Glatte ut rukkete skjorte

Ingen strykejern? Disse nødløsningene funker

Men ett triks bør du unngå.

RETTETANG OG HÅRFØNER: Har du en skrukkete skjorte, men mangler strykejern? Ikke fortvil – det finnes løsninger som kan gjøre skjorta glattere. Video: Linn Merete Rognø. Vis mer
Publisert

Ikke alle har strykejern hjemme. En «funfact» fra tekstilforsker ved SIFO, Ingun Grimstad Klepp, er at 20 prosent av oss klarer seg utmerket uten å stryke noe som helst.

De ivrigste strykerne er de over 60 år, og blant dem igjen er det mange som stryker en time eller to i uka, eller to til fire timer i måneden, viser forskningen hennes.

Og så klart; enkelte ganger vil vi gå med plagg som definitivt bør strykes før bruk. Men hvordan løser du dette uten strykejern?

Vi har søkt oss frem til fem tips, testet flere av dem og spurt Kirsi Laitala, seniorforsker ved SIFO, OsloMet :

Hva synes du om dette tipset?

SMART TIPS: Når du mangler både steamer og strykejern, hva gjør du da? Det viser vi deg i denne videoen! Programleder: Embla Hjort-Larsen. Video: Dennis Appelong Hagbru / Håvard Bjørnerem. Vis mer

Stryke med rettetang

Har du en rettetang tilgjengelig, er dette et supert verktøy å bruke, mener vi. Du velger om du vil henge plagget opp, legge det på gulvet, bordet eller ha det på deg mens du retter det.

- Rettetang kan brukes, men den må være helt rengjort fra rester av hårprodukter slik at man ikke lager flekker, og være forsiktig med temperaturinnstilling hvis det skal brukes på sarte tekstiler. Rettetang er mest praktisk på små områder som krage og mansjetter, kommenterer Laitala.

Damping i dusjen

Vi lot skjorten henge i dampen fra dusjen i rundt ti minutter. Dette funker nok bedre dersom den får henge enda lenger, men å la varmt vann renne så lenge, blir fort dyrt.

- Det å henge klærne i badet i damp hjelper nok på å få ut noen rynker, men resultatet blir ikke like glatt som ved bruk av strykejern, sier Laitala.

Spray og hårføner

Vi fant frem en tom og ren sprayflaske, fylte denne med varmt vann, hang skjorten på henger og sprayet vann på skjorten før vi fønte den tørr. Dette trikset funket veldig bra, mener vi!

- Man kan nok fjerne noen rynker ved å tilføye fuktighet med sprayflaske, sier Laitala.

Klepp anbefaler også dette i boken sin «Lettstelt»:

Å spraye litt vann på skjorte eller bunadskjorte for så å tørke med hårføner er en bra løsning. La skjorten henge videre på henger for å tørke helt. Har du et plagg med mye form som uansett er vanskelig å stryke på vanlig måte, er det absolutt effektivt å blåse det glatt, skriver hun.

Heng det opp

Et superenkelt triks er å vaske plagget, strekke det ut, henge det opp på henger og la det tørke slik. Dette fungerte strålende, men det krever selvsagt at du har god tid, og planlegging slik at du for eksempel vasker plagget dagen før du skal bruke det.

- Dette er også et godt triks å bruke dersom plagget ikke tåler stryking, mener Klepp.

Isbiter i tørketrommel

Her er det isbitene som skal være nøkkelen til et rynkefritt plagg. Sleng noen isbiter inni tørketrommelen sammen med plagget må strykes. La det tromle til isbitene ikke lenger «smeller».

Dette funket ikke voldsomt bra for vår del, skjorten var ikke glattet ut etterpå. Den var fuktig, så vi hang den på henger og lot den rette seg ut slik.

Men:

- Noen tørketromler har stryke- eller antikrøllprogram som kan hjelpe til, og da kan fuktighet fra isbitene komme til nytte, kommenterer Laitala.

- Dette sparer ikke tid i forhold til stryking, fordi man må vente til fuktigheten fra isbitene tørkes ut. Resultatet blir ikke like glatt som ved bruk av strykejern, men reduserer noe av rynkene, legger eksperten til.

For øvrig er det noen plagg kan krympe i tørketrommelen, derfor er dette en metode som ikke kan benyttes på alt tøy.

Spray med tøymykner

Det siste tipset vi kom over er å spraye tøymykner på det tørre plagget og la det henge til det ikke er fuktig mer. Men dette valgte vi å ikke teste, og det er vi glad for nå:

- Jeg ville vært forsiktig med å spraye klærne med tøymykner som ikke blir skylt ut etterpå. Mest grunnet mulighet for allergisk reaksjon, men også fordi bruk av tøymyknere kan redusere tekstilenes evne til transport og opptak av fuktighet slik at de «puster» dårligere, og øke svettelukt på syntetiske plagg, forteller Laitala.

Når plagget ikke tåler stryking

Er du lite strykelysten, kan du jo investere i plagg i syntetiske stoffer. De trenger som regel ikke å strykes, og heller ikke så hard vask, opplyser Klepp.

Men om du har tekstil som ikke tåler stryking, for eksempel en duk, kan du legge duken fuktig på bordet og la den tørke der, tipser eksperten. Om duken ikke er fuktig, spray den med vann. Har du dårlig tid, bruk hårføner over.

Kan du ikke bruke bord, dynk duken i vann, brett den og legg hele duken i press mellom noe flatt som tåler litt fuktighet. Heng duken opp til tørk etter at den har ligget i press en stund, tipser Klepp videre.

- Har du en stang, heng duken våt på den og la den tørke seg slett, legger hun til.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer