Hvilken vei skal glassene stå i skapet?

Ikke sett dem feil vei!

Det er mye å tenke på når det gjelder kjøkkenhygiene. Selv om du har vært flink til å vaske glassene dine riktig i maskinen, er det vel så viktig å huske på hva du må gjøre etterpå.

DRIKKEGLASS: I denne videoen forklarer vi deg hvordan du bør oppbevare og behandle glass, det er nemlig flere ting du bør tenke på! Video: Embla Hjort-Larsen. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Har du tatt glassene rett ut av oppvaskmaskinen og inn i skapet mens de ennå er litt fuktige? Det bør du nemlig ikke ifølge ekspertene.

– Tørkeprosessen dreper anslagsvis 99 prosent av bakteriene, forteller Solveig Langsrud, seniorforsker i Nofima og leder EU-prosjektet SafeConsume.

Hun forteller videre at en viktig del av oppvaskprosessen er å la glassene tørke før man setter dem i skapet, fordi tørkeprosessen dreper farlige mikroorganismer.

Langsrud legger også til at riktig oppvask og god tørk etterpå er ekstra viktig dersom noen i familien er syk med smittsom sykdom.

– Generelt kan man også si at hvis familiemedlemmer er ekstra sårbare for sykdom, som for eksempel eldre, små barn, folk under kreftbehandling eller om man bruker immundempende medisin, vil det være ekstra viktig med god kjøkkenhygiene, der oppvask er en viktig del av dette, sier hun.

Ikke vask for hånd

I tillegg vil hun advare mot håndvask.

– Hvis du vasker glassene for hånd og bruker urent vann og/eller lar være å skylle, vil det også være større fare for farlige bakterier på glasset, og det er ekstra viktig at det tørker godt, sier hun.

Av personlig erfaring anbefaler hun heller ikke å oppbevare glassene eller øvrig servise i åpne hyller.

– Skap er helt perfekt for alle som ønsker at serviset skal holde seg rent etter at det er vasket, og som ikke er glad i å tørke støv og vaske bort tjukke lag med matfett. Hvis man oppbevarer glassene i «friluft», vil det være en fordel å ha glass og kopper opp ned for at de ikke skal fylles med støv, fett og insekter.

Med klokka opp

Hilde Bugge, salgsansvarlig Norge i Sundqvist AS, forteller at man bør være varsom med å stable i høyden og med klokka ned.

- Alle glass bør oppbevares med klokka opp for luft og unngå skår i kanten, og gjerne sirkulere så de bakerste brukes like ofte som de fremste.

Bugge anbefaler alle å sette seg inn i de ulike programmene på oppvaskmaskinen. Der er det nemlig et eget vaskeprogram for glass.

- Alle glass skal vaskes i oppvaskmaskinen på glassprogram. Glass er på det skjøreste når de er varme, så la dem stå og kjøle ned i maskinen før de settes i skapet.

Tre tabber

Disse tre tabbene ser Bugge gå igjen hos folk:

  1. Vasker glass i oppvaskkummen
  2. Setter glassene for tett i maskinen, så de får riper i glasset
  3. Tørke glass med mikrofiberklut

Hun forteller at en mikrofiberklut kan brukes for å fjerne fingeravtrykk og rester av vann, men anbefaler ikke å tørke hele glasset med den.

- Mikrofiberklut skal brukes til å pusses lett på glass, men det er viktig å vite hvordan en bruker en klut. Kluten må holdes under klokka når klokka skal tørkes men mange holde kluten fast i foten og «vrir» så glasset brekker, forteller Bugge.

SYNÅL OG TRÅD: Det er ikke alltid like lett å få tråden gjennom synåla, men med dette tipset vil du aldri slite med det igjen! Programleder: Embla Hjort-Larsen. Video: Dennis Appelong Hagbru / Håvard Bjørnerem Vis mer

Alt i oppvaskmaskinen

- Kommer det flere bakterier på «drikkesiden» om man har det stående med åpningen nedover?

- Ja, det kan det. Men det kan også skape innestengt lukt, og fukta kan gi gråfarget glass.

Hun har en klar oppfordring til alle under tvil:

- Alle glass SKAL vaskes i oppvaskmaskin.

Det gjelder til og med penglassene.

- Setter du glass, gamle eller nye, i korte vaskeprogram så er det aller mest skånsomt.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer