...så har man teoretisk sett "råd" til å sitte med boligen i 27 måneder.
De seneste fire månedene har pilene i boligmarkedet pekt i nedadgående retning:
Beroligende cocktail
Skulle du være så "uheldig" at du allerede har kjøpt en ny bolig, og forsøker å selge din gamle - forløpig uten hell - har vi her en beroligende melding:

For har du tenkt å gi en eventuell kjøper et klekkelig avslag for å få solgt raskt, kan det være lurt å vite hvor lenge du egentlig kan tillate deg å sitte på boligen din. Det går nemlig lang tid før du har oppbrukt et eventuelt avslag i prisen, på de ekstra rentekostnadene som vil være forbunnet med å beholde to boliger.
Hva lønner seg?
I tabellen under viser vi en rekke regneeksempler på hvor lenge det lønner seg å sitte med den usolgte boligen - forutsatt at man senest etter (eller, selvsagt, gjerne før) denne perioden får solgt den til opprinnelig prisantydning.
For at beregningene skal ha noen relevans, er det så klart viktig at det i første omgang er satt en markedsmessig korrekt prisantydning.
Vi ønsker også å gjøre kraftig oppmerksom på at det jo alltid vil være en risiko involvert i å fullfinansiere to boliger over en periode. Men at eksemplene likevel viser at det uten tvil er et poeng i å tenke seg om to ganger før man gir et klekkelig avslag på prisantydningen.
NB. Beregningene i tabellen ovenfor tar utelukkende høyde for renteutgiftene i perioden, og ikke at det eksempelvis er en husleie som skal betales på den tidligere boligen. På den andre siden er det heller ikke tatt høyde for at man kan tjene penger på å leie ut den ene av de boligene man eier.
Over to år
Eksemplene ovenfor er selvsagt tenkte, men illustrerer likevel poenget.
For tar man utgangspunkt i en bolig som opprinnelig hadde en prisantydning på to millioner kroner, som man vurderer å selge 200.000 kroner billigere, bør man være oppmerksom på at renteutgiftene til den pågjeldende boligen er 7.200 kroner i måneden. (Forutsatt dagens rentenivå på cirka 6,00 prosent i effektiv rente, og regnet etter skatt).
Så velger man å sitte på boligen i stedet for å gi rabatten, har man teoretisk sett "råd" til å sitte med boligen i 27 måneder til, altså godt over to år.
Dette forutsetter da så klart at man etter (og altså, helst før) disse 27 månedene har klart å selge boligen til prisantydning eller derover.
Boligmeglerne tror på prisstigning
Ny forsikring
Er man redd for at det vil ta lang tid å selge sin bolig, er det som noe nytt nå også mulig å tegne en forsikring som dekker deler av denne risikoen. Foreløpig er dette en prøveordning som varer i seks måneder.
- Forsikringen dekker renter, felleskostnader, kommunale avgifter, boligforsikring og andre kostnader relatert til drift av boligen. Den kan tegnes for 12 måneder, men de første tre månedene er en egenandel, slik at man kan få dekket kostnadene i ni måneder, forteller administrerende direktør i Eie Eiendomsmegling, Christian Dreyer.
Ifølge Dreyer dekker forsikringen maksimalt kostnader for 15.000 kroner i måneden. Det er fastpris på premien, som er 3.900 kroner for leiligheter og 8.750 kroner for hus.
Eie er - oss bekjent - den første eiendomsmegleren i Norge som tilbyr dette.
- Ideén fikk vi fra Sverige, men der var produktet noe mer komplisert. Så vi har forsøkt å gjøre det enklere, og gjennom forsikringsmegleren Norwegian Broker og forsikringsselskapet Amtrust, leverer vi nå denne forsikringen, avslutter Dreyer.