Skylle før oppvaskmaskin?

Ikke skyll først!

Vanlig tabbe «lurer» oppvaskmaskinen til å gjøre en dårligere jobb.

LA DET VÆRE: Det virker logisk å skylle oppvasken ren før du setter den i oppvaskmaskinen, men det bør du faktisk droppe! Video: Linn Merete Rognø / Storyblocks Vis mer
Publisert

Det virker logisk å skulle skylle fat, kopper og bestikk under springen før det skal settes inn i oppvaskmaskinen.

Men dette bør du droppe.

For å skylle av smusset, kan faktisk gjøre vondt verre, både når det gjelder skitt på oppvasken og guffen lukt av maskinen.

Feilberegner graden av smuss

Joda, å fjerne matrester på fat og bestikk er viktig før du setter det i oppvaskmaskinen. Men den riktige måten å gjøre det på, er å tørke av med kjøkkenpapir som du kaster i søppelet etterpå, ikke skylle det av i vasken.

Forskyller du oppvasken godt, risikerer du nemlig at oppvaskmaskinen ikke klarer å rengjøre godt nok.

Det opplyser de to ekspertene Leif Eliassen Neksum hos Electrolux, og Kristian Magnussen hos BSH Husholdningsapparater AS:

- Du behøver ikke å skylle først da de fleste oppvaskmaskiner har et skylleprogram som bruker fire liter kaldt vann til å skylle oppvasken. Dette sparer deg for vannforbruk, og du slipper å skylle oppvaskkummen etterpå, sier Neksum.

Grunnen til at forskylling kan føre til et dårligere vaskeresultat i oppvaskmaskinen, er fordi oppvaskmaskinen har en egen måte å måle hvor nøye den skal vaske. Dette gjelder særlig når du benytter autoprogram, som de fleste bruker mest.

- Når du skyller oppvasken grundig før du kjører autoprogrammet, vil sensoren som måler hvor skittent vann det er i maskinen ikke registrere noe skitt. Dermed vil maskinen vaske og skylle på lavere temperatur, forklarer Neksum.

Dropper du å forskylle oppvasken, vil oppvaskmaskinens autoprogram holde en høy temperatur, og dermed rengjøre ordentlig, opplyser Magnussen.

- Velger du et fastsatt temperaturprogram, altså ikke autoprogram, vil oppvaskmaskinen derimot holde den temperaturen som hører til det valgte programmet, enten oppvasken er skylt i forveien eller ikke, presiserer Magnussen.

Men når man ikke bruker autoprogram, er det mange som velger program med altfor lav temperatur, fordi man ønsker å redusere energiforbruket, ifølge eksperten.

- Da kan forskylling bli avgjørende for om du faktisk får ren oppvask eller ikke ved ferdig endt program, legger han til.

Utvikler vond lukt

Om du ofte benytter et lavtemperatur-vaskeprogram, kan dette også medføre at såpe ikke løser seg opp skikkelig, men i stedet klebe seg fast i maskinen, og etter hvert avgi vond lukt, opplyser Neksum.

- Derfor er det viktig å vaske med litt høyere temperatur eller kjøre et maskinrenseprogram ved jevne mellomrom, råder han.

Men også forskylling av oppvasken kan bidra til at det stinker i oppvaskmaskinen, opplyser Magnussen videre.

- Det mange som regel gjør etter at de har skylt oppvasken og satt den inn i maskinen, er å lukke døren. Det som da skjer er at fuktigheten i maskinen ikke tørker, men i stedet gir det grobunn for bakterier og mugg. Dette setter en kraftig lukt etter bare noen få dager, forteller han.

Ett unntak

Det finnes dog ett unntak når det gjelder forskylling, ifølge de to ekspertene.

- I noen hjem brukes oppvaskmaskinen hver dag, mens i andre hjem går maskinen en gang i uken.

Saken er at matrester gror fast på servise og bestikk desto lenger det står i maskinen dersom du ikke forskyller, sier Magnussen, og fortsetter:

- Så dersom oppvaskmaskinen går sjeldent, er det lurt å forskylle selv. Da unngår du lukt over tid, i tillegg til fastgrodde matrester som vil være vanskeligere for maskinen å fjerne.

Om du absolutt må skylle i forveien, sier Neksum, så er det én ting du må passe på:

- De fleste bruker varmt vann når de skyller oppvasken – og det skal man ikke gjøre, for da brenner man fast proteiner på tallerkener. Når du skyller, skal du derfor bruke kaldt vann – ikke varmere enn 37 grader, understreker han.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer