Ikke mal våte vegger!

Det er det du ikke ser, som teller mest.

Publisert
Sist oppdatert

Solen skinner, men den varmeste sommerheten har ikke satt inn ennå. Det er, som ekspertene sier: Perfekt malevær. Tørt og varmt.

Sett farge på boligen din

Det er særlig det første som er viktig. For maler du våte vegger, kan du risikere å stenge fukt inne i veggen. Nøyaktig det motsatte av hva du vil oppnå. Og resultatet blir skader og avflaking.

Ifølge Nordsjö skal man vente med å male dersom fuktigheten er større enn 15 vektprosent.

Pass særlig på at områder som er i skyggefulle hjørner er tørre før du maler. Illustrasjonsfoto: Ifi
Pass særlig på at områder som er i skyggefulle hjørner er tørre før du maler. Illustrasjonsfoto: Ifi Vis mer


Men hvordan finner man ut det?

- Bruk litt skjønn. Har solen skint lenge og det er varmt og fint vær, skal det går bra, sier Mette Dahl i Nordsjö til DinSide Bolig. Hun legger imidlertid til at det selvfølgelig er bedre å vente litt for lenge, enn litt for lite.

- Er man usikker, kan man få låne eller leie en fuktmåler hos maleren, slik som takstmenn bruker når de skal sjekke bad.

Vårvasken

Følger man ekspertenes råd, skal man vaske huset godt med sopp og algedreper en gang i året, gjerne om våren. Slik holder malingen lenger. Det er også smart å gjøre før man grunner og maler huset.

Noen grunninger inneholder sopp og algedreper, men det lønner seg fortsatt å skrubbe vekk skitt før du går i gang med malerjobben.

Hvor lenge bør man vente før man maler etter at huset er vasket?

- Er det sommer og sol og du har vasket huset, holder det med et døgn, sier Dahl. - Men vær påpasselig med skyggefulle hjørner og vegger, det er smart å vente med å male disse områdene til sist.

Les også: Maling på vannvogna

Beckers nye milijøvennlige vindusmaling skal være så hurtigtørkende at du kan lukke vinduet samme dag. Foto: Beckers
Beckers nye milijøvennlige vindusmaling skal være så hurtigtørkende at du kan lukke vinduet samme dag. Foto: Beckers Vis mer


Ifølge malermester Ole-Andreas Klaveness i Klaveness Maler- og Byggmesterforretning bør man også være oppmerksom på at det er fuktig om natten, selv om det er tørt på dagen. Dette gjelder spesielt på våren og høsten.

- Hvis det legger seg dugg på et strøk som ikke har tørket skikkelig, blir overflaten matt og skjoldet, sier han.

Han råder folk til å være særlig påpasselige når de skal male vinduene.

– Spesielt viktig er det at treverket i gamle vinduer er helt tørt. Her kan fuktigheten sitte dypt i sprekkene og under en dårlig kittfals. Vinduene bør males mellom mai og august, sier Klaveness.

Ekspertene anbefaler at man bare beiser eller maler utvendig mellom april og oktober. Enkelte steder i Norge er malersesongen enda kortere.

Forarbeidet kan imidlertid gjerne begynne straks påsken er over. Da er det bare å sette i gang med vask og soppfjerning, og preparering av vegger.

Mal hele huset på halve tiden?


Kilde: Newswire, DinSide, IFI

Artikkelen ble første gang publisert på DinSide i april 2008

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer