Insektene du ikke vil ha besøk av i sommer

Fem typer du ikke vil ha i hus, og hvordan du blir kvitt dem.

Maur, veggedyr, monstermarihøner, bananfluer og mygg. Ikke alle er like skadelige, men plagsomme kan de absolutt være. Foto: Diverse (se artikkelen) samt Alloverpress (bananfluen i midten)
Maur, veggedyr, monstermarihøner, bananfluer og mygg. Ikke alle er like skadelige, men plagsomme kan de absolutt være. Foto: Diverse (se artikkelen) samt Alloverpress (bananfluen i midten) Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Sommer er høytid for insekter, og de fleste er nyttige småkryp som verken gjør katter eller andre fortred. Men noen få er ikke spesielt velkomne. Særlig ikke innendørs.

Her er fem, og hvordan du forebygger og blir kvitt dem.

Veggedyr, den dyreste?

Veggedyr bør du være spesielt oppmerksomme på etter at du har vært på reise. Det er svært vanlig at man frakter med seg de små blodsugende insektene fra ulike steder man har vært på overnatting. Du kan selvsagt se etter dem på hotellet, spesielt i nærheten av sengen. Men de er ikke alltid så lett å oppdage før skaden har skjedd.

Merker du veggedyrbitt på hotellet, bør du være svært nøye med å rengjøre bagasjen når du kommer hjem. Foto: THERESE VISTED / FOLKEHELSEINSTITUTTET
Merker du veggedyrbitt på hotellet, bør du være svært nøye med å rengjøre bagasjen når du kommer hjem. Foto: THERESE VISTED / FOLKEHELSEINSTITUTTET Vis mer


– Merker du noe i ferien, og du ser at du har blitt bitt på håndledd, ankler eller på halsen, ta umiddelbart kontakt med resepsjonen på hotellet, si fra, sa teknisk sjef i Rentokil skadedyrkontroll Arne Nese til DinSide tidligere i sommer. Så kan du forhåpentligvis forhindre at andre opplever det samme.

Har du vært et sted med veggedyr, bør du ikke ta med klær eller bagasje inn i huset når du kommer hjem. Sett bagasje og klær i på kjølelager eller i en godt oppvarmet badstue for å ta knekken på dyrene. Pakk ut klærne ute, og rist dem godt, før du vasker tekstilene på så varmt vann som mulig, helst 60 grader eller varmere.

– I private hjem er det veggedyr som er mest kostbart å bli kvitt, sa Nese, og anslo at det i en middels bolig fort kan koste opp i 12-18.000 kroner å få has på insektene.

– I tillegg krever det omfattende egeninnsats for dem som bor i leiligheten eller huset.

MER: De aller dyreste insektene å få i hus?

Maur, kan gjøre stor skade

Slik kan isoporen se ut etter at maurene har fått herje fritt. Foto: Tønsberg Skadedyrkontroll
Slik kan isoporen se ut etter at maurene har fått herje fritt. Foto: Tønsberg Skadedyrkontroll Vis mer


Kostbart kan det også bli å bli kvitt maur. Moderne hus som står rett på bakken, uten kjeller, og som i tillegg har varmekabler og isopor i sålen virker som stående invitasjon på enkelte av maurene. Koloniene er i tillegg beskyttet av betongen på toppen, og finner lett sprekker som gjør at maurene kommer seg inn i boligen. Maurene kan samle seg i kolonier på tusenvis og nærmest gnage bort isoporen, som du ser av bildet. Noen maurtyper liker seg også i råteskadet treverk, og kan være et tegn på at du har problemer med boligen som bør fikses.

– Dette fører til et hulrom som gjør at hvis noen hopper på gulvet kan det si «knekk!» i gulvet. Det sa daglig leder i Abs skadedyrkontroll Christian Krogstad til DinSide i vår.

Det er vanskelig å forebygge mot maur, men du kan gjøre boligen mindre interessant for gjestene.

– Det lønner seg å ha et belte rundt grunnmuren med stein – for eksempel 30 centimeter ned og ut. Det er et materiale de ikke bor i, og man lager en buffer, men det er ingen garanti. Det er også lurt å fjerne busker og lignende som ligger helt inntil grunnmuren, fortalte Krogstad.

Men ikke få panikk om du oppdager maur. De fleste boliger kan bli rammet, og du vil ikke oppleve noen umiddelbar skade som følge av selve maurkoloniene. Det er dog viktig å reparere eventuelle skader som koloniene kan være et tegn på finnes.

MER: Maurangrep, motmidler og forebygging

Harlekinmarihøna, en ubuden gjest

Slik kan harlekinmarihønene se ut - og de opptrer gjerne i svermer. Marihønene er nå observert så langt nord som Nesna. Foto: Arnstein Staverløkk/Bioforsk
Slik kan harlekinmarihønene se ut - og de opptrer gjerne i svermer. Marihønene er nå observert så langt nord som Nesna. Foto: Arnstein Staverløkk/Bioforsk Vis mer


Denne uønskede innvandreren til norsk natur kan ligne på de mer kjente marihønene, men opptrer gjerne i større flokker, og har ofte flere prikker eller rutenett på ryggen. Marihønene er funnet så langt nord som Nesna i Nordland. Det er om høsten du bør se etter disse, og finner du dem kan du registrere funnet hos Bioforsk.

En av grunnene til at du bør unngå å få inn harlekinmarihønen hjemme, er at den skiller ut et flytende stoff som kan sette seg på vegger og møbler. Du vil nok fort oppdage om den er i hjemmet ditt, for ifølge danske Bolius stinker det, og lukten er utrolig vanskelig å vaske bort.

– Det beste er å bli kvitt dem så fort som mulig når de kommer inn i huset. Dette gjøres best med støvsugeren, sier Tove Steenberg, seniorforsker ved skadedyrlaboratoriet i Aarhus, til den danske nettsiden. Du kan også feie dem sammen i en pose for nedfrysing.

MER: Slik ser monstermarihøna ut, og slik blir du kvitt den

Mygg, velkjente horder

Det er hunmyggen som jakter på blod. Foto: Colourbox.com
Det er hunmyggen som jakter på blod. Foto: Colourbox.com Vis mer


Hvert år er myggår - et eller annet sted. Det hevder ekspertene. Og de trives ekstra godt når det er fuktig og mildt i luften. Det finnes cirka 38 forskjellige myggarter som svirrer rundt på jakt etter blodførende byttedyr her hjemme, og de svirrer like gjerne inn på soverommet som ute på tunet. Det er kun hunnene som stikker, hun trenger nemlig blod for å kunne legge egg.

Så hva gjør du, foruten å kle ut krypene, bruke myggmidler og netting på soveromsvinduet?

MER: Knep som virker mot myggen

Bananfluene, best å forebygge besøk

Bananfluene tiltrekkes av vinslanter og edikk - det kan du også utnytte for å lage feller. Foto: ELISABETH DALSEG
Bananfluene tiltrekkes av vinslanter og edikk - det kan du også utnytte for å lage feller. Foto: ELISABETH DALSEG Vis mer


De gjør ikke egentlig skade, men kan være ytterst plagsomme. For bananfluene formerer seg med lynets hastighet.

Ifølge Folkehelseinstituttet kan en hunn legge flere hundre egg, som klekker på ett par dager. Larvene er gulhvite, og spiser nær overflaten på det gjærende matemnet der eggene er lagt. Etter fem til seks dager er larvene ferdig utvokst, og krabber til tørrere omgivelser for å forpuppe seg. Etter nye tre-fire dager klekker de voksne fluene, og hunnene er klare til å legge egg når de er ett døgn gamle. Dermed blir det fort svermer av noen ganske få opprinnelige fluer.

Bananfluene lever av råtnende mat, søte drikker og gjærende rester. Før du drar på ferie, kan du dermed forebygge besøk ved å kaste frukt, fjerne tomme flasker og bokser og ta ut søppelposene.

MER: Slik slipper du bananflueinvasjon

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer