- Ikke rydd garasjen nå

Avfall Norge varsler om at gjenvinningsstasjoner stenger eller begrenser åpningstidene som et tiltak mot coronaviruset.

STENGT: Mange gjenvinningsstasjoner landet over reduserer åpningstidene eller stenger for å redusere smittefaren. Foto: Vesar
STENGT: Mange gjenvinningsstasjoner landet over reduserer åpningstidene eller stenger for å redusere smittefaren. Foto: Vesar Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Avfall Norge oppfordrer nå nordmenn om å ikke bruke den ekstra tiden de har i hjemmet, til å rydde i garasjen og kjøre unna søppel.

De skriver i en pressemelding at mange av landets avfallsselskaper ser seg nødt til å stenge eller redusere åpningstidene på gjenvinningsstasjonene sine for å frigjøre personell til mer kritiske samfunnsoppgaver, og for å redusere faren for smittespredning blant publikum.

- Dette er derfor ikke tidspunktet for å starte rydde- og oppussingsprosjekter i hus og hytter, selv om mer tid innenfor husets fire vegger kan gjøre det fristende, sier Nancy Strand, administrerende direktør i Avfall Norge.

Stengt eller redusert åpningstid

En rask sjekk viser at blant annet Oslo kommune har vedtatt at alle gjenbruksstasjoner stenger fra og med onsdag 18. mars, og i utgangspunktet til og med 29. mars. Øras på Romerike skriver på sine nettsider at de begrenser åpningstidene, mens Follo Ren vil begrense antall personer som befinner seg på gjenvinningsstasjonen samtidig.

Norsk forening for farlig avfall (NFFA) sier samtidig i en artikkel på nettstedet Avfallsbransjen at de ønsker en stenging av de ubetjente miljøstasjonene for mottak av farlig avfall, som de mener nå utgjør en risiko, siden det er umulig å kontrollere hva som blir satt der, og ber fylkesmenn og kommuner vedta å stenge disse.

En liten demonstrasjon av hvordan den smarte søppelkassen Townew T1 Xiaomi fungerer. Video: Pål Joakim Pollen Vis mer

Lagre avfall hjemme

Avfall Norge skriver videre at du de nærmeste ukene må ta høyde for å lagre avfall du normalt ville kjørt til gjenvinningsstasjonen hjemme.

Må du lagre grovavfall hjemme, anbefaler de at du dekker det til for vær og vind, ikke lagrer det langs husveggene med tanke på brannfare og passer på at eventuelt farlig avfall lagres forsvarlig slik at barn, dyr eller uvedkommende ikke kan få tak i det.

Ikke spre smitte

Avfall Norge ber nordmenn om å bidra med å holde renovatører og driftspersonell friske i en situasjon med omfattende smittespredning i befolkningen, blant annet ved å emballere avfallet ekstra godt, og ikke sette fra seg søppel utenfor søppelbøtta for å unngå at fugler eller skadedyr drar det utover.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer