Ingen vil bygge billige boliger

BOLIG: Dagens unge byboere må betale blodpris uansett om de leier eller kjøper bolig. Og hverken kommunen eller OBOS har tenkt å gjøre noe for å skaffe flere billige boliger til folket.

Publisert

Å kjøpe bolig i en av Norges store byer er ingen lett sak dersom du ikke har en klekkelig egenkapital. Ingen i Europa har det vanskeligere på boligmarkedet enn Oslo-ungdommen. Og de har det mye verre enn for 20 år siden. Du finner ingen grupper i samfunnet der forskjellene er større enn blant de unge..

Mens andre europeiske byer subsidierer boliger, må Oslo-ungdom betale markedspris. Ungdommen har det mye vanskeligere i dag enn for 20 år siden. Det viser en analyse fra Norsk institutt for by- og regionalforskning.

Og det er ikke bare ungdom som sliter. Familier med normale inntekter har knapt nok råd til å kjøpe bolig i Oslo. For ikke å snakke om enslige som må klare avdragene alene. Hvorfor er det blitt slik?

Ingen sosial boligbygging

- Norge har ikke hatt noen boligpolitikk på 15 til 20 år. De siste 20 til 30 årene har vi så å si ikke hatt noen form for sosial boligbygging i Oslo, sier Åge Pettersen som er informasjonssjef i boligbyggelaget OBOS. Det desidert største boligbyggelaget i Oslo.

På 80-tallet endret politikerne lovene som regulerte prisnivået på boliger og liberaliserte bankenes utlånspolitikk, noe som har ført til at boligsituasjonen helt og holdent er overlatt til markedet. Dette har gitt så høye priser i byene, og særlig i hovedstadden, at mange ikke har sjangs til å kjøpe seg sitt eget.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer