Innred med grått

Glem caffelatte. Nå er det grått som gjelder.

Innred med grått
Publisert
Sist oppdatert
Den fargen du får på prøven er den eneste du ikke får på veggen.Bjørg Owren


Trender svinger, og akkurat nå er det grått som gjelder. Både på catwalken, i gatebildet - og i interiøret.

Bildespesial: Grå inspirasjon

Vanskelig å bruke

- Vi nordmenn er ikke så flinke til å bruke grått i interiøret, sier Bjørg Owren, direktør i Informasjonsrådet for Farge og Interiør, IFI.

Det er kanskje ikke så rart. For det er vanskelig å bruke grått, og det kan lett gå galt dersom man velger feil gråtoner - både i forhold til det nordiske lyset, belysning, og farger i resten av interiøret.

Men hvilke gråfarger bør vi velge?

- Her i Norge, og Norden, er det kaldt, blått lys, sier Owren. Hennes anbefaling er klar: - Velg nøytralt, eller varme gråtoner.

Innred med grått

Gråfargen skal være så varm at den passer sammen med alle nyanser av brunt, fra sand/beige til mørk mokka, samt gylne toner. Ønsker du å sette litt farge på interiøret, anbefaler Owren rødtoner, både pudderrosa, rødt, dyprødt - og over i lilla og auberginefarger. Grønt går også godt sammen med varmgrått.Knekk fargekoden

Selv om mye maling har fancy navn, som caffelatte, eggeskall eller fransk grå, er all maling også kodet. Det finnes flere system, men de fleste malingsfabrikanter forholder seg til NCS-koder.

En typisk grå fargekode kan se slik ut: S3020-Y40R.

Kort fortalt fungerer det slik: S3020 sier noe om at det er sort i fargen; etterpå om hvor mye sort som er i (30 prosent). De to neste sifferne sier noe om hvor mye farge som er i. Resten av fargen er hvitt.

Y40R sier at fargen er gul med 40 prosent rødhet. Dersom det ikke er noe farge, står det en N etter koden.

Y - gul
R - rød
B - blå
G - grønn
N - nøytral
S - står ikke for sort, som man kanskje skulle tro, men for Second Edition, den nyeste utgaven av NCS-systemet.

Skyter blink: Finner den perfekte fargekoden

Tips: Prøvemal

Uansett om du skal male med grått eller blått eller hvitt anbefaler Owren at du prøvemaler. Gjerne på et så stort område som mulig. For maling skifter farge i forhold til underlag, og oppfattes helt annerledes over store flater.

- Husk: Den fargen du får på prøven er den eneste du ikke får på veggen.

Bildespesial: Grå inspirasjon

AKTUELT:Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer