- Ikke puss opp før du selger

BOLIG: Tror du det er mye å tjene på å pusse opp leiligheten før du selger den? Da tar du ifølge meglerne feil. De anbefaler ikke grundig oppussing før salget.

Av: Ingvild Kjøde

Bilde: Anne Angelshaug.
Bilde: Anne Angelshaug. Vis mer

At oppussingen presser prisen så mye opp at arbeidet betaler seg, og vel så det, er ifølge meglerne en myte.

- Det er ingen vits i å sette i gang en grundig oppussing før du selger. Mitt råd er at du heller bør gjøre ferdig påbegynte småjobber, som å montere lister eller lamper, sier Eivind Rodem som er presseansvarlig i Notar eiendom.

Ikke puss opp bad og kjøkken

Som hovedregel fraråder Rodem boligselgere å pusse opp bad eller kjøkken før de skal selge.

- Store prosjekter er det ingen vits i å sette i gang med. Du får kanskje betalt for materialene, men ikke for arbeidet, sier Rodem.

Faglig leder i Gjensidige NOR Eiendom, Barbro Rasmussen, er enig i at grundige oppussinger før salget ikke har noe for seg.

- Det er ytterst sjelden at det lønner seg å pusse opp bad og kjøkken. I beste fall får du igjen for materialkostnadene, sier Rasmussen.

- Rydd og vask

Hva gjør du når du skal selge?

(Avsluttet)
Gjør ferdig smådetaljene(49%) 227
Rydder og vasker(33%) 152
Selger som den er(12%) 54
Pusser opp for alle penga(7%) 33
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


Rådet fra Rasmussen til boligselgere er å konsentrere seg om en lettere opprensking, og om å rydde og vaske.

- Har du for eksempel en tom leilighet, vil merker på veggene og slitasje være godt synlig. Da kan det lønne seg med et malingsstrøk. Ellers er rådet mitt å rydde og vaske. Du selger jo et hjem, altså en stemning, sier Rasmussen.

- Gjør det enkelt

Også faglig leder i Exact eiendom, Stein Vaagan, fraråder grundig oppussing av bad og kjøkken før et salg. Derimot mener han at det kan lønne seg med en enkel oppussing

- Å legge parkett, og male tak, vegger og lister kan nok være bra hvis boligen er nedslitt, sier Vaagan.

De tre meglerne vi har snakket med forteller at de fra tid til annen får spørsmål fra selgere om de burde pusse opp før visningen.

- Det er jo alltid noen som spør om de burde pusse opp, men etter hvert har det for så vidt blitt ganske kjent hvordan man ser på dette med oppussing og lønnsomhet, sier Rodem.

Smaken er som baken


Daglig leder i Byggstrategi, Dag Torgersen, skiller mellom å rette opp mangler og å pusse opp.

- Kjøper har fått bedre rettsvern mot skjulte feil og mangler gjennom avhendingslova, og selger er nå mer tilbøyelig til å rette opp skjulte feil og mangler. Det kan lønne seg på den måten at selger slipper krav om penger senere, sier Torgersen.

Han mener det er mer tilfeldig om en kosmetisk oppussing lønner seg for selger.

- Noen liker blått, men andre liker rødt. Det er derfor umulig å si hvordan et malingsstrøk virker inn på prisen. Det viktigste er at leiligheten ser pen ut, sier Torgersen.

Hans heteste salgstips er å rydde, vaske og fylle leiligheten med grønne planter.

- I USA finnes det egne firma som har spesialisert seg på å ”style opp” boliger før de selges. De setter inn nye møbler og planter i anledning visningen, sier Torgersen.

Vil du lese mer om hva som lønner seg å gjøre før visningen, bør du lese våre 10 bud for boligsalg. Sjekk også hvordan du styler opp boligprisen.

Denne artikkelen er skrevet av Ingvild Kjøde, og ble første gang publisert våren 2001

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer