– Ivrig vedfyring på hjemmekontor skader luftkvaliteten

Norsk Varme avviser påstanden og vurderer å melde inn Norsk institutt for luftforskning.

PÅVIRKER LUFTKVALITETEN: Kos med levende flammer, men det betyr også mer utslipp. Foto: Sebastian Holsen / NTB
PÅVIRKER LUFTKVALITETEN: Kos med levende flammer, men det betyr også mer utslipp. Foto: Sebastian Holsen / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Oppdatert 24. november klokka 15.40: Lagt til uttalelse fra Norsk Varme nederst i saken.

Coronatiltakene har gitt bedre luftkvalitet i Europa, selv om det er stor forskjell fra land til land. Det er et resultat av mindre biltrafikk, færre flyavganger og stengte industribedrifter.

Men når det gjelder utslipp av svevestøv, har ikke disse utslippene falt like mye. Noen steder har de gått opp. Hovedkildene til slike utslipp er vei-, dekk- og bremseslitasje, piggdekkbruk og oppvirvling av veistøv.

Men forskningsdirektør Cristina Guerreiro ved Norsk institutt for luftforskning mener at økt bruk av hjemmekontor kombinert med vedfyring også fører til dårligere luftkvalitet utendørs her i landet.

– I forhold til luftkvalitet og utslipp av fint svevestøv er vedfyring – selv med de beste ovnene som fins på markedet – mye verre enn oljefyring. Så der kan hele gevinsten av reduserte trafikkutslipp i forhold til helse bli helt borte. Vi kan til og med totalt få en negativ effekt av at folk sitter hjemme istedenfor å gå på jobb, sier hun til NRK.

Så mange dør av luftforurensing

Ifølge Det europeiske miljøbyrået (EEA) dør nesten en halv million mennesker som følge av luftforurensing hvert år. I Norge er dette tallet rundt 1900, og 1700 av disse dødsfallene skyldes svevestøv.

- Svevestøv, og da det mest finkornede svevestøvet, er det viktigste med tanke på for tidlige dødsfall som følge av luftforurensing, har Cristina Guerreiro ved NILI tidligere uttalt til Dinside.

Svevestøv kan irritere og danne betennelse i lungene, noe som kan gi økt hoste, bronkitt og forverre astma - og i verste fall alvorlige luftveissykdommer, hjerte- og karsykdommer eller lungekreft.

Tall fra Statistisk Sentralbyrå (SSB) viser at vedfyring er en mye større kilde til svevestøv, enn utslipp fra vegtrafikk.

VEDFYRING: Det er kanskje et par ting du ikke er klar over når det gjelder fyring med ved. Her får du tips for å unngå utfordringer. Video: Berit B. Njarga. Reporter/Klipp: Embla Hjort-Larsen. Vis mer

Avviser påstandene

Norske Varme, en bransjeforening om miljøvennlige ildsteder og skorsteiner, avviser i en pressemelding NILUs påstander.

– Seriøse forskningsmiljøer som Nansensenteret i Bergen og Sintef i Trondheim viser helt andre resultater enn NILU. Til og med Statistisk Sentralbyrå viser til at det totale svevstøvutslippet fra vedfyring er mer enn halvert etter at kravet om rentbrennende ovner kom for 20 år siden, sier Steiner Vigdal, styreleder i Norske Varme, i pressemeldingen.

Bransjeforeningen har vært i kontakt med Sintef, som uttaler at en ny ovn reduserer utslippet med 80–90 prosent for mer av kubben brennes.

Samtidig påpeker Vigdal at klimaet er mildt mellom mars og oktober, med lite vedfyring, og mener det er oppsiktsvekkende at NILU mener at vedfyringen har økt.

Nå vurderer Norske Varme å klage inn NILU til norsk forskningsetisk komité.

– Disse feilaktige påstandene sprer frykt og usikkerhet blant folk flest, og skaper usikkerhet rundt flere tusen arbeidsplasser for skikkelige arbeidsfolk, avslutter han.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer