- Ingen grunn til å kjempe mot brunsneglene

Zoologen mener vi bare skal akseptere dem.

- Ingen grunn til å kjempe mot brunsneglene
Publisert
Sist oppdatert

Hvert år kommer de tilbake, de ubudne gjestene i hagen.

For noen, som zoologen som uttaler seg lenger ned i denne artikkelen, er brunsegler (eller «mordersnegler» som de også kalles) en del av naturens orden og ingen ting å bry seg om.

For andre legger de store beistene som langsomt åler seg gjennom gresset utenfor huset en demper på vår- og sommerstemningen.

LES OGSÅ: Ta sneglene før de blir store

Hvilken metode er best?

Selv om det er mest effektivt å ta affære allerede på høsten, er det fortsatt mye du kan gjøre når sneglesesongen er i gang.

STØVSUGER-METODEN: Det er mange måter å bli kvitt sneglene på. Foto: BRYNJULF BLIX
STØVSUGER-METODEN: Det er mange måter å bli kvitt sneglene på. Foto: BRYNJULF BLIX Vis mer


Noen sverger til kaffe, andre til øl. Noen bruker feller, andre går mer direkte og brutalt til verks med saks.

Atter andre søker hjelp i naturen og inviterer et pinnsvin eller tre inn i hagen.

Snakkisen akkurat nå er den såkalte Konnerud-metoden, der man bruker en grøt av ølgjær og nematoder (rundormer) som utvikler dødelige bakterier i sneglene.

LES OGSÅ: Nytt, brutalt våpen mot brunsnegler

Dette sier eksperten

- Det viktigste er å ikke legge til rette for sneglene. Rydd i hagen. Ikke la kvast og plankestubber ligge. Sørg for at komposten ligger i en kompostbinge. Og ikke plant for mye lett-tygde planter som jordbær. Det du kan tygge kan også brunsneglen tygge, forklarer Petter Bøckman, zoolog og universitetslektor ved Naturhistorisk museum, Universitetet i Oslo.

BLI VENN MED SNEGLENE: Zoolog Petter Bøckman mener hageeierne bør ta det med ro istedet for å kjempe mot de forhatte brunseglene. Foto: WIKIPEDIA
BLI VENN MED SNEGLENE: Zoolog Petter Bøckman mener hageeierne bør ta det med ro istedet for å kjempe mot de forhatte brunseglene. Foto: WIKIPEDIA Vis mer


Han er skeptisk til så godt som alle utryddelsesmetodene folk bruker.

- Du får ned bestanden ved å plukke eller fange snegler. Problemet er å få tak i alle. Vanligvis ser du bare cirka ti prosent av dem. De fleste gjemmer seg, slik at du ikke finner dem.

Konnerud-metoden, der det brukes ølgjær som åte og bakterie-utsondrende ringormer i middelet Nemaslug, har heller ikke zoologen all verdens sans for.

- Problemet er at slike biologiske stridsmidler slår ut andre snegler også, for eksempel Leopardsneglen som spiser brunsnegler og dermed er med på å fjerne dem. Det finnes også eksempler i medisinsk litteratur på at folk med svekket immunforsvar kan bli dårlige dersom de kommer i kontakt med slike midler.

LES OGSÅ: Ti veier til sneglefri hage

- Best å ta det med ro

Bøckman mener folk i stedet bør ta det med ro og akseptere brunsneglen som en del av faunaen. Han beskriver brunsneglen som et gemyttlig og usedvanlig selskapelig dyr.

IKKE FÅ PANIKK: Brunsneglen er et koselig dyr, mener zoologen. Foto: THORFINN BEKKELUND / SAMFOTO / SCANPIX
IKKE FÅ PANIKK: Brunsneglen er et koselig dyr, mener zoologen. Foto: THORFINN BEKKELUND / SAMFOTO / SCANPIX Vis mer


- Én ting er sikkert: Brunsneglene er kommet for å bli. Det er derfor bedre å finne en måte å leve med dem på enn å kjempe mot dem i konstant motbakke. Naturen sørger selv for å løse problemet. Etter en stund vil brunseglene bli sultne og syke, og da vil de forsvinne av seg selv. Hjemme hos meg har jeg løst problemet ved å gi blaffen.

Blir det færre brunsnegler i hagene våre i år enn i fjor? Det avhenger av hvordan vinteren var der du bor.

- I de områdene der det har vært barfrost kan vi forvente færre snegler. Men under et teppe av snø overvintrer de fint. Vi har ikke noen god statistikk på utbredelsen, men vi vet at den stort sett befinner seg i begrensede områder. Vi hører veldig sjelden klager fra innlandet, og mye tyder på at sneglen forekommer hyppigst langs kysten i Sør-Norge, sier Petter Bøckman.

LES OGSÅ: Sneglefri i ferien

- Ser bra ut så langt

middel: Salt er ikke å anbefale, men det biologiske Nemaslug-middelet har vist seg effektivt i kombinasjon med ølgjær. Foto: JON EEG/SCANPIX
middel: Salt er ikke å anbefale, men det biologiske Nemaslug-middelet har vist seg effektivt i kombinasjon med ølgjær. Foto: JON EEG/SCANPIX Vis mer


Ikke alle har et like avslappet forhold til brunseglene som zoologen.

På Facebook-siden med det lett blodtørstige navnet «Vi som vil Mordersneglene til livs» ligger det det tips og råd for de som vil bruke våren og sommeren på bakkekrig mot naturens utskudd.

Og på Konnerud utenfor Drammen jobber ildsjelen Brede Holst og andre iherdige brunsnegle-motstandere videre. Storprosjektet har nå har fått avleggere både i Hole, Ringerike og i Groruddalen i Oslo.

- Vi kommer ikke til å ha noen stordugnad i år. Vi ser meget gode resultater etter fjorårets aksjon. Vi ser kraftig reduksjon i antallet snegler de fleste steder i Konnerud, sier Brede Holst til Dinside.

Så langt ser det ut til at metoden virker en hel sesong, men Holst utelukker ikke at det kan fungere også på lengre sikt.

- Når en brunsnegle spiser Nemaslug, blir den syk og dør. Deretter blir sneglen spist av sine egne. Når disse også dør, sprer de smitten videre. Vi vet det jo ikke før vi kommer lengre ut på sommeren i år, men vi er sikre på at metoden virker hele dugnadsåret.

Mer om hagesnegler:
Vi lager elektrisk sneglegjerde
Ikke drep boasneglen!
Drep mordersneglen nå!
EU forbyr kaffegrut mot snegler
TEST: SlugMatic snegleplukker
Fryser bort brunsneglene
Hvor blir det av sneglene om vinteren? (GURU)

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer