Dugnad

- Ingen plikt å møte opp

Men kan du få bot om du ikke deltar på dugnaden?

FLERE FUNKSJONER: Dugnad handler like mye sosialt samvær med naboer som selve jobben. Foto: Nadia Frantsen/NBBL
FLERE FUNKSJONER: Dugnad handler like mye sosialt samvær med naboer som selve jobben. Foto: Nadia Frantsen/NBBL Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Dugnad er et sikkert tegn på at våren er i gang. I disse dager er det mange som må finne fram hansker og kost for å feie vekk vinterens etterlatenskaper.

Er du en fast gjenganger på sameiets dugnad - eller bruker du uforskammet mye tid på å tenke ut hvordan du kan snike deg inn døra di uten at naboene ser deg, for å slippe unna?

- Ingen plikt å møte opp

Nå finnes det riktignok mange gode grunner til at man ikke kan være med på dugnad. For eksempel handikap, sykdom eller dårlig allmenn helse. Av og til så krasjer det også med andre ting man skal.

Den gode nyheten i så måte er at du ikke kan straffes om du ikke deltar.

- Noen form for bot kan man bare glemme. Det er ingen plikt i verken sameier eller borettslag til å møte opp på dugnad, sier Anders Leisner, advokat og leder av juridisk avdeling i Huseiernes Landsforbund til DinSide.

Huseiernes har tidligere uttalt til DinSide at det ikke er hjemmel i lovverket til å bøtelegge eller gi debyr til de andelseierne eller seksjonseierne som ikke møter opp på dugnad.

Smutthull

Ifølge Huseierne er det imidlertid en annen måte å få folk til å betale dersom de ikke deltar selv.

- Da kan man regne ut hva det vil koste å få et firma til å gjøre hele jobben, og så fordeler man summen på alle i sameiet i borettslaget etter samme brøk som fellesutgiftene regnes ut etter, forteller Anders Leisner.

Deretter fritar man de som stiller opp på dugnaden fra å betale, mens de som ikke stiller, må punge ut med sin andel.

KLART RÅD: - Hvis det er sånn at det bare er en håndfull ildsjeler som gjør dette år etter år, får man heller vurdere å få noen profesjonelle til å gjøre det. Så får man se om det hjelper for neste års innsats, råder advokat Anders Leisner. Foto: Huseiernes Landsforbund
KLART RÅD: - Hvis det er sånn at det bare er en håndfull ildsjeler som gjør dette år etter år, får man heller vurdere å få noen profesjonelle til å gjøre det. Så får man se om det hjelper for neste års innsats, råder advokat Anders Leisner. Foto: Huseiernes Landsforbund Vis mer

Ifølge Norsk Boligbyggelag (NBBL) løses dette i praksis ved at de eierne som har deltatt på dugnaden får redusert felleskostnad den aktuelle måned, mens de som uteblir må ta kostnaden tilsvarende sin del av arbeidet som ikke ble utført.

Beløpene skal tilsvare en normal godtgjørelse for denne typen arbeid.

- Vi har heldigvis ikke sett noen eksempler på at sameier eller borettslag har måttet inndrive denne typen innbetalinger. Vi anbefaler heller ingen å gjøre det, sier Anders Leisner i Huseierne.

SNØ: Er du klar for verandakos, men syns det er litt vel mye snø fortsatt? Da kan du hjelpe sola med å smelte snø og is raskere. Video: Berit B. Njarga. Vis mer

Fellesskapstiltak

Leisner sier det også er viktig å understreke at en dugnad ikke skal omfatte arbeid som krever spesiell kompetanse.

- Det skal ikke være noe farlig arbeid. Vi kan ikke ha ufaglærte opp på stiger for å gjøre en malers arbeid. Det er mer enn det man kan forvente. Det ligger et ansvar på et styre som utsetter folk for dette, påpeker Anders Leisner.

Det man kan forvente er imidlertid arbeid med kost og spade, trillebår, kanskje en hekksaks - eller å fylle konteinere med søppel.

- Se på det som et fellesskapstiltak. En hyggelig greie der man sammen passer på eiendommen og sørger for at verdiene holder seg. Etterpå kan man ta en kaffe, øl eller en pølse og feire godt naboskap, sier han.

Dette gjelder ved utleie

Dugnad er ikke nødvendigvis gøy, men det må gjøres. Anders Leisner har inntrykket av at folk generelt er flinke til å være med på dugnad.

- Det er mange som stiller på dugnad og liker å gjøre det pent rundt seg. Men det er også en del som ikke stiller opp, særlig der det er mye utleie. De som leier ut er ofte litt mindre aktive på dugnad enn de som selv bor i huset, sier han.

Dette tror Leisner skyldes at de som leier ut ikke får den samme nærheten til boligen når de ikke bor der.

Men hva om man er leietaker, hva gjelder da?

- Man kan avtale i leieavtalen at leietaker skal stille på dugnad. Er ikke dette avtalt, har leietaker ingen plikt til å stille på dugnaden. Dersom det er avtalt at leietaker skal stille på dugnad, og han uteblir fra denne, er dette et mislighold av leieavtalen, som kan medføre et erstatningsansvar overfor utleier, sier juridisk rådgiver i Utleiemegleren, Tor Q. Aaserød, til DinSide.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer