Ingen kjølehjørner oppfyller energikravene

Umulig for norske forbrukere å få tak i kjølehjørner til privat bruk etter 1. mai.

Ifølge NVE oppfyller ikke kjølehjørnene energikravene. Foto: Thermocold KFD
Ifølge NVE oppfyller ikke kjølehjørnene energikravene. Foto: Thermocold KFD Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Forrige uke kunne DinSide fortelle at tre norske bedrifter har fått forbud mot å selge såkalte kjølehjørner til private husholdninger.

Nå tyder alt det blir umulig for privatpersoner å få tak i godkjente kjølehjørner når salgsforbudet inntrer 1. mai.

>> Halogenpærene kan forsvinne

Forbud mot salg av kjølehjørner

Det er Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) som har gitt følgende tre bedrifter salgsforbud: Røros Metall AS, Scandinavian Appliances (Norcool) og Thermocold KFD AS.

Begrunnelsen fra NVE er at kjølehjørnene som disse tre bedriftene selger ikke oppfyller kravene til miljøvennlig utforming fra den såkalte Økodesignforskriften.

– For å kunne oppheve salgsforbudet må produktene oppfylle Økodesignforskriftens energikrav, sier Birger Bergesen, fungerende direktør i NVEs Energiavdeling til DinSide.

Han påpeker at det kun er disse leverandørene av kjølehjørner de har informasjon om.

NVE kjenner ikke til om det selges kjølehjørner i Norge, som faktisk oppfyller disse energikravene.

– Dersom dette finnes, er det selvsagt tillatt å selge disse til private, understreker Bergesen.

Men alt tyder på at det ikke fins aktører i Norge, som kan tilby kjølehjørner som oppfyller disse kravene. Også kjølehjørnene som selges av kjeder som Lefdal og Elkjøp, er av merket Norcool, og omfattet av salgsforbudet.

Les også: Sjekk om du burde bytte dusjhode

Kjenner ikke til andre leverandører

Etter å ha vært i kontakt med Elektronikkbransjen, tyder alt på at det kan bli vanskelig å få kjøpt kjølehjørner til privat bruk etter 1. mai.

– Stiftelsen Elektronikkbransjen kjenner ikke til andre leverandører av kjølehjørner i Norge enn disse tre, noe som betyr at det ikke er mulig å få tak i godkjente produkter av denne typen, sier kommunikasjonssjef Marte Ottemo til DinSide.

Heller ikke i Sverige kjenner de til produkter som oppfyller disse kravene.

– I Sverige er kjølehjørnene et nisjeprodukt, og jeg kjenner ikke til andre produkter enn Norcool, som omfattes av det aktuelle salgsforbudet i Norge. Lovgivningen her er felles, så hvis kjøleskapene ikke oppfyller energikravene i Norge, gjelder det samme i Sverige, sier Matts Spångberg i Elektriska Hushållsapparat Leverantörer, som er bransjeorganisasjonen for produsenter og importører av elektriske husholdningsapparater i Sverige.

Les også: Nå vil vi at kjøleskapene skal være slik

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer