Lagring av ved

Ikke oppbevar veden inne

Vedlagring innendørs kan gi dårlig inneklima og føre til helseplager.

VED: Fyringssesongen er på vei, og da er det spesielt én ting du må unngå. Video: Berit B. Njarga. Klipp: Ingebjørg Iversen / Dinside Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Med høst og kaldere vær begynner også fyringssesongen for fullt. Syns du det enkleste er å oppbevare større mengder ved innendørs, bør du derimot tenke deg om.

Stort sett vil det nemlig være muggsopp på overflaten av vedkubber - som kan gi helseplager.

Kan være store mengder muggsopp på ved

Forskningssjef for divisjon for skog og utmark ved Norsk institutt for bioøkonomi (NIBIO), Lone Ross Gobakken kunne i 2019 fortelle Dinside at det er svært vanlig å finne muggsopp, eller muggsoppsporer i større mengder, på overflaten av vedkubber.

I en del tilfeller vil du kunne se muggsoppvekst med det blotte øye, forteller forskeren.

Dette kan man se ved at veden har et sort, grått eller grønt lag på endeflater, kløyvde flater og/eller på barken.

- Allikevel vil det ofte være muggsopp på veden uten at du kan se dette. Muggsopporene er svært små og vil ikke være synlig kun med det blotte øye, forklarer hun.

Kan gi helseplager

Ifølge forskeren kan det gi helsemessige plager å puste inn muggsoppsporer. Og nettopp når du håndterer ved, vil det frigjøres muggsoppsporer fra overflaten av veden og disse sporene vil frigis til den omkringliggende luften.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer