Bergen forbyr åpne peiser og gamle ovner

Innfører forbud mot gamle ovner

Bergen kommune innfører som første norske kommune forbud mot ildsteder eldre enn fra 1998.

SNART BLIR DETTE FORBUDT: Bergen kommune er første norske kommune som innfører forbud mot åpne peiser og gamle, ikke-rentbrennende ildsteder fra før 1998. Flere kommuner har allerede støtteordninger og eksperter tror at vi vil få slike forbud i flere kommuner etterhvert. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix
SNART BLIR DETTE FORBUDT: Bergen kommune er første norske kommune som innfører forbud mot åpne peiser og gamle, ikke-rentbrennende ildsteder fra før 1998. Flere kommuner har allerede støtteordninger og eksperter tror at vi vil få slike forbud i flere kommuner etterhvert. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Biltrafikken er den største kilden til lokal luftforurensning, men vedfyring er en god nummer to. Og det er de gamle ovnene og peisovnene som er verst med tanke på luftforurensning.

Det er en av grunnene til at Bergen kommune nå har vedtatt å forby fyring i gamle ovner.

Stopp fra 2021

Forbudet ble vedtatt i slutten av november 2017, og vil gjelde fra 1. januar 2021.

Det blir da forbudt å fyre med ikke-rentbrennende ildsteder i kommunen.

Dette er åpne peiser, oljefyrte ildsteder og ved- og koksovner installert før 1998.

BERGEN FØRST UTE MED FORBUD MOT VEDFYRING I GAMLE OVNER: Vedfyring er en stor kilde til utslipp av svevestøv, og for at bergenserne skal få bedre luft og slippe giftlokk over byen som på bildet, innfører de forbud mot fyring i ikke-rentbrennende ovner fra 2021. Brannsikkerhet er også et aspekt som har vært viktig for at forbudet ble vedtatt. Foto: NTB Scanpix
BERGEN FØRST UTE MED FORBUD MOT VEDFYRING I GAMLE OVNER: Vedfyring er en stor kilde til utslipp av svevestøv, og for at bergenserne skal få bedre luft og slippe giftlokk over byen som på bildet, innfører de forbud mot fyring i ikke-rentbrennende ovner fra 2021. Brannsikkerhet er også et aspekt som har vært viktig for at forbudet ble vedtatt. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Unntaket er antikvariske ovner fra før 1940, som er bevaringsverdige, samt ildsteder i hytter som ligger i byfjellene.

Det er ikke forbudt å ha en gammel ovn – men det blir forbudt å fyre i den.

Brannsikkerhet og forurensing

Bakgrunnen for forbudet er todelt:

Det handler både om brannsikkerhet og om luftforurensning.

HÅPER Å FJERNE HELSEFARLIG BYLUFT: Byråd for klima, kultur og næring, Julie Andersland (Venstre), sier til Dinside at de har gjort mye for å begrense biltrafikken - og at det nå er på tide å ta tak i forurensende ildsteder. Foto: Vidar Langeland/Bergen kommune
HÅPER Å FJERNE HELSEFARLIG BYLUFT: Byråd for klima, kultur og næring, Julie Andersland (Venstre), sier til Dinside at de har gjort mye for å begrense biltrafikken - og at det nå er på tide å ta tak i forurensende ildsteder. Foto: Vidar Langeland/Bergen kommune Vis mer

– Undersøkelser viser at nest etter biltrafikken, er forurensende ovner den viktigste årsaken til helsefarlig luft i Bergen. Byrådet har innført mange tiltak for å begrense biltrafikken, og nå er det på tide også å ta tak i gamle, forurensende ildsteder, uttaler Julie Andersland, byråd for klima, kultur og næring fra Venstre, til Dinside.

Brannvesenet i Bergen har lenge ønsket et forbud av brannsikkerhetsmessige hensyn – fordi gamle ovner er mer brannfarlige og befinner seg i gamle trehus – og denne kombinasjonen har vist seg å resultere i større brannfare. De fleste pipebranner oppstår i gamle ovner.

Ifølge Bergen kommune, er det mellom 30.000 og 40.000 gamle, ikke-rentbrennende ildsteder i Bergen i dag.

På landsbasis er det cirka 1 million ikke-rentbrennende ildsteder, av totalt 2,5 millioner ildsteder.

Fra 1998 ble det forbudt å selge eller installere ikke-rentbrennende ildsteder.

– Vi håper at sammen med tiltak for mindre biltrafikk, vil dette gjøre at «giftlokk» og helsefarlig byluft ikke lenger kommer til å plage bergenserne om vinteren, sier Andersland.

50 millioner kroner til de som vil bytte

For å friste innbyggerne til å ville bytte sin gamle ovn med en ny, har kommunen satt av 50 millioner kroner som skal gå til en refusjonsordning for gamle ildsteder.

Makssatsen per ildsted er 5.000 kroner – og det gis til innbyggere som søker om det og som ønsker å installere et miljøvennlig alternativ.

50 MILLIONER KRONER I STØTTE: I Bergen kan innbyggerne få inntil 5.000 kroner i støtte dersom de bytter sin gamle ikke-rentbrennende ovn med en ny, rentbrennende ovn eller annen miljøvennlig varmekilde. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix
50 MILLIONER KRONER I STØTTE: I Bergen kan innbyggerne få inntil 5.000 kroner i støtte dersom de bytter sin gamle ikke-rentbrennende ovn med en ny, rentbrennende ovn eller annen miljøvennlig varmekilde. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix Vis mer

Dette kan være en ny, rentbrennende ovn, varmepumpe, vannbåren gulvvarme eller en annen miljøvennlig varmekilde.

Potten vil dekke pant for 10.000 ildsteder og den blir ikke større, så her er det først til mølla-prinsippet som gjelder. Og det skal ifølge kommunen fremdeles være godt med penger igjen i potten – det er kun en brøkdel som er delt ut.

Ifølge Andersland, har forbudet blitt godt mottatt av innbyggerne:

– Bergenserne er stort sett positive. Mange ser at noe må gjøres med den helsefarlige luften om vinteren, og vi kan ikke bare skyve hele problemet over på bilistene. Biltrafikken må selvsagt ned, men det er også viktig å gjennomføre andre tiltak som monner, sier hun til Dinside.

Bergenserne må selv vite om ovnen er innenfor standard for rentbrennende ovner eller ikke. På noen ovner kan dette være opplyst på selve ovnen – ellers vil du vite det om du vet når ildstedet ble montert.

Regelverket vil følges opp i forbindelse med brannvesenets ordinære kontroller.

Vedfyring og utslipp

– Tror det vil medføre forbud i flere kommuner

Norsk Varme, bransjeforeningen for ildsteds-, skorsteins- og utstyrsbransjen, har jobbet for et nasjonalt forbud mot ikke-rentbrennende ildsteder i flere år.

TROR FLERE VIL INNFØRE FORBUD: Steinar Vigdal, styreleder i bransjeforeningen for ildstedsbransjen, tror flere kommuner vil komme med forbud mot gamle ildsteder. Foto: Exodraft
TROR FLERE VIL INNFØRE FORBUD: Steinar Vigdal, styreleder i bransjeforeningen for ildstedsbransjen, tror flere kommuner vil komme med forbud mot gamle ildsteder. Foto: Exodraft Vis mer

Steinar Vigdal, styreleder i Norsk Varme, sier til Dinside at de er positive til forbudet som nå kommer i Bergen – og at de har vært i dialog med Bergen kommune gjennom flere år for å få til både støtteordning til utskifting og på sikt et forbud.

Han tror at det vil komme forbud mot ikke-rentbrennende ildsteder i flere kommuner.

– Vi er hele tiden i dialog med de største kommunene i Norge både vedrørende støtteordninger til utskifting av ikke-rentbrennende ildsteder for å bedre miljøet og tror helt sikkert dette vil medføre forbud i flere kommuner, sier Vigdal til Dinside.

Kommuner med støtte til utskifting av gammel ovn:

Noen kommuner har støtte/pant ved utskifting av gamle ovner. Beløpene er makssats men kan bli lavere avhengig av kostnad på ny varmekilde, ettersom noen kun dekker inntil 50 prosent av totalbeløpet.

  • Bergen: 5.000 kroner
  • Oslo: 6.000 kroner innenfor Ringvei 3 og 1.500 kroner utenfor Ringvei 3.
  • Moss: 5.000 kroner (søknadsfristen er utløpt for 2017)
  • Fredrikstad: 3.000 kroner
  • Elverum: 3.000 kroner

Norsk Varme er positive til et nasjonalt forbud men ønsker først en periode med nasjonal støtteordning for utskifting.

I dag er det cirka 1 million av vedovnene ikke-rentbrennende ovner, av cirka 2,5 millioner ildsteder. Ifølge Norsk Varme selges det cirka 60.000 ildsteder i Norge i året og av disse er det en stor del nymonteringer.

– Så utskiftingen går sakte og det er et behov for støtteordninger i større skala for å øke takten på utskiftinger, påpeker Vigdal.

Per i dag er det ingen nasjonal støtteordning for utskifting av gamle ovner, men det er flere kommuner som har lokale panteordninger for sine innbyggere, blant annet Oslo og Bergen, Moss, Fredrikstad, Elverum og Lillehammer. Ifølge Vigdal dreier det seg om et 10-talls kommuner i dag – og det skal være flere som har dette på trappene.

For de fleste frittstående ovner må du skifte ut hele ovnen for å få en rentbrennende ovn, men det er mulig å bygge om eller installere ny innsats dersom du har en åpen grue eller innmurt peisinnsats.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer