Tips til ildsteds-fyring

Ildsteds-triksene du bør vite om

Å fyre i vedovnen kan være vanskelig noen ganger. Vi deler triksene som gjør det enkelt for deg.

VEDFYRING-TRIKSET: Det gir både mer effektiv og billigere fyring, og du fyrer mer helsevennlig fordi partikkelutslippene halveres, ifølge FHI. Video: Berit B. Njarga. Klipp: Tobias Fjeldvang. Vis mer
Publisert

Det å fyre i ildstedet kan ofte være en utfordring, dersom man ikke har gjort det så mye før.

Vi har derfor samlet de beste tipsene som hjelper deg å gjøre det litt lettere.

Fyrer man opp riktig, kan du også redusere partikkelutslippet med 50-80 prosent.

- En viktig del av å fyre opp riktig er å gi ilden akkurat passe med luft. Passe med luft betyr nok til at ikke bålet slukker, men ikke så mye at ovnen overtenner heller, forteller Morten Seljeskog, forsker for termisk energi i Sintef til DinSide.

Han har flere gode tips til vinterens vedfyring.

Bytt ut den gamle

- Har du en gammel vedovn, selv om den måtte være kjær, bytt den ut med en moderne rentbrennende vedovn, av beste sort, sier han og forklarer at det gir lavest utslipp, sier han.

Bruk i korte perioder

- Har du en åpen peis, ikke bruk den mer enn i korte perioder til kos. Vi anbefaler ettermontering av en moderne og rentbrennende peisinnsats istedenfor, forteller Seljeskog.

Følg bruksanvisningen

Det kan også være lurt å sette seg inn i hvordan produsenten til ovnen du har, anbefaler å tenne opp og lufte.

- Følg ildstedets bruksanvisning når det gjelder ilegg av ved og justering av lufttilførsel, sier han.

Bruk tørr ved

- Bruk tørr ved, og glem avispapir til opptenning. Bruk never, småflis og tennbriketter istedenfor, anbefaler Sintef-forskeren.

Tenn fra toppen

- Tenn opp fra toppen, da reduseres partikkelutslippet, sier Seljeskog.

Jøtul skriver på sine nettsider at også selve oppfyringen påvirker hvor mye sot og partikler bålet avgir før forbrenningen er optimal. Den mest miljøvennlige metoden er å fyre opp fra toppen, som gir bedre tilførsel av luft, og gjør at det første ilegget av ved varer lenger og brenner bedre.

Unngå dette

- Unngå rundfyring, det vil si struping av lufttilførselen for å få det til å brenne lenge, sier han videre.

Legg inn hyppigere

- Når ovnen har blitt varm, er det bedre å legge inn ny ved hyppigere, i en mindre mengde, sier han og peker på størrelsen på veden.

Dette gir mer stabile operasjonsbetingelser, mer stabil varmeavgivelse og lavere utslipp.

I tillegg kan man ha vedovnsdøra lit på gløtt i starten, for å slippe inn ny og frisk luft i starten.

Trekk i pipa

Om skorsteinen din er helt kald må du først få litt varm luft i den for å få den til å begynne å trekke. Normalt vil det være nok å åpne ovnsdøren i noen minutter, slik at man får varm romluft opp i skorsteinen, men man kan også brenne litt avispapir ovenpå hvelvet i ildstedet, informerer Ildstedet.no.

VEDTRIKS: Det er ikke alltid like lett å vite om veden du har hatt stående ute e tørr nok til å fyre med. Heldigvis finnes det råd, og det vi skal vise dere nå er helt genialt! Video: Embla Hjort-Larsen. Vis mer

- Ved spesielle forhold kan det være «nedslag» i skorsteinen. Da vil luften i skorsteinen gå feil vei, og slå ut i rommet, dette kan skyldes væromslag eller undertrykk i rommet. Man må da forsøke å endre luftstrømmen i skorsteinen ved å brenne litt avispapir høyt oppe i ildstedet, samt åpne et vindu eller liknende for å utlikne undertrykket i rommet, står det på deres hjemmesider.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer