- Ikke nedbetal fellesgjelden

Forbrukerrådet advarer mot å betale ned fellsegjelden før du må.

In-ordning er ikke nødvendigvis gunstig, selv om det brukes for å selge boliger. Foto: Finn.no
In-ordning er ikke nødvendigvis gunstig, selv om det brukes for å selge boliger. Foto: Finn.no Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Dette bygger på en irrasjonell frykt for fellesgjeld.Torgeir Øines


Eiendomsmeklere annonserer med IN-ordning i prospektene. Men de forteller som regel bare de positive sidene. IN står for individuell nedbetaling av fellesgjeld. Det kunne like gjerne hete Ikke Nedbetal, melder Forbrukerrådet.

Individuell nedbetaling vil si at du selv kan styre hvordan du betaler ned fellesgjelden, akkurat som om det skulle vært et ordinært lån, det vil si: du kan betale ned mer og fortere, du kan betale ned alt på en gang, men du kan ikke droppe nedbetalingene.

- Det er mange som har en irrasjonell frykt for fellesgjeld, sier Torgeir Øines i Forbrukerrådet til DinSide. Han ønsker å stikke hull på denne myten: - Det er mange gode grunner til å ikke betale ned fellesgjeld. For eksempel er man ikke personlig ansvarlig.

Salgsord

Torgeir Øines mener frykten for fellesgjeld er irrasjonell. Foto: Forbrukerrådet
Torgeir Øines mener frykten for fellesgjeld er irrasjonell. Foto: Forbrukerrådet Vis mer


I et presset boligmarked er det mange måter å presentere en bolig på slik at den stikker seg frem. Vi har tidligere skrevet at det kan lønne seg å søke på ord som ny pris, dekningssalg eller tvangssalg.

Les mer: Tre veier til billig bolig.

Mange meglere frister nå med IN-ordning, men unnlater å advare mot farene ved å nedbetale fellesgjelden.

Er borettslaget sikret?

På Finn.no finnes det p.t. 240 prospekter som averterer med IN-ordning. Men få av disse har klare opplysninger om vilkår rundt fellesgjelden, og om borettslaget er med i en sikringsordning for fellesgjelden.

- IN-ordningen omfattes av meklernes opplysningsplikt. Kjøper har krav på å få vite om det er foretatt nedbetalinger på fellesgjelden og hvor stor restgjelden er. Mekler skal også opplyse om borettslaget er med i en sikringsordning for fellesgjelden, sier Finn Tveter som er direktør i Norges Eiendomsmeglerforbund til Forbrukerrådet.

Går borettslaget konkurs, kan du tape alt du har betalt ned, dersom borettslaget ikke er med i en sikringsordning for fellesgjeld og ubetalt husleie. Ifølge Øines er det heller ikke sikkert at det gjør en bolig lettere å selge, snarere tvert imot:

- I utgangspunktet var jo grunnen til at man skulle ha fellesgjeld, å åpne for at flere skulle ha råd til å kjøpe. Betaler du ned fellesgjelden, må de som skal kjøpe boligen av deg, kunne finansiere en større andel av kjøpesummen selv, sier Øines til DinSide.

Han peker imidlertid på at det motsatte kan slå inn, mange er redde for å kjøpe med fellesgjeld, spesielt etter hyppige advarsler gjennom mediene de siste årene.

- Men dette bygger på en irrasjonell frykt for fellesgjeld. Ja, det vil selvfølgelig være et par tilfeller der det ikke er gunstig, men du får knapt bedre gjeld enn fellesgjeld.

Når lønner det seg å betale ned?

Ingen regel uten unntak. Det vil alltid være noen tilfeller der det kan være lønnsomt å betale ned fellesgjelden individuelt. Det aller viktigste kriteriet, som alltid må være til stede, er at borettslaget er med i en sikringsordning for fellesgjeld og ubetalt husleie, slik at du ikke mister dette dersom borettslaget skulle gå konkurs.

Dersom du har mye kontanter, kan det generelt være gunstig å kvitte seg med gjeld.

- Har du penger på bok, får du neppe like gode renter på innskudd som du betaler i renter på fellesgjeld. Så som med all annen type gjeld, kan det være greit å redusere gjelden din, herunder også fellesgjeld, sier Øines. - Er man i et trygt og godt borettslag er det ikke noen risiko å snakke om.

Det er vanlig at villkårene på fellesgjeld er bedre enn det du vil kunne få privat. Selv om Øines advarer mot å ta opp lån for å betale ned fellesgjeld, er det noen grupper som kan få enda gunstigere lån, for eksempel bankansatte.

Vi anbefaler likevel at du kvitter deg med annen gjeld først.

- Dette må selvfølgelig være en konkret vurdering, i hvert enkelt tilfelle, men generelt sett anbefaler vi ikke å ta opp lån for å betale ned fellesgjeld.

Det er imidlertid ikke IN-ordningen i seg selv Øines advarer mot:

- IN-ordningen som sådan er ikke noe problem, jeg advarer ikke, men anbefaler å sjekke et par ting, samt tenke godt igjennom om det er noe vits i. Det burde ikke være noe salgsargument.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer