Imponér med 17. mai-pølsene

Med litt hjelp blir selv den kjedeligste pølse til en fest nasjonaldagen verdig.

TIL GLEDE FOR ALLE BARN: Skal man spise masse pølser, bør de være gode! Det beste og enkleste tilbehøret lager du selv.  Foto: BERIT ROALD / NTB SCANPIX
TIL GLEDE FOR ALLE BARN: Skal man spise masse pølser, bør de være gode! Det beste og enkleste tilbehøret lager du selv. Foto: BERIT ROALD / NTB SCANPIX Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

17. mai er barna så glad i, for da kan de spise så mye iskrem og pølser de bare vil.

Resten av oss, som kanskje ikke synes at pølser er verdens mest spennende mat, har heldigvis stort sett andre ting å sette tennene i, men hva med å gjøre det enkelt, og invitere på pølsefest for små og store?

Med riktig tilbehør kan selv du imponere med selv den trausteste grill- eller wienerpølsen.

Og selv om du kan variere og eksperimentere i det uendelige, er det for mange tre ting alle pølser må ha: sennep, ketsjup og løk.

TENK NYTT: Her er franske lammepølser servert i gode pølsebrød med fransk sennep, bloody Mary-ketsjup, scriraca, sprøstekt løk og hvitløk og fersk timian.  Foto: ELISABETH DALSEG
TENK NYTT: Her er franske lammepølser servert i gode pølsebrød med fransk sennep, bloody Mary-ketsjup, scriraca, sprøstekt løk og hvitløk og fersk timian. Foto: ELISABETH DALSEG Vis mer


Har du tid, lager du det selv. Det er ikke vanskelig, og den trauste pølsemiddagen vil bli mye, mye bedre.

PÅ GLASS: Tips til deg som lager selv

Lag ketsjupen selv

De siste årene har vi sett endel nye spesialketsjuper på markedet, men da vi testet dem var konklusjonen relativt klar. Vi kunne styre oss, med et par hederlige unntak.

Lager du ketsjupen selv, blir den mye, mye bedre. Det er også ganske så enkelt.

Det viktigste når du skal lage ketsjup, skjer i grønnsaksdisken. Du må ha gode, modne, tomater. Det er ikke som med eplekake eller eplemos, at du kan ta de litt umodne, fargeløse eller slitne eksemplarene.

Ketsjupen blir nemlig ikke bedre enn tomatene du putter i den.

Har du valget mellom litt umodne og litt vel modne tomater, er det de vel modne tomatene som gjelder. Vi lager gjerne ketsjup eller tomatsaus når vi ikke klarer å spise opp hele det halvkiloet tomater butikken tvinger oss til å kjøpe, om vi vil ha tomater med smak.

Det er mange små valg å ta underveis, og mange morsomme variasjoner, for eksempel kan du lage med og uten skall, med og uten frø, sile eller mose.

MOS OG SIL: Du kan fint fjerne skall eller steiner først, men om du siler massen, er det ikke nødvendig.  Foto: ALLOVERPRESS
MOS OG SIL: Du kan fint fjerne skall eller steiner først, men om du siler massen, er det ikke nødvendig. Foto: ALLOVERPRESS Vis mer

Du trenger:

6-7 store solmodne tomater
1/2 gul løk
Et fedd hvitløk
2-3 cm chili
2 ts eplesidereddik
salt
pepper
1 ss balsamicoeddik
2 ss brunt sukker

Slik gjør du:
Finn frem alle ingrediensene.

Finhakk tomatene og sett til side.

Hakk løk, hvitløk og chili av middels styrke. Surr det hele godt i hvitløk.

Tilsett tomater, sukker, eddik, samt salt og pepper, og eventuelt annet krydder. Kok opp under omrøring, og la det koke inn i 20-30 minutter.

Hell over en sil, slik at store biter, steiner og liknende, blir fanget opp. Press gjennom silen med en øse eller sleiv.

Smak på tomatsausen, og tilsett eventuelt mer krydder, en klunk god balsamicoeddik, og eventuelt mer søtt, salt eller syrlig, og kok inn til det når ønsket ketsjupkonsistens. Dette kan ta flere timer, litt avhengig av hvor lav varme du koker på. Lar du den småkoke, tar det cirka en times tid.

Se grundigere oppskrift og smaksforslag: Slik lager du ketsjup

Lag din egen sennep

JUKSEENKELT: Bland sennepspulver med vann og evt annen smak. Servér.  Foto: ELISABETH DALSEG
JUKSEENKELT: Bland sennepspulver med vann og evt annen smak. Servér. Foto: ELISABETH DALSEG Vis mer


Sennep er kanskje enda enklere å få til.

Den aller enkleste varianten lager du ved å røre ut sennepspulver i vann.

Du kan også gjøre det litt mer avansert, og bruke sennepskorn.

Noen oppskrifter sier at du skal koke sennepskornene, men det vil vi ikke anbefale. Da ender du opp med en litt tammere sennep, og hele poenget med en hjemmelaget sennep er at den skal sparke litt.

Tips: For en sennep som sparker enda litt til, kan du riste kornene lett i en tørr stekepanne før du bløtlegger dem.

FERDIG: Mos sennepsfrøene til du når ønsket konsistens. Vi liker den ganske grovkornet, men det fine her er at du får den akkurat slik du vil. Foto: ELISABETH DALSEG
FERDIG: Mos sennepsfrøene til du når ønsket konsistens. Vi liker den ganske grovkornet, men det fine her er at du får den akkurat slik du vil. Foto: ELISABETH DALSEG Vis mer


Du trenger:
200 g lyse sennepsfrø
100 g mørke sennepsfrø
50 g sennepspulver
100 g lys eddik (eplesider)
100 g hvitvin
100-300 g vann
salt
pepper

Slik gjør du:
Ha sennepsfrøene i en skål, og tilsett væske og salt og pepper. Du skal ha i alt unntatt sennepspulver. Væsken skal stå litt over frøene.

La det bløtlegge seg i et par timer, og ha gjerne et øye på frøene. Suger de til seg all væsken med én gang, fyll på med mer vann, eddik eller vin etter hvert.

Her kan du gjerne bruke vinrester, om du har noe stående, eller liggende i fryseren

Når frøene er gode og gjennombløte, moser du dem til du når ønsket konsistens.

Her kan det også være smart å ha litt væske (vann, eddik eller vin) for hånden.

Du kan fint lage sennep den dagen du skal servere den, men vi synes den blir bedre etter (minst) en natt i kjøleskapet, så den får satt seg litt.

Se grundigere oppskrift og forslag til smakstilsetninger: Slik lager du sennepen selv

Sylt din egen løk

I LAKE: Syltet løk er ikke bare snadder å ha på pølsen, det passer også fint i salater og ikke minst til taco. Foto: ELISABETH DALSEG
I LAKE: Syltet løk er ikke bare snadder å ha på pølsen, det passer også fint i salater og ikke minst til taco. Foto: ELISABETH DALSEG Vis mer


Syltet løk er ikke bare en smart og god måte å gjøre fredagstacoen mer meksikansk på: det er også knakende godt til pølsen.

Du trenger:
1 dl eplesidereddik
2 dl vann
1 dl sukker
salt
2 rødløk

Slik gjør du:

Først lager du en lake av sukker, eddik og vann, samt en klype salt. Smak gjerne til, og juster forholdet mellom sukker og eddik om du synes laken blir for sur - eller søt.

Ha alle lakeingrediensene i en gryte og varm opp til det koker og alt sukkeret er oppløst.

Mens laken koker opp, skjærer du en rødløk i skiver. De skal være tynne, men ikke så tynne at de blir gjennomsiktige.

Ha i et syltetøyglass eller bolle med lokk, og hell over laken. La det avkjøles uten lokk til det når romtemperatur, ha på lokket, og sett i kjøleskapet.

Den syltete løken er best om den får stå minst en dag, men kan fint serveres etter et par times tid.

Når løken ikke er syltet, bør løk oppbevares i kjølig romtemperatur. Kjøleskapet er for kaldt! Dette holder seg best i romtemperatur

Grundigere fremgangsmåte og serveringsforslag finner du her: Slik sylter du løk

NEI NEI NEI Det er lov å gjøre det mer spennende enn dette! Foto: STOCKXCHNG
NEI NEI NEI Det er lov å gjøre det mer spennende enn dette! Foto: STOCKXCHNG Vis mer


Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer