Ikke så brannfarlig som man skulle tro

Vaskemaskinens brannfare er overdrevet.

BRANNFARLIG? Vaskemaskinens brannfare kan være overdreven, skal vi tro statistikkene fra DSB. Foto: Colourbox.com
BRANNFARLIG? Vaskemaskinens brannfare kan være overdreven, skal vi tro statistikkene fra DSB. Foto: Colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

De fleste har hørt rådet om å ikke bruke vaskemaskinen nattestid eller når man drar hjemmefra, på grunn av den store brannfaren dette utgjør.

Men er dette virkelig så farlig? Brannstatistikk fra Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) kan tyde på at det er noe overdrevet.

BRANNFARLIG: Stearinlys er uten tvil brannfarlige, og årsaken til ekstra mange dødsbranner i desember sammenlignet med resten av året.  Foto: Colourbox.com
BRANNFARLIG: Stearinlys er uten tvil brannfarlige, og årsaken til ekstra mange dødsbranner i desember sammenlignet med resten av året. Foto: Colourbox.com Vis mer


Røyking og stearinlys

Til tross for at elektriske apparater, eller feil bruk av disse, ligger bak en rekke dødsbranner i Norge de siste årene, er det slett ikke vaskemaskinen som topper statistikken. Tvert imot.

Av samtlige dødsbranner i Norge i perioden 1997 til 2007, viser statistikken fra DSB at det er åpen ild, og ikke minst røyking, som er den viktigste årsaken til dødsbranner i Norge. Frykter man brann, bør man dessuten være ekstra føre var i disse tider av året. Desember er den måneden da flest omkommer i brann.

Dette gjelder ikke minst juleuka, som har rundt 2,5 ganger overhyppighet av dødsbranner i forhold til året totalt. Her er det ikke minst økt bruk av stearinlys og annen åpen ild som utpeker seg som brannårsak.

Les også: Med disse stearinlysene slipper du brannfaren

Les også: Mindre brannfare når de slukker seg selv?

Ingen dødsbranner av vaskemaskin

Som DinSide har skrevet tidligere, er komfyren hjemmets største brannfelle av de elektriske apparatene.

En nærmere kikk på tallene fra DSB viser dessuten at vaskemaskinen ikke har startet en eneste dødsbrann i hele perioden fra 1997 til 2007. Det samme gjelder oppvaskmaskinen og tørketrommelen.

Derimot kommer glødelamper og tv/radio- og musikkinstrumenter på en klar andreplass over brannårsak ved dødsbranner. Disse har vært involvert i fjorten dødsbranner hver i den aktuelle perioden.

Også varmeputer- og tepper vært involvert i åtte dødsbranner.

Tips for å unngå brann i desember:

  • Plassér ikke levende lys i nærheten av gardiner eller på TV-en. Bruk lysestaker av ubrennbart materiale.
  • Kjøkkenviftefilteret bør rengjøres jevnlig for å unngå brann.
  • Om det begynner å brenne i en kasserolle, må du bruke et lokk for å slukke brannen, ikke vann.
  • Elektriske apparater og hjemmeelektronikk blir varme ved bruk. La TV-en stå fritt, og skru av apparater som ikke er i bruk.
  • Ha røykvarslere med batteri som virker, brannslukningsapparat og eventuelt brannstige tilgjengelig.
  • Kilde: Folksam.se

    Les også: Vær forberedt - dette bør dere gjøre hjemme

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer