Hvilken vei skal glassene stå i skapet?

Ikke sett dem feil vei!

Det er mye å tenke på når det gjelder kjøkkenhygiene. Selv om du har vært flink til å vaske glassene dine riktig i maskinen, er det vel så viktig å huske på hva du må gjøre etterpå.

DRIKKEGLASS: I denne videoen forklarer vi deg hvordan du bør oppbevare og behandle glass, det er nemlig flere ting du bør tenke på! Video: Embla Hjort-Larsen. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Har du tatt glassene rett ut av oppvaskmaskinen og inn i skapet mens de ennå er litt fuktige? Det bør du nemlig ikke ifølge ekspertene.

– Tørkeprosessen dreper anslagsvis 99 prosent av bakteriene, forteller Solveig Langsrud, seniorforsker i Nofima og leder EU-prosjektet SafeConsume.

Hun forteller videre at en viktig del av oppvaskprosessen er å la glassene tørke før man setter dem i skapet, fordi tørkeprosessen dreper farlige mikroorganismer.

Langsrud legger også til at riktig oppvask og god tørk etterpå er ekstra viktig dersom noen i familien er syk med smittsom sykdom.

– Generelt kan man også si at hvis familiemedlemmer er ekstra sårbare for sykdom, som for eksempel eldre, små barn, folk under kreftbehandling eller om man bruker immundempende medisin, vil det være ekstra viktig med god kjøkkenhygiene, der oppvask er en viktig del av dette, sier hun.

Ikke vask for hånd

I tillegg vil hun advare mot håndvask.

– Hvis du vasker glassene for hånd og bruker urent vann og/eller lar være å skylle, vil det også være større fare for farlige bakterier på glasset, og det er ekstra viktig at det tørker godt, sier hun.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.