Male om høsten

Ja, du kan male huset nå

Usikker på om du kan male huset i høst? Det kan du, men med noen forbehold...

MALING OG BEISING: Det går fint an å male og beise på høsten, men da er det noen ting man ikke må glemme. Video: Kristin Sørdal. Klipp/reporter: Ingebjørg Iversen / Dinside Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det er ikke like enkelt å få malt huset om høsten som om sommeren, men med noen forbehold, er det også mulig.

Selv om temperaturene kan være høye på dagen, faller gradene markant på kvelden.

- Det kan føre til utfordringer hvis du har igjen deler av malingsvedlikeholdet utendørs, forteller teknisk sjef Per Myhre hos industribedriften Nordsjö til Dinside.

Gi deg tidlig

Når du maler utendørs om høsten, er det færre timene i døgnet du kan male, og hvis du maler sent ut på ettermiddagen, kan du risikere at malingen påvirkes av dugg.

- Hvis det for eksempel er ti grader på dagtid, men det synker til to grader om kvelden, vil det oppstå dugg. Da kan malingen løsne, forklarer teknisk servicesjef Egil Holm i Jotun til Dinside.

Derfor er det viktig å gi malingen god tid, slik at den får satt seg og tørket, og ikke er reløselig lenger. Hvis malingen er halvtørr, renner den dersom det begynner å regne.

Holm anbefaler derfor å gi seg tidlig med malingen, og la vær å male hvis det er høy luftfuktighet.

VIKTIG: Det går fint an å male og beise på høsten, men da er det noen ting du ikke må glemme. Video: Kristin Sørdal. Klipp/reporter: Ingebjørg Iversen Vis mer

Men hva slags temperatur lønner det seg egentlig å male i?

- Å male i ti til femten grader går veldig bra. Fra fem til ti grader, derimot, må du være forsiktig. Du må i så fall lese hva produsenten har skrevet om malingen og temperatur, svarer Myhre.

Det står nemlig hvilken temperatur malingen tåler på boksen.

- Malingsprodusentenes temperaturgrenser gjelder ikke bare for når du maler, men fra malingen blir påført og til den er tørket. Dette innebærer at nattetemperaturen ikke kan være lavere enn hva som er angitt av malingsprodusenten den første natten etter malejobben.

Hva om det begynner å regne?

Holm forteller at du kan dekke til, med for eksempel en presenning. Da vil det ikke komme regn på malingen, men den vil heller ikke tørke.

Hvis du har mulighet til å sette opp et stillas, er det lettere å sette opp en presenning på det, og beskytte malingen i tilfelle regn.

- Det beste er å følge med på været, og heller stoppe litt tidlig, anbefaler Holm.

Han har følgende tommelfingerregel når det gjelder å male på høsten: Følg med på temperaturen og luftfuktigheten, og gi deg tidlig før regnet kommer.

RIKTIG TEMPERATUR: Dette kan avsløre hva som må gjøres med overflaten før du kan starte med maling eller beising. Video: Berit B. Njarga Vis mer

Hvordan lagre malingen?

- Det er fordelaktig å lagre all maling i romtemperatur eller kjellertemperatur, forteller Holm og fortsetter:

- De vanntynnbare malingene tåler ikke frost, så de vil for eksempel bli ødelagt av å stå i garasjen.

Det er også viktig å huske og sette lokket godt på, så malingen ikke tørker ut.

Bilde av norgesferiekartet

Norgesferie

Se lesernes favorittreisemål

Legg til dine steder Se kart

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer