller kjører et program med koketemperatur om det lukter vondt av maskinen

Hva som kan skape ubalanse når man fyller maskinen med tøy, er lurt å være klar over, mener Neksum.

- Skal man vaske et stort og tungt tekstil, for eksempel en hettegenser, er det lurt å vaske to om gangen slik at man ikke får problemer med ubalanse i sentrifugeringen.

- Man kan også legge inn et håndkle i samme farge for å motvirke ubalansen som fører til at sentrifugeringen ikke blir utført, og som kan slite unødvendig på maskinen, tipser eksperten.

La døren stå åpen

Av og til kan det oppstå en sur og vond lukt i trommelen på vaskemaskinen, dette kan skyldes flere ting, blant annet feil dosering.

- Ikke bruk mer såpe enn du trenger. Bruker du for mye såpe eller skyllemiddel, kan det dannes et lag av fett og skitt i maskinen, som både lukter vondt og som gir dårligere vaskeresultat på klesvasken, forklarer Neksum.

Ved jevne mellomrom bør du også ta ut såpeskuffen, skrubbe og skylle den for å bli kvitt såperester.

Men, for å slippe vond lukt er følgende kanskje det enkleste tipset av alle:

La vaskemaskindøren og såpeskuffen stå åpen mellom hver vask!

- Det er lurt å lufte maskinen mellom vaskene. Når døren og såpeskuffen får stå åpen vil fukten tørke opp, og man unngår lukt og mugg, tipser Neksum videre.

Altfor sjelden kokevask

Men om den sure lukten vedvarer kan det bety at kokevaskprogrammet brukes for sjelden, ifølge Vardan Gevorgyan, Nordic category manager hos Whirlpool:

- En vaskemaskin blir ofte benyttet med vaskeprogram på 30 og 40 grader. Dette gir rom for bakterievekst og vil etter hvert avgi den vonde lukten, sier Gevorgyan.

Ved sjelden kokevask kan bakterier sette seg i maskinens ytterste trommelhus som ofte er av plastmateriale og kan være vanskelig å få bort, ifølge Gevorgyan.

Det kan derfor være lurt å kjøre en kokvask en gang i uken, eller annenhver uke.

- Men vaskemaskinen bør rengjøres skikkelig med egnet rens tre-fire ganger i året, aller helst én gang per måned, anbefaler Gevorgyan.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer