Perlekre i Norge:

- Innen seks måneder finnes disse krypene over hele landet

Dessverre kan perlekreet vise seg å være enda vanskeligere å bli kvitt enn skjeggkre og sølvkre, ifølge biologene i Mycoteam.

SØLVKRE OG PERLEKRE: Insektet til venstre er sølvkre, og insektet til høyre er perlekre. Førstnevnte har eksistert i Norge i flere år, sistnevnte ble oppdaget første gang i høst. Foto: Mycoteam
SØLVKRE OG PERLEKRE: Insektet til venstre er sølvkre, og insektet til høyre er perlekre. Førstnevnte har eksistert i Norge i flere år, sistnevnte ble oppdaget første gang i høst. Foto: Mycoteam Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

For bare få år siden var det knapt noen i Norge som visste hva sølvkre eller skjeggkre var. De siste årene har disse insektene funnet seg litt for godt til rette i mange boliger, og de har vist seg svært vanskelige å bli kvitt.

Det finnes imidlertid noen forholdsregler som kan hjelpe, og tiltak som i beste fall kan fjerne problemet. Dinside har tidligere både skrevet om hvordan du kan bli kvitt skjeggkre og hvordan du kan bli kvitt sølvkre.

Men de siste månedene har en ny - og enda mer vrien slektning meldt sin ankomst: Perlekreet.

Liten og hårete

Perlekreet beskrives som hårete, opptil 8 mm lagt, og med antenner som har 2/3 lengde i forhold til kroppen. Navnet har det fått på grunn av det karakteristiske perlemorfargen på insektets skjell, som skiller seg fra gråfargen som skjeggkre og sølvkre har.

Ifølge Wikipedia ble arten beskrevet allerede i 1910, men siden har det vært publisert lite om den. I Europa har det vært kjente forekomster i Finland, Tyskland og Østerrike.

Arten ble oppdaget i Norge i september 2018 av Mycoteam. Selskapet er eksperter på biologiske skader i boliger, og har de siste månedene mottatt rapporter om flere skadeadresser både i Bergen og i Oslo.

Foreløpig har de blitt oppdaget på de samme stedene som skjeggkre og sølvkre, altså tørre og varme steder med god tilgang til fuktighet. Derfor antas det at de har en lignende levemåte og krav til næring. Det betyr blant annet at de lever av cellulose og andre organiske næringsstoffer.

Flinkere til å skjule seg

Dessverre kan perlekre føre med seg litt dårligere nyheter enn de to andre kreartene: De kan være hakket vanskeligere å kvitte seg med enn sølvkre og skjeggkre, rett og slett fordi det er mindre og vanskeligere å få øye på.

FORVENTER SPREDNING: Fagsjef Johan Mattsson i Mycoteam tror perlekreet kan bli enda vanskeligere å bli kvitt enn sølvkre og skjeggkre. Foto: Mycoteam
FORVENTER SPREDNING: Fagsjef Johan Mattsson i Mycoteam tror perlekreet kan bli enda vanskeligere å bli kvitt enn sølvkre og skjeggkre. Foto: Mycoteam Vis mer

- Nå er vi i den fasen vi befant oss i med sølvkre og skjeggkre for noen år siden. Vi vet lite om perlekreet, hvilke skader den gjør og liknende, og mangler rett og slett mengdeerfaring på området, sier fagsjef i Mycoteam, Johan Mattsson, til Dinside.

- Men etter det vi har erfart, så skjuler perlekre seg veldig godt, og det kan være vanskelig å kvitte seg mea alle, hvis man først gjør et forsøk på det, sier han.

Håndteres som skjeggkre

Manglende mengdeerfaring gjør det vanskelig å utarbeide den beste og mest effektive måten å kvitte seg med kreet på.

FELLE: Når krypene kommer på innsiden av limfella, blir de sittende fast i limet. Det kan begrense utbredelsen. Foto: Bjørn Eirik Loftås
FELLE: Når krypene kommer på innsiden av limfella, blir de sittende fast i limet. Det kan begrense utbredelsen. Foto: Bjørn Eirik Loftås Vis mer

Foreløpig håndteres kreet på samme måten som skjeggkre, og både undersøkelsesmetoder og bekjempelsestiltak skjer på samme måte.

Det betyr for eksempel at det anbefales å sette ut limfeller på strategiske steder i boligen. En limfelle er en felle der perlekreet setter seg fast i limet, og du forhindrer dermed spredning.

Disse får du kjøpt hos de aller fleste skadedyrbutikker eller gjennom skadedyrfirmaer, og koster gjerne i underkant av en 50-lapp for stykket. Ved fangst i limfelle kan det være lurt å la døde perlekre ligge. Det kan nemlig lokke flere kryp inn i fella.

- Pakk ut bestilte pakker under oppsyn

Mattsson mener blokker, rekkehus og leiligheter er ekstra utsatt for spredning, rett og slett fordi disse boligene er fysisk knyttet til hverandre. Han trekker også fram varetransport og butikksentre som svært sannsynlige tilholdssteder for perlekreet.

Han hevder videre at perlekre kan ha vært her lenge uten at de har blitt oppdaget, og at det mest sannsynlig har kommet til Norge via transport av varer fra utlandet.

Derfor er det ifølge Mattsson viktig å ta noen enkle forholdsregler for å begrense spredningen av skadedyret, for eksempel bør du følge ekstra nøye med når du åpner pakker fra innland eller utland.

- Hold pakken og varene du har kjøpt synlig, og pakk gjerne opp på et bord et eller annet sted der du har full oversikt. Da har du nemlig god mulighet til å se om det eventuelt følger med noen blindpassasjerer, tipser Mattsson.

Han mener likevel det ikke vil være mulig å stoppe spredningen når kreet først har etablert seg.

På bakgrunn av erfaringene med skjeggkre, forventer fagsjefen fat perlekreet kommer til å finnes over hele landet innen et halvt år.

Anbefalinger fra Folkehelseinstituttet

DinSide var i kontakt med Folkehelseinstituttet for en kommentar i forbindelse med saken vår om bekjempelse av skjeggkre. De viste oss videre til skadedyrveilederen som er publisert på www.fhi.no.

Der står det blant annet at fuging og tetting av sprekker og rør vil være en god løsning, i tillegg til godt renhold og bruk av limfeller. Du finner hele skadedyrveilederen her.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer