Lagring av ved

Ikke oppbevar veden inne

Vedlagring innendørs kan gi dårlig inneklima og føre til helseplager.

VED: Fyringssesongen er på vei, og da er det spesielt én ting du må unngå. Video: Berit B. Njarga. Klipp: Ingebjørg Iversen / Dinside Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Med høst og kaldere vær begynner også fyringssesongen for fullt. Syns du det enkleste er å oppbevare større mengder ved innendørs, bør du derimot tenke deg om.

Stort sett vil det nemlig være muggsopp på overflaten av vedkubber - som kan gi helseplager.

Kan være store mengder muggsopp på ved

Forskningssjef for divisjon for skog og utmark ved Norsk institutt for bioøkonomi (NIBIO), Lone Ross Gobakken kunne i 2019 fortelle Dinside at det er svært vanlig å finne muggsopp, eller muggsoppsporer i større mengder, på overflaten av vedkubber.

I en del tilfeller vil du kunne se muggsoppvekst med det blotte øye, forteller forskeren.

Dette kan man se ved at veden har et sort, grått eller grønt lag på endeflater, kløyvde flater og/eller på barken.

- Allikevel vil det ofte være muggsopp på veden uten at du kan se dette. Muggsopporene er svært små og vil ikke være synlig kun med det blotte øye, forklarer hun.

Kan gi helseplager

Ifølge forskeren kan det gi helsemessige plager å puste inn muggsoppsporer. Og nettopp når du håndterer ved, vil det frigjøres muggsoppsporer fra overflaten av veden og disse sporene vil frigis til den omkringliggende luften.

Helle Grøttum, generalsekretær i LHL Astma og allergi, bekrefter dette.

- Når man oppbevarer fuktig ved inne ved siden av ovnen, vil muggsopp få gode vekstvilkår og etter hvert slippe ut muggsoppsporer til inneluften. Muggsoppsporene sprer seg i lufta og når disse pustes inn kan de forverre astma, gi allergisymptomer hos de som er allergiske mot muggsopp, hoste og irritasjon i halsen, hodepine og tretthet, forteller Grøttum, og legger til at en fuktig bolig kan gi mer omfattende muggproblemer i boligen.

Hun forteller videre at muggsopp også produserer giftstoffer som kan gi luftveissymptomer, tretthet, nedsatt almenntilstand og konsentrasjonsvansker.

- Noen muggsopparter produserer kreftfremkallende toksiner som spres i luften, legger hun til.

Også Kai Gustavsen, fagsjef for inneklima i Norges Astma og Allergiforbund (NAAF), har påpekt at dersom oppholdsrom blir lagringsplass for ved, er det store muligheter for at muggsopp fra ved kan bidra til dårlig inneklima.

Ta inn litt av gangen

Både NAAF og NIBIO-forskeren anbefaler å ikke ta inn mer ved enn strengt tatt nødvendig, og ikke mer enn den mengden man har behov for i løpet av kvelden.

Ross Gobakken legger til at jevnlig vedfyring gir god ventilering av boligen, mens sporadisk fyring gir lavere ventileringsgrad, dermed er det ekstra viktig å begrense lagringen av ved innendørs ved lite fyring.

Plager i luftveiene

EKSPLOSJON: Bruker man bioetanolpeiser feil, kan det føre til livsfarlige branneksplosjoner og store skader. Video: DBS Vis mer

NAAF får hver høst og vinter henvendelser fra personer som blir syke når de fyrer med ved. Gustavsen har uttalt at han tror situasjonen ofte kan bli bedre dersom beboerne gjør enkle endringer i vaner og fyringsrutiner.

- Noen melder at de får problemer med luftveiene når de fyrer med ved. Oppleves helseproblemer så gir vi alltid råd om å ta kontakt med fastlegen, sier Gustavsen.

Både Verdens helseorganisasjon (WHO) og FHI skal ha konkludert med at muggsopp i boligen gjør at du er utsatt for økt risiko for symptomer på luftveissykdom, luftveisinfeksjoner og forverring av astma, skriver LHL.

Så mye har det det å si hvor tørr veden er

Ifølge Lone Ross Gobakken har det svært mye å si hvor fuktig veden er, på om muggsoppen vil etablerer seg og vokse. På fuktig ved kan muggsopp etablere seg, vokse og produsere spore på kort tid.

- Ved som er produsert på vår og forsommer har gjerne mer muggsoppskader enn ved som er hogd og kløyvd vinterstid. Ved skal tørkes og lagres luftig (god luftsirkulasjon), og på en slik måte at det ikke blir utsatt for direkte fuktighet, - da vil risikoen for muggsoppvekst begrenses, sier hun.

Hun anbefaler at man sjekker veden for synlig muggsoppvekst når man kjøper den, og sørger for at veden overholder kravene til fuktighet som er maks 22-25% trefukt avhengig av treslag.

Artikkelen ble først publisert høsten 2020. Sist oppdatert oktober 2021.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer