Innbrenning

Det er plasmaTVene som kan rammes av innbrenning. På dette punktet er det derfor 1-0 til LCD-TVene.

Publisert
Sist oppdatert

Da de første plasmamodellene kom på markedet, ble det advart kraftig mot innbrenningsfaren. Advarselen gikk ut på at logoer eller andre statiske bilder kunne bli hengende igjen i skjermbildet på TVen dersom du lot TVen vise det samme bildet over lang tid. For eksempel at du fremdeles ser omrisset av NRK-logoen selv om du ser på TV3.

Er innbrenningsfaren overdramatisert?

Ifølge de norske TV-distributørene vi har kontaktet er svaret ja, og vi er tilbøyelig til å være enige.

Vi har selv brukt alle våre test-plasmaer intensivt, og aldri vært i nærheten av noen type innbrenning. Så lenge du bruker plasma-TVen din til normal TV-titting, har du antagelig svært lite å frykte. Det kan likevel ikke underslås at enhver plasma-TV har en advarsel om innbrenningsproblematikken i bruksanvisningen. Skulle det oppstå en innbrenningsskade, vil den antagelig klassifert som feilbruk, og garantien vil ikke gjelde.

Skjermrensere

Som et resultat av dette er i dag mange plasmaTVer utstyrt med egne skjermrensefunksjoner for å hindre innbrenning. Ett annet alternativ er å manuelt redusere lysstyrke og kontrastnivå når du viser statiske bilder. På de modellene som mangler dedikerte skjermrensere kan det forøvrig hjelpe å vise et helt grått eller hvitt bilde.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer