Ja, du kan ha både majones, øl og surkål i kaken

Sjansen er stor for at du vil få en ny favoritt, om du tør prøve deg med én av disse ingrediensene i sjokoladekaken.

Ja, du kan fint ha både majones, øl og surkål i kaken. Men kanskje ikke samtidig ..  Foto: ALL OVER PRESS
Ja, du kan fint ha både majones, øl og surkål i kaken. Men kanskje ikke samtidig .. Foto: ALL OVER PRESS Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Synes du sjokoladekake kan bli litt tamt og smakløst? Det er kanskje på tide å bytte oppskrift til en litt mer voksen variant. Mørkere og bitrere sjokolade kan gjøre mye for smaken. Litt salt, syre eller styrke (chili) er også med på å piffe opp den kjedelige langpannekaken.

Men disse tre helt utenkelige ingrediensene tar faktisk kaken, hvor rart det enn høres ut.

På tur uten bakeutstyr? Vi har testet ferdigrørene.

Majones

De fleste oppskriftene ber om Hellmann's, men du kan fint bruke Mills, og vi anbefaler å gå for ekte majones.  Foto: MILLS
De fleste oppskriftene ber om Hellmann's, men du kan fint bruke Mills, og vi anbefaler å gå for ekte majones. Foto: MILLS Vis mer


Den kakeingrediensen som har størst fare for å fremkalle brekninger må vel være majones. Men svelg hardt to ganger, og ha litt tålmodighet med oss her. Dette burde i hvert fall alle som sliter med at kakene blir litt tørre få med seg. Har du majones i kakedeigen er du nesten garantert en god og saftig kake.

Majonesen skal i kaken, ikke kaken. I bunn og grunn inneholder majones egg og olje, samt litt syre (eddik) og salt. Alt dette er ingredienser som gjør seg i en sjokoladekake. Og det passer perfekt med mørk sjokoladekake, med mektig smørkrem.

Majones i kaker er velkjent i de amerikanske sørstatene. Det finnes et vell av oppskrifter på nett, om du googler mayonnaise og chocolate cake, eventuelt southern chocolate cake. Vi har også hatt stort hell med bakeblogger Manuela Keilens Vintage Chocolate cake.

Slik får du mest ut av kjøkkenmaskinen din: Se når du bør bruke hvilken visp

Øl

Ja takk, begge deler: Terrapin MooHoo Milk Stout Silk Pie fra The Refinery i Tampa, Florida, er laget på øl.  Foto: ALL OVER PRESS
Ja takk, begge deler: Terrapin MooHoo Milk Stout Silk Pie fra The Refinery i Tampa, Florida, er laget på øl. Foto: ALL OVER PRESS Vis mer


Øl er en annen matvare vi heller ikke umiddelbart forbinder med sjokoladekake. Men vi lover: Det er utrolig godt å bytte ut for eksempel melk med øl. (Perfekt også for de laktoseintolerante.) De fleste oppskriftene vi har kommet over bruker mørkt og kraftig øl, som gir kaken en god kryddersmak. Gjerne en stout, for eksempel Guinness. Også disse sjokoladekakene er mørke, nesten svarte, på farge, og har definitivt en voksen smak.

Den britiske matjournalisten og kokebokforfatteren Nigella Lawsons Guinness cake er, for å si det som Lawson selv, divine, her kombinert med rømme for en syrlig smak.

Glad i øl? Og mat? Og har lyst til å lære mer om øl i mat? Da anbefaler vi bloggen the Beeroness, som er viet matlaging med øl. Her finner du langt mer enn øldampete blåskjell og guinness- og biffpai, for eksempel denne overdådige sjokolademoussekaken.

Surkål

Denne siste sære ingrediensen har vi ikke rukket å lage ennå, men vi har fått det servert og det var overraskende godt og friskt: Surkål.

I utgangspunktet assosierer vi surkål med trist tysk veikro- eller flyplassmat og Ingvar Ambjørnsens antihelt Elling. Men sjokoladekake med surkål er langt fra trist og traust. Du må gjerne bruke surkål fra pose, men den må tilberedes ferdig, ikke brukes tørr.

Som en ekstra bonus gjør surkålen kaken mer næringsrik, og selv om den ikke blir direkte slankende, kan man drøye mektige kaker med surkål for dem som prøver å passe vekten.

Synes du dette høres litt voldsomt ut? Start med å blande inn litt revne grønnsaker i kakerøren. Du kan enten gå for en ordentlig gulrot eller squash-kake, eller du kan finhakke det, og skjule det sunne i en sjokoladekake.

Tips: Har du en juicepresse er grønnsaksrestene perfekt å bruke i bakverk, spesielt (rød)beter og gulrøtter.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer