Stell av snittblomster:

Ikke sett blomstene ved fruktfatet

Slik varer juleblomstene ekstra lenge.

BUKETT: Det er kjedelig når blomsterbuketten begynner å visne, heldigvis finnes det råd som gjør at den varer litt lengre! Video: Embla Hjort-Larsen. Vis mer
Publisert

Du har kanskje hørt at du ikke bør oppbevare tander frukt som banan og avokado ved siden av tomater og epler, men visste du at det samme gjelder for snittblomster?

- Du bør ikke sette blomsterbuketter ved siden av fruktfatet, eller en skål med tomater, sier Tonje Bergh, rådgiver i Plantmania.no, til DinSide.

- Både epler og tomater utsondrer naturlig et aldringshormon som heter etylen. Det vil gjøre at blomstene visner fortere, så hold dem unna fruktkurven, formaner Bergh.

JUL: Mange kjøper juleblomster om dagen, og da kan det være lurt å være obs på hvilke som er giftige. Video: Embla Hjort-Larsen. Vis mer

Du bør heller ikke sette blomsterbuketten for nærme varmekilder, som ovner, peis - eller levende lys, ifølge Bergh. Også dette kan føre til at de visner tidligere enn nødvendig.

Sett dem kaldt

Du har kanskje hørt det før, men en god ting kan ikke sies for ofte: Blomster holder seg pene lenger om du setter dem kjølig om natten.

EKSPERTEN: Med rett stell varer blomsterbuketten mye lenger, sier Tonje Bergh i Plantmania. Foto: Anne-Line Biberg
EKSPERTEN: Med rett stell varer blomsterbuketten mye lenger, sier Tonje Bergh i Plantmania. Foto: Anne-Line Biberg Vis mer

- Sett dem et kjølig sted, for eksempel inn på et soverom eller et annet kaldt rom. Jeg har et kjølehjørne, og der setter jeg inn blomstene om natten, sier Bergh.

- Snittblomster tåler ikke frost, men de tåler fint temperaturer ned mot null grader.

Slik holder blomstene lenge

  • Når du først har en bukett med vakre blomster, vil du jo gjerne ha glede av dem så lenge som mulig. Noen blomster kommer med femdagersgaranti, men de kan holde mye lenger om du behandler dem pent.
  • Det første du må gjøre er å snitte dem før du setter dem i vann, så de har et ferskt og rent snitt. Som hovedregel skal løkblomster, som tulipaner, svibler og amaryllis, snittes rett, mens andre blomster som roser, snittes på skrå.
  • Fjern løse blader, og bladene nærmest snittet, slik at ingen av bladene kommer i vannet.
  • Det er viktig at vasen er ren, så gi den gjerne en ekstra vask før du fyller den med kaldt vann.
  • Hvor mye vann avhenger av type blomster, løkblomster som tulipaner og svibler, trenger lite vann, mens roser godt kan ha litt mer.
  • Sett dem kaldt om natten.
  • Noen blomster vokser når de står i vann, og bør derfor snittes uansett, men det er smart å snitte alle blomster slik at de alltid har et ferskt snitt og tar opp vannet bedre, gjerne hver tredje dag.
  • Bytt vann når du snitter blomstene, og er det grumsete kan du gjerne gi vasen en liten vask.