Fjerne fettflekker og kalk

Imponerende bra!

Knyte-trikset fjernet det vanskelige smusset på sekunder.

BORT MED KALK: Dette må være verdens enkleste metode for å fjerne tøffe kalkflekker, såperester og annet smuss. Sjekk her! Video: Linn Merete Rognø. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Kalk, såperester, fett og annet smuss kan sitte bom fast rundt springen og sluket i vasken. Og selv om man bruker egnet rengjøringsmiddel er det ikke alltid like lett å få bort alt smusset.

Men rengjøringstrikset vi har testet denne gangen, er superenkelt og virkelig effektivt!

Eddik - et mirakelmiddel

Nok en gang finner vi frem eddiken fra kjøkkenskapet.

Eddik kan brukes til utrolig mye annet i tillegg til matlaging, noe vi har testet flere ganger. Grunnen er at eddiken er desinfiserende, fettoppløsende og fjerner vond lukt, ifølge flere eksperter.

Yngve Stenstrøm, professor i organisk kjemi ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU) forklarer hvorfor eddiken er så anvendelig:

- Det viktigste ved eddiken kommer fram av det egentlige navnet, eddiksyre - eller etansyre. Vaskemidler er vanligvis svakt basiske og har dermed motsatte egenskaper enn eddik. For mange formål er disse effektive, men for andre, er eddiken absolutt bedre, forteller han.

Og nettopp dette erfarte vi da vi testet knyte-trikset for å få bort smuss rundt kranen og sluket i vasken.

Eddiken løste nemlig opp smusset slik at det var superlett å tørke av overflaten.

Metoden er superenkel:

  • Hell en god slump eddik i en skål
  • Legg en mikrofiberklut nedi eddiken, la kluten bli gjennomvåt av eddik
  • «Knyt» så kluten rundt bunnen på springen hvor smusset har satt seg
  • La kluten ligge slik i cirka 30 sekunder før du tar den av
  • Nå skal smusset ha løsnet fra overflaten, og du skal enkelt kunne tørke det bort med kluten
  • Avslutt med å tørke over eller skylle av med rent vann

Sjekk resultatet i videoen over!

- Syre fjerner kalk

Kalk ser ofte ut som et hvitt, hardt belegg, og kombinert med såperester og tannpasta, kan det danne seg mørkere misfarging.

Line Mercedes Åramnes, leder kvalitet og utvikling hos rengjøringsselskapet CityMaid, forteller at om det ikke er lenge siden siste rengjøring, holder det å fjerne dette med lunkent vann, mikrofiber og en myk børste.

- En fiskebørste er ypperlig, eller en gammel, ren tannkost. Tørk over med en ren mikrofiberklut for å fjerne eventuelle rester, tipser hun.

Er det lenge siden siste rengjøring, anbefaler Åramnes et rengjøringsprodukt som inneholder syre, som det finnes flere ulike av på markedet.

- Syren gjør det enklere å fjerne kalk, og kan siden brukes andre steder hvor kalk har samlet seg.

Positiv til eddik

Også eddik inneholder syre, og Åramnes er positiv til knyte-trikset med eddik som rengjøringsmiddel:

- Å fukte området med eddik på denne måten, kan være nyttig, spesielt når vanskelig smuss har bygget seg opp over tid, sier hun.

Hvor raskt kalk og smuss lar seg fjerne etter fukting, avhenger av mengden som har bygget seg opp, understreker hun. Det vil nok hjelpe å gi eddiken litt tid å virke, tror Åramnes.

- Men vær bevisst på underlaget eddiken påføres på. Dersom underlaget tåler syre, vil det ikke skade materialet. Vil du rengjøre med eddik hjemme, bør du teste på et lite område først, samt være ekstra varsom om du har kran eller vask i fargede eller matte overflater, presiserer hun.

Forebyggende tips

Det er enklere å holde en overflate ren enn å gjøre den ren, slik forebygger du kalk og smuss rundt kranen.

Ta gjerne med vask av kran hver gang du vasker badet, da unngår du skippertak, anbefaler Åramnes:

- Siden en ren fiskebørste eller tannbørste er god til slik rengjøring, er det også viktig at børstene rengjøres etter bruk og benyttes til samme område senere, tipser hun og legger til:

- Du kan for eksempel ha en børste til kjøkken, og en annen børste til vask på badet.

Christian Juuhl, daglig leder hos rengjøringsbyrået Renco Renhold, er heller ikke skeptisk til eddik-trikset.

- Vi har ikke benyttet eddik når vi rengjør, men jeg tror at dette virker, sier han.

Det hans kollegaer vanligvis bruker for å fjerne tøffe såperester, kalk- og fettflekker, er et salmiakkbasert rengjøringsmiddel med amoniakk sammen med en grov svamp, opplyser Juuhl.

- Det fjerner det aller meste av slikt smuss. Så avslutter vi med å pusse området blankt med egnet baderomspray, sier han.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer