Innfører obligatorisk boligsalgsrapport

Vil gi bedre informasjon om boligen som skal selges.

Å vite hvilke boliger som er gode kjøp, kan bli enklere når det blir obligatorisk med bruken av boligsalgsrapporter. Foto: OLE PETTER BAUGERUD STOKKE
Å vite hvilke boliger som er gode kjøp, kan bli enklere når det blir obligatorisk med bruken av boligsalgsrapporter. Foto: OLE PETTER BAUGERUD STOKKE Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Torsdag varslet Eiendomsmeglerforetakenes Forening (Eff) at alle boliger som legges ut for salg skal ha en obligatorisk boligsalgsrapport.

Forbundet vil innføre bruken av boligsalgsrapport på alle ordinære eiendommer som selges gjennom eiendomsmeglingsforetakene de representerer. Men det kommer ikke nå - fristen de har satt er fra og med 1. januar 2015.

– Vi har i lengre tid jobbet for å få ned konfliktnivået mellom kjøpere og selgere i boligmarkedet. Vi ser et økende behov for en bedre dokumentasjon for aktørene ved boligtransaksjoner, sier Terje Buraas, styreleder i Eff, i en pressemelding.

>> Lavere tinglysningsgebyr fra 2013

Bedre enn takst

Terje Buraas i Eff tror boligsalgsrapporter vil bidra til å senke konfliktnivået ved bruktboligkjøp. Foto: Postbanken Eiendom
Terje Buraas i Eff tror boligsalgsrapporter vil bidra til å senke konfliktnivået ved bruktboligkjøp. Foto: Postbanken Eiendom Vis mer


Ifølge en utredning fra Sintef Byggforsk fra august i år, oppfattes boligsalgsrapporter som klart bedre enn enkle verditakster. Dette fordi et boligkjøp i dagens marked gir få muligheter til å foreta grundige undersøkelser, noe som kan gi overraskelser over boligens tilstand i ettertid.

– Boligsalgsrapporter av god kvalitet kan ha stor betydning for kjøpernes forventninger, og kan dermed bidra til forhindre konflikter, sier forskningsleder Torer F. Berg på Sintefs nettsider.

Forbrukerrådet uttalte tidligere i år at de ønsker bruk av en obligatorisk tilstandsrapport ved salg av boliger. Dessuten bekrefter økningen i klager på nettopp dette området at det er behov for mer informasjon om boligen før salg.

– Bruken av boligsalgsrapporter vil gi mer trygghet for både kjøper og selger. Dette er et gammelt forbrukerkrav som vi har jobbet lenge med, og har lagt press på både bransjen og myndighetene, sier Thomas Bartholdsen i Forbrukerrådet til DinSide.

Han påpeker at de lenge har vært bekymret for boligsalg hvor det er lite fakta om boligen, som har satt både kjøper og selger i en risikosituasjon.

– Dette er en gledelig nyhet, som gjerne kunne kommet før, sier Bartholdsen, og mener bransjen kunne lagt en annen plan for å ta i bruk boligsalgsrapportene ennå raskere.

– Vi kunne tenkt oss en ordning der man prioriterte de boligtypene der vi i dag vet at kjøpere og selgere løper størst risiko, påpeker Bartholdsen.

Les også: Nå kan disse få 1,4 millioner av staten til ny bolig

Støttes av NEF

NEF ved styreleder Tormod Boldvik støtter Effs forslag.  Foto: NEF
NEF ved styreleder Tormod Boldvik støtter Effs forslag. Foto: NEF Vis mer


Utspillet fra Eff får støtte fra det andre meglerforbundet, Norges Eiendomsmeglerforbund (NEF). NEF vedtok på landsmøtet tidligere i år at det skal innføres krav om boligsalgsrapport innen 2014.

– Det er bra at det nå er en samlet eiendomsmeglerbransje som står bak kravet om å innføre boligsalgsrapport. Dette gjør det lettere å innføre det som en norm i boligmarkedet, og man slipper å vente på behandling av forslaget som har ligget lenge hos Justis- og beredskapsdepartementet , sier styreleder i Norges Eiendomsmeglerforbund, Tormod Boldvik i en pressemelding.

NEF har kjempet for dette i flere år, og Boldvik er klar på hva som vil bli utfordringen fremover:

– Utfordringen blir så å utdanne nok kvalifiserte takstmenn til å lage boligsalgsrapportene, sier Boldvik videre.

Krav fra 1. januar 2015

Nettopp dette er årsaken til at Eff ikke ønsker å innføre obligatorisk boligsalgsrapport før 1. januar 2015.

– Nå får takstbransjen to år til å tilpasse seg, noe vi anser som tilstrekkelig tid, sier Terje Buraas.

Bransjeforeningen kommer og til å forutsette at de takstmennene som skal levere boligsalgsrapportene har gjennomført et eget kurs for dette.

For deg som skal selge, vil det helt sikkert medføre ekstra kostnader. En slik rapport vil varierer i pris etter boligtype og størrelse, men koster mer enn dagens takster.

Les også: Også forbrukerne ønsker bruken av boligsalgsrapport velkommen

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer