Robotgressklipper i minusgrader

Ikke vær for ivrig

Selv om det klør i fingrene etter å komme i gang med hagearbeidet, er det lurt å vente med et par ting.

IKKE GLAD I MINUSGRADER: Du bør vente med å sette ut robotgressklipperen til det er slutt på nattefrosten. Foto: Audun Braastad / NTB
IKKE GLAD I MINUSGRADER: Du bør vente med å sette ut robotgressklipperen til det er slutt på nattefrosten. Foto: Audun Braastad / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Våren er for lengst i gang, og mange klør i fingrene etter å komme i gang med hagearbeidet. Dersom du har trær eller busker i hagen, er det bare å finne fram greinsaksa eller en god sag. Gresset trenger dessuten også litt pleie etter en lang og kald vinter.

Kalking og gjødsling står øverst på gjøremålslista, men flere ønsker også å komme i gang med plenklippen, og setter derfor ut robotgressklipperen i ladehuset sitt. Men det bør du kanskje ikke gjøre.

I flere deler av landet våkner folk fortsatt opp til minusgrader, og er det én ting batteridrevne enheter ikke er så glad i, er det kulde.

Tåler ikke frost

Overfor NRK advarer Lars Inge Håland ved Maskin & Verktøy på Randaberg folk mot å sette ut robotklipperen for tidlig.

– Om de står ute i minusgrader, kan man risikere at batteriene ryker. Da får du et problem som gjør at du må levere klipperen inn på verksted for å fikse det. Batteriene i dag er heller ikke de enkleste å oppdrive, og det er spesielt vanskelig nå med tanke på situasjonen i Europa, forklarer Håland overfor NRK.

Husqvarna, en av de ledende produsentene av robotgressklippere i Norge, bekrefter overfor DinSide at robotgressklippere ikke bør brukes i minusgrader.

– I prinsippet er det slik at dersom det er gjentakende frostnetter vil den generelle gressveksten være så lav at klipping ikke er nødvendig. På denne tiden av året vil det også kunne være områder med lite eller ingen gressvekst, som følge av for eksempel «isbrann» eller liknende skader, forklarer Gerd Løkke Lund, salgssjef i Husqvarna Group, til DinSide.

Isbrann er skade på planteveksten, ved isdannelse ved skiftende mildvær og frost tidlig om våren.

Bør oppbevares tørt og frostfritt

Selskapet anbefaler at du venter med klipping av plenen til veksten har tatt seg opp over hele området - dette for å sikre best mulig resultat utover sesongen.

På spørsmål om anbefalinger rundt utendørstemperatur, forteller Lund at det i deres bruksanvisninger står at drifts- og oppbevaringstemperatur er mellom 0 og 50 plussgrader. For lading er det 0–45 grader.

– Hva kan skje med robotklipperen dersom man bruker den under anbefalt driftstemperatur? Kan for eksempel batteriet påvirkes?

– Kommer det noen minusgrader og maskinen står i ladestasjonen med strøm tilkoblet, er det lite påvirkning på maskinen og batteriet. Kortere frostnetter med temperaturer litt under 0 vil kunne gå bra, men maskinen bør ikke stå i minusgrader over en lengre periode, for eksempel ved vinterlagring, skriver Lund, som anbefaler at gressklipperen skal oppbevares på et tørt og frostfritt sted, så ikke det kan skade batteriet og påvirke dens levetid.

Plenen er problemet

Samtidig peker hun på det som kan være et større problem. Nemlig at plenen klippes når det er frost og minusgrader.

– Derfor har noen av våre nyeste modeller en innebygd frostbeskyttelse som regulerer klippetida ved lave temperaturer, for å hindre unødig slitasje på plenen, ising på hjul også videre. Gresset er ekstra følsomt for slitasje hvis plenen er dekket av frost, forklarer Løkke Lund.

Frostbeskyttelsen innebærer at produktet ikke begynner å klippe gresset dersom temperaturen er under fem grader. I deres sortiment er det bare modellene Automower 305 og de nye Mark II-versjonene av 310 og 315 som har innebygd frostsensor.

Bilde av norgesferiekartet

Norgesferie

Se lesernes favorittreisemål

Legg til dine steder Se kart

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer