Ingen tegn til boligkrakk

Vi blir ikke overrasket hvis nyheten om at boligprisene i mai sto stille gir vann på mølla til dommedagsprofeter med dårlig hukommelse. Vi sier - uten krigstyper - at utviklingen hittil i år er normal, men det er litt usikkert hva som kan skje til høsten.

Publisert
Sist oppdatert

Gjennomsnittet av prisene på boliger formidlet gjennom FINN.no i mai var 0.2 prosent lavere enn i april i år, meldte Norges eiendomsmeglerforbund i går.

Denne nyheten kom i et marked hvor oppslag om kommende sterkt fall i boligprisene har forekommet ofte nok til å frembringe angst hos noen og enhver. Som alltid, redegjorde imidlertid NEF også for bakteppet prisutviklingen må sees på.

- Korrigert for sesongvariasjoner steg prisene med 1,2 prosent. Det vil si at mai er en måned der prisene vanligvis utvikler seg svakere enn i gjennomsnittsmåneden, meldte NEF videre i sin rapport.

Vår egen tabell nedenfor underbygger denne påstanden, i alle fall til dels. Ser man på prisdannelsen på boliger de siste ti årene, er det tydelig at det er i januar, februar og mars at prisene øker mest hvert år.

Hvilket kvartal prisene stiger minst i, avhenger av hvor langt tilbake i tid man går. Fra og med 2003, har prisene steget svært lite om våren i forhold til andre deler av året. I årene fram til 2003, har imidlertid årets andre kvartal vært en sammenhengende fest for boligselgere, med høy prisvekst omtrent fram til sommerferien.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.