- Skarpe kniver på kjøkkenet er noe som alle får glede av, ivrer David Phan, daglig leder hos Tomatosharp AS.
Og det er nok hobbykokker og matentusiaster enige med ham i. Det er mer moro og motiverende å kokkelere med skarpe kniver enn å streve med sløve kniver.
Er kjøkkenknivene blitt så slitt at de knapt kutter gjennom en agurk? Ikke fortvil; det kan du enkelt fikse
To eksperter gir deg sine skarpeste tips her!

Riv, ikke kutt!
- Våtstein er best
Den beste måten å slipe kniver på er på flate slipesteiner, såkalte våtsteiner. Det gir et sylskarpt resultat som forlenger knivens levetid, ifølge Phan.
- Dette er steiner som du tar litt vann på før du sliper kniven i en bestemt vinkel. Fordelen med denne metoden er at du har full kontroll på hele slipeprosessen, og sliper verken for mye eller for lite, sier Phan og legger til:

- Vi bruker denne metoden på alle knivene vi sliper, både på billig-kniver og dyre, japanske kniver.
Et godt slipe-alternativ når du ikke har tilgang på en slipestein, er fin metallfil, tipser Phan videre.

Genialt med saks!
For nybegynneren
Wilhelm A.B. Amundsen, produktsjef hos Kniveksperten.no, nevner også våtstein som det ypperste sliperedskapet.
- Men såkalte pull-through-apparater eller et manuelt system med fast vinkel er nok det enkleste å bruke for nybegynnere, sier Amundsen.

Pull-through gir et OK resultat, men av disse to metodene vil du nok få best resultat med et system med fast vinkel, mener han.
Ifølge Phan vil de fleste knivslipere du får kjøpt i konseptbutikker, som regel typen som kniven skal dras gjennom, skjerpe kniven mer enn å slipe den.
- Forskjellen er at sliping fjerner materiale fra kniven mens skjerping retter opp eggen på en allerede skarp kniv, sier eksperten.

Slik unngår du «chili-fingre»
Funker det med porselenskopp?
Så har vi alltids slipetrikset som verserer på ulike gjør det selv-sider, og som forståelig nok vil friste enhver amatørkokk å teste: Porselenskopp-trikset.
Phan er kjent med dette trikset. Og eksperten er slett ikke supernegativ til å benytte porselenskopp:
- Porselenskopp-trikset, ja! Det fungerer faktisk på samme måte som et skjerpestål som man ser de proffe kokkene bruker, forteller han og utdyper:
- Dette skjerper opp kniven ved å rette opp eggen på en allerede skarp kniv.
Han understreker at porselenskoppen neppe vil ha noen effekt om kniven er veldig sløv:
- Det er fordi man må slipe bort materiale for å få en ny og skarp knivegg, og her gjelder det å holde en stødig vinkel for ikke å ødelegge eggen, sier Phan videre.
For å unngå at kniven blir ofte sløv, ikke lagre den i skuffen, men heng den opp på en magnetholder og lagre den i en knivblokk

Utrolig kutte-triks!
- Ikke lurt
Amundsen mener at det ikke er spesielt lurt å slipe en kniv på en porselenskopp:
- Man må heller ha en flat slipeoverflate med et passende korningsnivå, såkalt grit (grovhet på sandpapir/slipeskive som kniven slipes på. red.anm.)
- Grit-nivået må passe til sløvheten på kniven. Man går som regel fra veldig grov til veldig fin, men hvis kniven bare er litt sløv, kan man begynne på medium grovhet, forklarer han.