Julelys og adventsstaker

Ikke tenn advents- og julelysene før du har gjort denne sjekken

Ta en sjekk før du tenner julelysene. Og er det noe som kjennes varmt? – Kast det! oppfordrer sikkerhetsekspertene.

SNART KLAR FOR ADVENT? Det er ikke all den gamle adventsbelysningen du bør koble til. Pass opp for varme deler og brudd på enheter - og papirprodukter bør du generelt være varsom med. Kanskje bør du heller investere i noe nytt? Foto: Kristin Sørdal
SNART KLAR FOR ADVENT? Det er ikke all den gamle adventsbelysningen du bør koble til. Pass opp for varme deler og brudd på enheter - og papirprodukter bør du generelt være varsom med. Kanskje bør du heller investere i noe nytt? Foto: Kristin Sørdal Vis mer
Publisert

Søndag 2. desember er det første søndag i advent – og adventsbelysning inne og ute skal settes opp og kobles til.

Før du drar lyslenkene og adventsstakene ned fra loftet og setter strøm på dem, gjør du lurt i å sjekke over produktene.

Og har du en gammel papirjulestjerne liggende, er det spesielt god grunn til å være på vakt:

– Mange har papirjulestjerner. Vi anbefaler det ikke. Har du en slik er det viktig å slukke den om natta eller i andre situasjoner uten tilsyn, sier Sturle Hagen i Norsk brannvernforening til Dinside.

Også forsikringsselskapene har tidligere sagt til Dinside at det ikke er snakk om dersom papirstjernen tar fyr – men heller når:

Dette bør du sjekke på adventsstaker og julebelysning

Før du henger opp julestjerner og setter adventsstakene i vinduet, bør du gå over og sjekke at produktene er hele og trygge. Kontroller at lamper og ledning ikke har tegn til skader. Og ta en ekstra kikk på lyspærene.

– Skift ut lyspærer som ikke virker eller som lyser med forskjellig styrke. Hvis en eller flere lamper slutter å virke, er lenken koblet slik at resten lyser, men med økt styrke. Dette kan føre til at lampene blir for varme og da kan julepynt eller annet brennbart materiale i nærheten ta fyr, sier Anne Rygh Pedersen, avdelingsdirektør for Næringsliv, produkter og farlige stoffer i Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB).

ULIK STYRKE PÅ LAMPENE? Lamper som lyser med ulik styrke kan føre til at lampene blir varme - og det er brannfarlig, forteller Anne Rygh Pedersen i DSB.
ULIK STYRKE PÅ LAMPENE? Lamper som lyser med ulik styrke kan føre til at lampene blir varme - og det er brannfarlig, forteller Anne Rygh Pedersen i DSB. Vis mer

Glødepærer til julebelysning er definert som spesiallamper og er dermed fremdeles å få tak i, i butikkene. Spesiallamper er nemlig unntatt reglene i økodesignforskriften som har gjort at det meste av glødelamper er forbudt.

Pedersen sier til Dinside at gammeldagse adventsstaker med glødepærer er helt greit å bruke, så lenge du passer på at de ikke blir for varme.

KNEKK ELLER SKADER PÅ LEDNINGEN? Da bør du kassere den og kjøpe en ny, oppfordrer Pedersen i DSB. Foto: Kristin Sørdal
KNEKK ELLER SKADER PÅ LEDNINGEN? Da bør du kassere den og kjøpe en ny, oppfordrer Pedersen i DSB. Foto: Kristin Sørdal Vis mer

– Men har du staker med sprø, gamle ledninger med knekk, eller er det andre tegn etter tidas tann som for eksempel svimerker eller misfarging på grunn av varmeutvikling, bør man unne seg en ny adventsstake, oppfordrer Pedersen.

– Og husk å følge bruksanvisningen på hva slags type pærer og hvor sterke disse maksimalt kan være, fortsetter hun.

Blir adventsstaken eller lampene varme? – Kast det!

Dersom du kjenner at lyslenkene, adventsstaken eller selve lampene blir varme, bør ikke bruke dem.

Pedersen poengterer at dersom du bruker LED-belysning så utvikler denne mye mindre varme enn for eksempel gammeldagse glødepærer.

– Uansett, kjennes lyslenka eller adventsstaken veldig varm ut å ta på, eller du ser andre tegn vil varmeutvikling som for eksempel brent lukt eller misfarging så tyder det på at noe er galt, sier Pedersen, og oppfordrer:

– Da bør du ikke fortsette å bruke produktet, men kassere det dersom det er gammelt eller ta det med til forhandler. Skru uansett alltid av lyslenker og adventsbelysning om natta eller før du reiser bort.

HOLD DEG TIL MAKS-GRENSEN: Produktet skal ha angitt hvor mange watt det kan trekke. Ikke bruk lamper som trekker mer strøm enn det produktet er laget for - men du kan selvsagt bruke en lampe med lavere effekt. Foto: Kristin Sørdal
HOLD DEG TIL MAKS-GRENSEN: Produktet skal ha angitt hvor mange watt det kan trekke. Ikke bruk lamper som trekker mer strøm enn det produktet er laget for - men du kan selvsagt bruke en lampe med lavere effekt. Foto: Kristin Sørdal Vis mer

Pass på skjøteledningen!

Mange av oss kan komme i beit for stikkontakter når adventsstaker og julestjerner skal opp. Skjøteledning blir dermed løsningen for mange – og dette er i utgangspunktet uproblematisk.

– Vanlig innendørs julebelysning bruker ikke så mye strøm. Du kan derfor fint bruke skjøteledning som en imidlertid løsning for å få lys på treet inne i jula, sier Pedersen.

Hun oppfordrer til å bruke en skjøteledning som er passe lang for formålet – og unngå å kople flere skjøteledninger etter hverandre.

Skal du sette opp belysning ute, må du passe på at du bruker en skjøteledning som er egnet for utendørs bruk.

Og du bør ikke ta strøm til utendørsbelysningen innenfra via en ledning gjennom vinduet.b

– Du må koble den til i utendørs stikkontakt slik at du ikke må legge ledningen over en dørterskel eller gjennom et vindu der den kan komme i klem og bli skadet, advarer Pedersen.

Hva med bestemors gamle julestjerne? Kan du bruke den?

Årene går fort, og plutselig sitter du der med en 20 år gammel julestjerne eller en enda eldre adventsstake. Er dette greit å bruke?

– Julebelysning kan bli så preget av slitasje og tidas tann at den kan bli skadet – og elektriske produkter med skader er ikke egnet for bruk. Se derfor alltid over slike produkter før bruk for å sikre deg at både ledninger og pærer er i orden, oppfordrer Pedersen.

Dette støttes også av Norsk brannvernforening:

– Også julebelysning blir utsatt for slitasje ved bruk. Jo eldre den er jo viktigere er det med ettersyn før bruk. Husk å kontrollere at pærer brenner med lik styrke og at det ikke er skade eller brudd på ledninger, oppfordrer Hagen i Norsk brannvernforening.

Kjøpe nytt? Dette bør du se etter

Sjekk merkingen på produktet du vurderer å kjøpe.

Alle elektriske produkter som selges i Norge, inkludert julebelysning, skal være CE-merket.

Men husk at CE-merket i seg selv kun indikerer at produktet skal være produsert i henhold til gjeldende regelverk for den aktuelle produktgruppen. CE-merket sier ingenting om kvaliteten på produktet.

Pass også på at du kjøper et produkt som er beregnet for bruk der du har tenkt å bruke det – skal du bruke det inne eller ute?

KJØPE NYTT? Sjekk at produkter er tilpasset der du skal bruke det, innendørs, utendørs eller begge deler. Og elektriske produkter skal være CE-merket. Foto: Kristin Sørdal
KJØPE NYTT? Sjekk at produkter er tilpasset der du skal bruke det, innendørs, utendørs eller begge deler. Og elektriske produkter skal være CE-merket. Foto: Kristin Sørdal Vis mer

– Produktene skal også være merket med hva slags type lyspærer som passer og hvor sterke disse maksimalt kan være. Det skal også følge med bruksanvisning til hvordan du plasserer og bruker belysningen riktig, sier Pedersen til Dinside.

Skal du kjøpe utebelysning, bør du merke deg IP-graden. Den skal også være angitt på produktet.

– IP-graden blir brukt til å klassifisere evnen til å tåle støv, vann og andre «inntrengere». Det er det siste sifferet som indikerer hvor godt produktet er beskyttet mot vann, forteller Pedersen.

IP-GRADEN FORTELLER DEG OGSÅ HVOR PRODUKTET KAN BRUKES: IP20, som her, er for vanlig innendørs bruk. Utebelysning skal slutte på tallet 3 eller høyere. IP44 er mest vanlig for utebelysning. Da er det beskyttet bla. mot vanninntrengning. Foto: Kristin Sørdal
IP-GRADEN FORTELLER DEG OGSÅ HVOR PRODUKTET KAN BRUKES: IP20, som her, er for vanlig innendørs bruk. Utebelysning skal slutte på tallet 3 eller høyere. IP44 er mest vanlig for utebelysning. Da er det beskyttet bla. mot vanninntrengning. Foto: Kristin Sørdal Vis mer

Vanlige innendørs lamper har typisk IP20, det vil si ingen beskyttelse mot vann. Utendørs belysning kan ha ulike IP-grader avhengig av hvor mye vann de tåler.

– Produkter med IP-klasse som slutter på tallet 3 eller høyere er godkjent for utendørs bruk. IP44 er det mest vanlige for utendørs belysning.

For å være tryggere på at du kjøper et produkt som er sikkert, anbefaler Pedersen og DSB at du handler i Norge:

– Når det gjelder elektrisk belysning anbefaler vi at man kjøper dette i norske butikker slik at man får med seg dokumentasjon på at produktet er egnet for norske forhold, sier Pedersen til Dinside.

Du finner informasjon om produkter som er brannfarlige eller på annen måte farlige for forbruker, på nettsiden sikkerhverdag.no Der kan du sjekke om du eventuelt har et produkt du ikke burde bruke.

Du kan også melde ifra om farlige produkter til Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap, via nettsiden Sikkerhverdag.no.

Artikkelen har vært publisert tidligere. Sist oppdatert 02.12.2018

Les også:

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer