En ny lov i USA forhindrer blant annet salg av sengekantbeskyttere i sprinkelsenger (crib bumpers) og vippestoler (inclined sleepers), ifølge cnet.com
Sengekantbeskytterforbudet gjelder alle typer materialer som er laget for å dekke sidene på senga, bortsett fra ikke-polstrede nettingsider, selv om det heller ikke er anbefalt av amerikanske barneleger. Vippestolene innebærer de som er markedsført til barn under ett år og som har en soveflate med over ti graders helling. Disse kan også kjennes igjen som babynests, loungers, rockers/vugge og liknende.

Denne må du ha
En ny sikkerhetsstandard
Den nye loven kommer på bakgrunn av en anbefaling om å ikke ta dem i bruk og kommer fra en ny sikkerhetsstandard for babyer under fem måneder, står det på cnet.com.
Ifølge Healthychildren.org ble Safe Cribs Act signert og satt i lover i mai 2022. Denne lovgivningen vil gjøre det ulovlig å selge, distribuere, produsere eller importere krybbestøtfangere og skråstilte soveprodukter.
Denne endringen trer i kraft i midten av 2022 og selgere har 180 dager på seg til produktene må være ute av salg og produksjon. Etter dette vil produktene klassifiseres som "banned hazardous produkt" under Consumer Products Safety Act.

Derfor gir den falsk alarm
Uten dyner og bamser
Øvrige anbefalinger i tråd med det nye forbudet er at det brukes en fast madrass, uten puter, tepper og bamser i senga.
Ifølge American Academy of Pediatrics har det vært over hundre nyfødtdødsfall som har blitt linket til sengekanter de siste 30 årene i USA og de forteller at det ikke fremkommer bevis for at de forhindrer skader. Også stoler eller senger i en vippet posisjon er linket opp til 94 dødsfall i USA.
Landsforeningen uventet barnedød ved fagsjef Trine Giving Kalstad sier:
– Innføring av en slik lov viser at de tar kunnskap om farlige sovesituasjoner på alvor. I USA har de langt større tall å vise til, noe som kan bidra til å vise en tydeligere sammenheng mellom risikofaktorer og farlige produkter for spedbarn, og uventet spedbarnsdød. I Norge er tallene svært lave, heldigvis, og vi har tydelige råd om hva som skaper et risikofylt sovemiljø.

– Likefullt viser en nyere digital undersøkelse med over 4000 respondenter at over 70 % organiserer spedbarnets sovemiljø med risikoelementer som uplanlagt samsoving, at de sovner med barnet i en sofa eller lenestol eller lignende.

Helseskadelig ved feil bruk
Skal diskuteres i fagmiljøet
Kalstad forteller at de nå vil diskutere i fagmiljøet om lovgivning og dermed strengere regulering av produkter er veien å gå eller om annen form for forebyggende tiltak bør gjøres.
– Vi er ikke kjent med dødsfall grunnet sengekantbeskytter her i Norge, men like fullt er det en farlig trend med stadig nye produkter på markedet som enten skaper dårlige pusteforhold, gjør det varmt og klamt eller som lar barnet sove med hellingsgrad. En bekymring er om dette vil kunne bidra til økt forekomst av spedbarnsdød også i Norge, sier hun.
Hun forklarer at de fleste barn tåler å få ansiktet ned i madrassen eller inn mot en sengekantbeskytter, men at noen barn er sårbare for en slik sovesituasjon og har økt risiko for å dø i krybbedød.
– Vi vet ikke nok om hvilke barn som er disponert for krybbedød. Disse spedbarna reagerer sannsynligvis ikke slik som friske barn i uheldige sovesitasjoner. Derfor er det viktig å sikre et tryggest mulig sovemiljø for spedbarnet, avslutter Kalstad.