Sony ZD9 koster fra 50.000 kroner

Imponerende bildekvalitet fra Sonys toppmodeller

Men prisen på 100-tommeren er til å få bakoversveis av.

KA-CHING: Sonys nye 100-tommer er dyr. Og da mener vi dyr, altså. Foto: Pål Joakim Olsen
KA-CHING: Sonys nye 100-tommer er dyr. Og da mener vi dyr, altså. Foto: Pål Joakim Olsen Vis mer
Publisert

(Berlin) Mens de fleste av oss gjerne bruker mellom 5.000 og 20.000 kroner på en ny TV i stua (sjekk for øvrig vår siste trippeltest av høyaktuelle TV-er), finnes også de som har mer penger til rådighet.

Og er man blant dem som kan velge fra øverste hylle, er Sonys nye ZD9-serie definitivt modeller som bør noteres på lista. Her har Sony virkelig slått på stortromma for å vise hva man kan få til med LCD-teknologien, uten å bry seg så veldig mye om hva sluttproduktet koster.

Vi snakker prislapper på 50.000 kroner for 65"-modellen, 80.000 kroner for 75-tommeren og 70.000 euro for 100-tommeren. Så sistnevnte ut som en god deal, bør du lese igjen – vi byttet nemlig ut kroner med euro underveis, så her snakker vi altså om en prislapp som passerer 600.000 kroner.

Men for et bilde.

Backlight master drive

Mye av årsaken til den imponerende bildekvaliteten er det Sony har kalt Backlight master drive. Dette er teknikk som kan minne om hvordan OLED-paneler fungerer. Den bakbelyste løsningen fra Sony består nemlig av svært mange punkter, som gjør at japanerne kan finkontrollere bakbelysningen på veldig små områder av gangen.

MANGE DIODER: På TV-en til høyre simuleres hvordan diodene bak lyser opp TV-bildet. Foto: Pål Joakim Olsen
MANGE DIODER: På TV-en til høyre simuleres hvordan diodene bak lyser opp TV-bildet. Foto: Pål Joakim Olsen Vis mer

Altså samme prinsipp som lokal dimming, men bare med langt høyere «oppløsning». Resultatet er at mørke partier kan gjøres svært mørke og lyse partier svært lyse, uten nevneverdig med halo-effekter rundt de lyseste elementene. Dersom bare deler av bildet er veldig lyst, kan diodene bruke energi de andre ikke bruker for å få enda høyere lysstyrke.

Akkurat dette fikk vi demonstrert på bakrommet – uten et panel foran, og når Sonys representant valgte å fokusere all energien på en del av bildet, var det rett og slett en blendende opplevelse.

Sony har valgt å la være å kommunisere tall på kontrast, lysstyrke og den slags, men sannsynligvis snakker vi langt, langt over tusen nits som peak-verdi her.

Det gjør at HDR-innhold ser helt gnistrende ut, og det med et svært dypt sortnivå; fullt på høyde med OLED-skjermene.

X1 Extreme-prosessor

Den nye X1 Extreme-prosessoren er 40 prosent raskere enn Sonys ekisterende X1-prosessor.

Vi fikk blant annet demonstrert egenskaper som objektbasert HDR-justering, som så imponerende ut side om side med en konkurrerende TV. De ble matet med ikke-HDR-innhold, og Sony-bildet gav oss gode farger og imponerende detaljnivå både i de lyse og mørke delene av bildet, og også på det i mellom.

Andre fiffigheter er det Sony har kalt dual database processing, der bildet på skjermen kontinuerlig sammenlignes med en lokalt lagret database med tusenvis av bilder, slik at TV-ene kan filtrere bort støy og fremheve detaljer på en smart måte.

Og med Super bit mapping sørger ZD9-modellene for å skape særdeles pene overganger uten banding, typisk noe man kan øyne spesielt på himmelen når man ser på film, med tydelige sjatteringer. De var praktisk talt fraværende.

TA AV: Bak ZD9-TV-ene skjuler det seg tre lokk til ulike ut- og innganger. Kablene kan du strekke gjennom "tunnelen" som går inn i TV-foten og ned. Foto: Pål Joakim Olsen
TA AV: Bak ZD9-TV-ene skjuler det seg tre lokk til ulike ut- og innganger. Kablene kan du strekke gjennom "tunnelen" som går inn i TV-foten og ned. Foto: Pål Joakim Olsen Vis mer

Kamuflerte innganger

På baksiden har TV-ene et rutete mønster, og vi klødde oss litt i hodet og lurte på hvor man koblet til andre enheter.

Svaret fikk vi raskt – bak tre forskjellige lokk, som kan tas av, finner vi alt av innganger, og kablene kan man tre via foten og ned på baksiden.

De tre ZD9-TV-ene kjører for øvrig Android som operativsystem og kommer nå med versjon 6.0, som også støtter utvidelse av lagringsplassen ved å koble til en USB-disk.

Mer for den med penger i banken

På IFA-messen viste Sony også fram mer dyrt utstyr, som hodetelefonene MDR-Z1R med prislapp på rundt 20.000 kroner, Walkman-modellen NW-WM1Z til 26.000 kroner og hodetelefonforsterkeren ZH1ES til rundt 18.000 kroner.

DYRE SAKER: Fra venstre – walkman, hodetelefoner og hodetelefonforsterker i Sonys Signature-serie. Foto: Pål Joakim Olsen
DYRE SAKER: Fra venstre – walkman, hodetelefoner og hodetelefonforsterker i Sonys Signature-serie. Foto: Pål Joakim Olsen Vis mer

Kanskje mer interessant for hvermansen er de nye trådløse hodetelefonene MDR-1000X, med aktiv støydemping til rundt 4.000 kroner, som dermed havner i direkte konkurranse med Bose QC35.

Her hevder Sony at de har den beste løsningen på markedet for støykansellering, og du kan også ha dem i en modus der du lar stemmer slippe igjennom, mens resten av støyen uteblir; for eksempel om du vil ha med deg hva kollegaene sier uten å høre støyen fra luftanlegget, eller få med deg annonseringene på høyttaleren når du kjører tog.

En snedig funksjon er også muligheten til å holde hånda flatt over det høyre øret for å deaktivere støyreduksjonen og dempe lyden midlertidig, samtidig som lyden mikrofonene på utsiden fanger opp sendes inn i øret ditt. Da hører du godt, uten å ta dem av deg. Tilsvarende funksjon er for øvrig å finne i Libratones nye Q Adapt-modeller.

Under ser du produktvideoen fra Sony på 1000X-modellen:

Vis mer Vis mer

LES OGSÅ:
Flere ferske nyheter fra IFA-messen
Test av TV-er til 12-15.000 kroner

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer