Drueklase tok fyr i Ikea-skål

Ikke sett denne skålen i direkte sollys

Det som ligger oppi kan ta fyr.

BLIR VARMT: Setter du en metallskål av typen Blanda Blank i solsteiken, bør du være forsiktig med hva du legger oppi. Det fikk en fortvilet svenske nylig erfare. Foto: Ikea
BLIR VARMT: Setter du en metallskål av typen Blanda Blank i solsteiken, bør du være forsiktig med hva du legger oppi. Det fikk en fortvilet svenske nylig erfare. Foto: Ikea Vis mer
Publisert

Det er Aftonbladet som bringer historien om svensken Richard Walters, som satt på verandaen i solsteiken. På bordet foran seg stod en skål med druer. Plutselig oppdaget Richard en underlig røyklukt, og det viste seg at det var kvistene i drueklasene som hadde tatt fyr - tilsynelatende helt av seg selv.

- Jeg trodde det var naboen som grillet, men lukten var litt skarpere, sier han til avisen.

Skapte konsentrert varmepunkt

Årsaken til selvantenningen viste seg å være at skålen, modellen Blanda Blank fra Ikea, var laget av rustfritt stål. Takket være den konvekse utformingen, ble det skapt et sterkt konsentrert varmepunkt av solstrålene oppi skålen - nok til at det tok fyr i kvistene.

Skålen finnes også i norske Ikea-varehus, med prislapper fra 19 til 129 kroner.

Walters sier hendelsen har gjort ham betenkt.

– Tenk at du setter skålen i et solfylt vindu, nært gardinene. Da kan du jo tenke deg selv hva som kan skje, sier han til den svenske avisen.

Ikea undersøker

En pressetalsmann fra Ikea i Sverige sier de ikke kjenner til lignende tilfeller, men tar hendelsen på alvor og vil sette i gang undersøkelser.

Om dette er et Ikea-spesifikt problem, er imidlertid lite trolig. Det er nemlig ikke første gang vi hører historier om at metallskåler kan være brannfeller om de utsettes for direkte sollys. Tidligere har vi blant annet lest historier om hundeskåler som har skapt samme effekt.

På Aftonbladet.se har de lagt ut en video som demonstrerer hvordan det er mulig å få papir til å brenne i en metallskål.

Inntil videre blir derfor moralen: Bruk skåler av andre materialer enn blankt metall når du dekker på hagebordet i sommer eller pynter opp i vindusposten.

I hvert fall hvis det som ligger oppi kan ta fyr ...

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer