Ingen holder mål

Nedslående test av sparepærer.

Du kan spare både penger og miljø, men foreløpig er det få sparepærer som er noen god erstatning for de ordinære glødelampene.  Foto: Colourbox.com
Du kan spare både penger og miljø, men foreløpig er det få sparepærer som er noen god erstatning for de ordinære glødelampene. Foto: Colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det danske forbrukermagasinet Tænk har testet sparepærer, og resultatet var nedslående: Ingen av de 42 pærene som ble testet tilfredsstilte alle kravene.

Selv de pærene som oppnådde flest poeng hadde en eller flere vesentlige svakheter. Det var ingen som fikk en bedre samlet vurdering enn "god" og det ble ikke kåret noen "best i test" denne gangen.

Nå blir også disse forbudt: Stopper salg av matte glødelamper i 2009

Til ulike formål

Siden alle pærene som er testet har en eller flere svakheter, er det viktig at du vet hvor du skal bruke den før du kjøper inn. Du kan altså ikke i like stor grad som med ordinære glødelamper, kjøpe inn et stort parti som kan brukes over alt. For best belysning bør du differensiere.

Avgjørende svake punkt kan være at pæren bruker lang tid på å lyse med full styrke (upraktisk i for eksempel kott og boder der en kun er innom kort tid av gangen), noen har veldig flatt lys, mens endel mister lysstyrken når gradestokken kryper under nullpunktet, og egner seg derfor dårlig til utendørs bruk.

Skal pæren brukes i små rom der du kun har korte ærend, som et kott eller en loftsbod, er det viktig at den ikke bruker for lang tid på å lyse med full styrke.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer