Julelys og adventsstaker

Ikke tenn advents- og julelysene før du har gjort denne sjekken

Ta en sjekk før du tenner julelysene. Og er det noe som kjennes varmt? – Kast det! oppfordrer sikkerhetsekspertene.

SNART KLAR FOR ADVENT? Det er ikke all den gamle adventsbelysningen du bør koble til. Pass opp for varme deler og brudd på enheter - og papirprodukter bør du generelt være varsom med. Kanskje bør du heller investere i noe nytt? Foto: Kristin Sørdal
SNART KLAR FOR ADVENT? Det er ikke all den gamle adventsbelysningen du bør koble til. Pass opp for varme deler og brudd på enheter - og papirprodukter bør du generelt være varsom med. Kanskje bør du heller investere i noe nytt? Foto: Kristin Sørdal Vis mer
Publisert

Søndag 2. desember er det første søndag i advent – og adventsbelysning inne og ute skal settes opp og kobles til.

Før du drar lyslenkene og adventsstakene ned fra loftet og setter strøm på dem, gjør du lurt i å sjekke over produktene.

Og har du en gammel papirjulestjerne liggende, er det spesielt god grunn til å være på vakt:

– Mange har papirjulestjerner. Vi anbefaler det ikke. Har du en slik er det viktig å slukke den om natta eller i andre situasjoner uten tilsyn, sier Sturle Hagen i Norsk brannvernforening til Dinside.

Også forsikringsselskapene har tidligere sagt til Dinside at det ikke er snakk om dersom papirstjernen tar fyr – men heller når:

Dette bør du sjekke på adventsstaker og julebelysning

Før du henger opp julestjerner og setter adventsstakene i vinduet, bør du gå over og sjekke at produktene er hele og trygge. Kontroller at lamper og ledning ikke har tegn til skader. Og ta en ekstra kikk på lyspærene.

– Skift ut lyspærer som ikke virker eller som lyser med forskjellig styrke. Hvis en eller flere lamper slutter å virke, er lenken koblet slik at resten lyser, men med økt styrke. Dette kan føre til at lampene blir for varme og da kan julepynt eller annet brennbart materiale i nærheten ta fyr, sier Anne Rygh Pedersen, avdelingsdirektør for Næringsliv, produkter og farlige stoffer i Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB).

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer