Ikke så miljøvennlig likevel?

LED-lyspærer inneholder giftige metaller, ifølge amerikansk studie.

LED-pærene bruker lite strøm, men det viser seg at heller ikke disse er spesielt miljøvennlige. Foto: Colourbox.com
LED-pærene bruker lite strøm, men det viser seg at heller ikke disse er spesielt miljøvennlige. Foto: Colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

LED-lyspærer blir gjerne markedsført som det grønneste alternativet innen lyspærer. Nå påstår derimot amerikanske forskere at de slett ikke er så miljøvennlige som mange tror.

Farlig blending fra LED-pærene

Inneholder bly

Det er forskere ved University of California som har sett nærmere på innholdet i LED-pærer til forskjellige bruksområder. I dette studiet ble det sett nærmere på juletrelys, bremselys og billykter, og pærer brukt i trafikklys, men LED-pærer blir stadig mer vanlig som belysning i hjemmet og i enkel hjemmeelektronikk.

Analyser av det kjemiske innholdet i pærene resulterte i blant annet høyere funn av bly enn det som er tillatt etter lovene i delstaten.

Hvite LED-lyspærer hadde noe lavere blyinnhold enn fargede pærer, men innholdet av nikkel var jevnt i begge. I tillegg fant forskerne jern, kopper, nikkel og arsenikk i pærene. Flere av disse metallene er ikke bare miljøskadelige, men også farlige for helsa.

Denne LED-TVen er verdens største

Helserisiko

Blant de nevnte metallene som ble funnet i LED-pærene, kan bly gi alvorlige nerve- og hjerneskader, mens arsenikk kan forårsake alvorlig forgiftning.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer