Perlekre i Norge:

- Innen seks måneder finnes disse krypene over hele landet

Dessverre kan perlekreet vise seg å være enda vanskeligere å bli kvitt enn skjeggkre og sølvkre, ifølge biologene i Mycoteam.

SØLVKRE OG PERLEKRE: Insektet til venstre er sølvkre, og insektet til høyre er perlekre. Førstnevnte har eksistert i Norge i flere år, sistnevnte ble oppdaget første gang i høst. Foto: Mycoteam
SØLVKRE OG PERLEKRE: Insektet til venstre er sølvkre, og insektet til høyre er perlekre. Førstnevnte har eksistert i Norge i flere år, sistnevnte ble oppdaget første gang i høst. Foto: Mycoteam Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

For bare få år siden var det knapt noen i Norge som visste hva sølvkre eller skjeggkre var. De siste årene har disse insektene funnet seg litt for godt til rette i mange boliger, og de har vist seg svært vanskelige å bli kvitt.

Det finnes imidlertid noen forholdsregler som kan hjelpe, og tiltak som i beste fall kan fjerne problemet. Dinside har tidligere både skrevet om hvordan du kan bli kvitt skjeggkre og hvordan du kan bli kvitt sølvkre.

Men de siste månedene har en ny - og enda mer vrien slektning meldt sin ankomst: Perlekreet.

Liten og hårete

Perlekreet beskrives som hårete, opptil 8 mm lagt, og med antenner som har 2/3 lengde i forhold til kroppen. Navnet har det fått på grunn av det karakteristiske perlemorfargen på insektets skjell, som skiller seg fra gråfargen som skjeggkre og sølvkre har.

Ifølge Wikipedia ble arten beskrevet allerede i 1910, men siden har det vært publisert lite om den. I Europa har det vært kjente forekomster i Finland, Tyskland og Østerrike.

Arten ble oppdaget i Norge i september 2018 av Mycoteam. Selskapet er eksperter på biologiske skader i boliger, og har de siste månedene mottatt rapporter om flere skadeadresser både i Bergen og i Oslo.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer