Ikke sammenheng mellom astma av muggsopp

Det er ingen sammenheng mellom muggsopp og utvikling av astma og allergi, viser ny forskning.

Ny forskning viser at muggsopp ikke fører til astma og allergiplager hos barn. Foto: Sintef byggforsk
Ny forskning viser at muggsopp ikke fører til astma og allergiplager hos barn. Foto: Sintef byggforsk Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Muggsopp i boligen er skjemmende, lukter dårlig og kan føre til større strukturelle skader. Men den gode nyheten er at det ikke har så negativ påvirkning på helsen som tidligere antatt. En fersk doktorgradsavhandling viser at det ikke finnes noen sammenheng mellom muggsoppsporekonsentrasjon i inneluften og utvikling av astma og allergi hos barn. Studier verden over har vist at fuktproblemer i bygninger øker risikoen for helsemessige konsekvenser som respirasjonssymptomer, astma og allergi hos både barn og voksne. Men det er fortsatt begrenset kunnskap om hvilke komponenter i inneluften eller støvet som forårsaker disse negative helseeffektene, skriver Sintef Byggforsk i en pressemelding.

Giftig antimuggmiddel ble påvist i sofaer og stoler: Nå skal det bort

– Overraskende

Biologiske, forurensende stoffer som muggsopp er en av forklaringene som ofte blir foreslått når barneastma og allergi skal forklares. I doktorgradsavhandlingen ”Mould growth in buildings” fra NTNU har forsker Jonas Holme ved Sintef Byggforsk kommet til en litt annen konklusjon:

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer