Koke pasta

Ikke tøm ut pastavannet!

Sannsynligvis gjør du denne tabben hver eneste gang du koker pasta.

PASTA: Vil du smelle sammen en kjapp og lett hverdagsmiddag, er pasta rimelig genialt. Men det er to ting du sannsynligvis gjør feil hver gang du tilbereder pasta. Video: Linn Merete Rognø. Klipp: Tobias Fjeldvang Vis mer
Publisert

Vil du smelle sammen en kjapp og lett hverdagsmiddag, er pasta helt genialt. Men det er to ting du sannsynligvis gjør feil hver gang du tilbereder pasta.

Vel bekomme - her skal du få et skikkelig smakfullt tips!

- Kok pasta i stekepannen

Fyll gryta til randen med vann, kok opp og sleng pastaen i gryta. La pastaen koke i vel ti minutter, sile ut alt vannet og legg pastaen på fat med en saus ved siden av.

Enkelt og greit, men helt feil, ifølge kokkene.

Punkt én: du trenger slettes ikke å bruke litervis med vann til å koke pastaen i.

- Dette er ren sløsing og helt unødvendig. Så lenge det er nok vann til at det akkurat dekker pastaen, så kan man koke pastaen, gjerne i en stekepanne!

Det forteller Christopher Sjuve, matredaktør i Dagbladet.

Faktisk bør du bruke så lite vann som mulig, mener han. For bruker du mindre vann, vil dette koke inn og bli til en konsentrert stivelse som kan ta pastaretten til nye høyder.

Bruk pastavann i sausen

Og dette bringer oss over til punkt to: Ikke kvitt deg med alt vannet du har kokt pastaen i. Bruk det heller i selve retten.

Pastavannet er veldig stivelsesrikt, forteller Sjuve. Og vil du ha en fyldig og smakfull tomatsaus til pastaen, kan du bruke en sleiv med pastavannet oppi sausen. Den skal kokes inn, og vil dermed jevne seg og smake mye bedre, ifølge matentusiasten.

Dette er også noe Andrew Carmellini, tidligere kokk ved New York-restauranten A Voce, anbefaler - med en liten vri.

På YouTube-kanalen Chowhound, viser han hvordan han mener at pasta egentlig skal tilberedes.

Carmellinis nøkkeltips går som følger:

  • Når pastaen er ferdigkokt, tar du vare på en god slump av pastavannet.
  • Ta pastaen ut av gryta og vend den rundt i pastasausen.
  • Til slutt tilsetter du en øse med pastavannet fra kjelen i pastablandingen.

Molto buona!

Nå vil pastaen holde seg varm mye lenger, og aromaen fra den smakfulle sausen vil trekke inn i pastaen, ifølge kokken.

Lynkjapp middag

Travel hverdag krever enkel middag. Men «enkel» er nødvendigvis ikke «kjedelig».

Du kommer langt ved å blande pasta sammen med bare noen få ingredienser, mener Christopher Sjuve.

- Hvis du har dårlig tid, kan du lage flere typer pastaretter, hvor målet er at du lager sausen på den tiden det tar å koke pasta. Du kan lære deg fire-fem enkle pastaretter, så er livet mye enklere, sier han.

For eksempel:

- Hvis jeg skal lage pasta bare til meg, siler jeg av vannet, men beholder litt av det. Så tilsetter jeg en spiseskje smør, litt persille, og vender rundt. Da er jeg i mål hvis jeg skal ha noe kjapt, tipser Sjuve.

Et annet triks han har på lager:

- Mens pastaen koker seg ferdig, knuser jeg et egg i en bolle. Så slipper jeg den varme pastaen oppi dette egget, og da er jeg halvveis til carbonara. Da trenger jeg bare bacon og ost, så er retten ferdig.

Buon appetito!

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer