Ikke selg boligen før visning

Vil kjøper betale to millioner for boligen din i dag, vil han nok også gi det i morgen.

Selv med nye regler selges boliger før visning.  Foto: Colourbox.com
Selv med nye regler selges boliger før visning. Foto: Colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
- Jeg kan si at det så og si aldri er lønnsomt for selger å bli med på dette. Ragnhild Larsen-Nyhus Haaning, Eiendomsmegler1


Det er gjentatt til det kjedsommelige at man som boligkjøper må ha is i magen og ikke la seg rive med i budrunden og by høyere enn man har tenkt - og har råd til. Men det er ikke bare kjøper som bør holde hodet kaldt. Også selgere bør passe seg for å la seg rive med når budene strømmer inn - før visning.

For i kampen om drømmeboligen tar boligkjøpere alle triks i bruk. Og for å unngå en heftig budrunde og omgå 24-timersregelen, tar noen kjøpere direkte kontakt med selger, og legger inn et bud. Dette er stort sett over takst, slik at selger skal føle at han får et tilbud han ikke kan gå glipp av, men den som legger inn et slikt bud har nok sannsynligvis litt å gå på (selv om han ikke annonserer det).

Budet gis direkte til selger, med kort akseptfrist før annonsert visning, og lenge før det megler har lov til å formidle gjennom 24-timersregelen.

Her bør det ringe en varselbjelle.

Dersom noen har lyst til å bruke 2 millioner på en bolig i dag; tror du ikke de har lyst til å betale det samme på mandag? Eller uken etter? Hvor mange er det egentlig som har et vindu på et døgn der de har lyst til å bruke en gitt sum på en bolig?

Sjansen er jo selvfølgelig til stede for at noen vil kunne se en bolig de liker bedre i løpet av den tiden de eventuelt må vente på en ordentlig budrunde. Men sjansen er tilsvarende stor for at andre vil se og like boligen - og by på den.

Jo flere kjøpere, jo bedre pris

Slik kupper de budrunden:

Selv om det var akkurat dette politikerne ville til livs, er det fortsatt et smutthull for deg som vil omgå klokken 12- eller 24-timersregelen.

Les mer: Møtt av solgt-skilt på visning


Skal du selge en bolig som er bra nok til at noen er villig til å legge penger på bordet for å kjøpe den i dag, lønner det seg å få flere interessert, slik at du får i gang en budrunde der kjøpere kan presse prisen oppover, mener meglere.

- Prinsippet er enkelt: Du får alltid best pris for eiendommen din dersom alle som kan være interessert i den får mulighet til å se den. Og at dette skjer på mest mulig likt tidspunkt, sier Ragnhild Larsen-Nyhus Haaning i Eiendomsmegler1 til DinSide.

- I tillegg anbefaler jo aldri megler å selge før visning. Vi formidler ikke bud som kommer inn før visning er annonsert, legger hun til.

Dette i henhold til den gjeldende 24-timersregelen, som er den regelen for budgivning eiendomsmeglerne forholder seg til. Megler har ikke lov til å formidle bud med kortere akseptfrist enn 24 timer.

Fra 1. juli endres disse reglene: Da er det klokken 12 som gjelder.

Må snike seg rundt megler

Larsen-Nyhus Haaning er klar på at hun aldri vil anbefale noen å selge før visning. For dersom man aksepterer bud før visning, vil man ikke kunne få i gang en ordentlig budrunde.

- Jeg kan si at det så og si aldri er lønnsomt for selger å bli med på dette. For å kunne legge inn slike bud må man snike seg rundt megler og gå direkte til selger, og dette advarer vi sterkt mot.

Hva tror du. Bør selger ha is i magen og vente til flere får sett boligen? Diskuter lenger ned i artikkelen

Ikke la deg stresse

Det er lett å tenke at med et bud over takst før visning, får du et tilbud du ikke kan gå glipp av. Og tenk om ingen kommer på visning og du ikke får solgt? Etter skrekkoppslag i riksmediene i etterkant av boligprisfallet i 2007-2008, er det ikke rart at det er fristende å takke ja til et bud du tjener på, spesielt når scenariet med å sitte på to boliger, eller måtte selge til skampris, spøker i bakgrunnen.

For de aller fleste er det imidlertid ingen grunn til panikk. Har du mellomfinansiering, kan du sitte ganske lenge på to boliger før det eventuelt hadde lønt seg å selge boligen til lav pris.

Redd for å ikke få solgt boligen til takst? Se hvor lenge det lønner seg å vente for å få solgt bolig til ønsket pris.

Kan være positivt

Ingen regel uten unntak. Ikke alle boliger er like lettsolgte. Og noen ganger kan man få et pristilbud som er langt høyere enn man ville våge å drømme om.

- Hvis man får et tilbud om et salg som er langt bedre enn prisforventningen, vil det i noen tilfeller være bra for selger, sier Larsen-Nyhus Haaning, og legger til: - Men generelt sier vi at flest mulig bør få se boligen og flest mulig bør få være i posisjon til å få lagt ut bud.

Les også: Møtt av solgt-skilt på visning

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer