– Ivrig vedfyring på hjemmekontor skader luftkvaliteten

Norsk Varme avviser påstanden og vurderer å melde inn Norsk institutt for luftforskning.

PÅVIRKER LUFTKVALITETEN: Kos med levende flammer, men det betyr også mer utslipp. Foto: Sebastian Holsen / NTB
PÅVIRKER LUFTKVALITETEN: Kos med levende flammer, men det betyr også mer utslipp. Foto: Sebastian Holsen / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Oppdatert 24. november klokka 15.40: Lagt til uttalelse fra Norsk Varme nederst i saken.

Coronatiltakene har gitt bedre luftkvalitet i Europa, selv om det er stor forskjell fra land til land. Det er et resultat av mindre biltrafikk, færre flyavganger og stengte industribedrifter.

Men når det gjelder utslipp av svevestøv, har ikke disse utslippene falt like mye. Noen steder har de gått opp. Hovedkildene til slike utslipp er vei-, dekk- og bremseslitasje, piggdekkbruk og oppvirvling av veistøv.

Men forskningsdirektør Cristina Guerreiro ved Norsk institutt for luftforskning mener at økt bruk av hjemmekontor kombinert med vedfyring også fører til dårligere luftkvalitet utendørs her i landet.

– I forhold til luftkvalitet og utslipp av fint svevestøv er vedfyring – selv med de beste ovnene som fins på markedet – mye verre enn oljefyring. Så der kan hele gevinsten av reduserte trafikkutslipp i forhold til helse bli helt borte. Vi kan til og med totalt få en negativ effekt av at folk sitter hjemme istedenfor å gå på jobb, sier hun til NRK.

Så mange dør av luftforurensing

Ifølge Det europeiske miljøbyrået (EEA) dør nesten en halv million mennesker som følge av luftforurensing hvert år. I Norge er dette tallet rundt 1900, og 1700 av disse dødsfallene skyldes svevestøv.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.