Ja, du kan trygt velge butikkenes billigmerker

Men det er ikke likegyldig hvor du kjøper hva.

STOR PÅLEGGSTEST: Dinside har testet smørbart pålegg; leverpostei, smøreost, makrell i tomat og kaviar. Foto: ELISABETH DALSEG
STOR PÅLEGGSTEST: Dinside har testet smørbart pålegg; leverpostei, smøreost, makrell i tomat og kaviar. Foto: ELISABETH DALSEG Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Påskehøytiden kan synes å være en eneste endeløs kulinarisk utskeielse. Vi handler inn det beste lammekjøttet, kartongvis med egg og påskegodterier.

Litt ekstra godt pålegg er også vanlig i påsken, når hele familien har fri og kan spise frokost sammen. Her skal det ikke spares på noe!

I tillegg til eventuelle utskeielser, er det vanlige pålegget på plass. Dinside har testet butikkenes billigmerker mot de mest kjente merkevarene på ulike smørbare pålegg, og du er ikke garantert best smak med merkevarene.

Vi har fått hjelp til å smake på de ulike påleggene av Christian Sala, konstituert kjøkkensjef ved Grand Hotel i Oslo.

Under kan du se når du kan komme unna litt rimeligere, når du bør legge noen kroner ekstra i pålegget - og ikke minst hvor du bør handle her:

Usikker på hva du skal ha til middag i påskeuken? Se forslag til ukemeny fra Dagbladet Mat.

Ja, du kan trygt velge butikkenes billigmerker
Ja, du kan trygt velge butikkenes billigmerker
Ja, du kan trygt velge butikkenes billigmerker


Leverpostei:

Vi har testet tre typer leverpostei: På boks, fersk og ovnsbakt, til sammen ti forskjellige produkter.

Velger du leverpostei på boks, er den klassiske Stabburets Leverpostei best, og sto til terningkast fem.

Foretrekker du fersk leverpostei, bør du ta turen til Coop: Coop X-tra leverpostei er best i test, og med terningkast fem får den mer enn dobbelt så mange øyne på terningen som originalen fra Gilde.

- Jeg likte denne, og kryddersmaken gjør den ekstra spennende, lød konklusjonen fra kjøkkensjefen.

Smart 365, Rimi og Ica Norges billigmerke, bør du imidlertid styre unna her: Den hadde ikke vært god om den var gratis en gang, ifølge Sala.

Blant de ovnsbakte leverposteiene var det også et Coop-produkt som var best: Coop ovnsbakt leverpostei hadde en fin, grov konsistens, med riktig ovnsbakt smak. Merkevaren fra gilde havnet hakket bak, til terningkast fire.

Se alle resultatene fra leverposteitesten.

OVNSBAKT? Ikke alle de ovnsbakte leverposteiene har like fin stekeskorpe. Foto: ELISABETH DALSEG
OVNSBAKT? Ikke alle de ovnsbakte leverposteiene har like fin stekeskorpe. Foto: ELISABETH DALSEG Vis mer


Kaviar

Ja, du kan trygt velge butikkenes billigmerker


Kaviar på tube er selvsagt følge til frokostegget, og for de aller fleste er kommer kaviar i en hvit og lyseblå tube fra Mills, (selv om Kavli strengt tatt har produsert sin kaviar lenger).

Bestselgeren fra Mills måtte uansett se seg slått av Rema 1000s egen merkevare. Rema 1000 Kaviar sto til terningkast seks, og skilte seg ut som en klar testvinner.

- Det er sånn kaviar skal smake! Perfekt balansert mellom salt, søtt, og med et lett røyket preg.

Mills kaviar havnet midt på treet blant de ni variantene vi testet, med terningkast fire.

Også her var det én som skilte seg spesielt negativt ut: Kaviar fra Ica og Rimis Smart 365*.

- Denne håper jeg at jeg slipper å smake igjen, sa Sala.

Se alle resultatene fra kaviartesten

STOR FORSKJELL: Det er ikke likegyldig hvilken kaviar du velger, men bestselgeren er langt fra best.  Foto: ELISABETH DALSEG
STOR FORSKJELL: Det er ikke likegyldig hvilken kaviar du velger, men bestselgeren er langt fra best. Foto: ELISABETH DALSEG Vis mer


Ikke bare søtt: Hva sier du til egg og kaviar på vaffelen?

Smøreost

Ja, du kan trygt velge butikkenes billigmerker
Ja, du kan trygt velge butikkenes billigmerker
Ja, du kan trygt velge butikkenes billigmerker


Blant smøreostene utmerket de klassiske merkevarene seg mer. Vi blindtestet åtte smørbare oster, med bacon, skinke og naturell, og merkevaren var best i to av tre tilfeller.

Blant de to klassiske kremostene er det litt hipp som happ. Begge er gode, men Philiadelphia er hakket mindre salt enn Coops kremost, og vil nok gjøre seg litt bedre sammen med salt pålegg som røykelaks, og vi ville valgt denne dersom osten skulle smøres på skiven.

Dersom du skal bruke kremosten i en hvit glasur vil vi anbefale Coops creme cheese. Merk at den er noe salt, men det drukner i all melisen - så dersom du også skal blande smør i glasuren, bør du da gå for en usaltet smørtype.

Best i testen av ost, og desidert best i sin kategori er Kavli Baconost. God konsistens og mye smak av bacon.

Skal du kjøpe baconost bør du styre unna Coop: X-tra Baconost smakte rett og slett litt ekkelt, og landet på terningkast 1, den laveste scoren blant alle ostene.

Coop X-tra tar imidlertid revansj i skinkeostkategorien: X-tra Skinkeost står til terningkast fire, mens Kavlis skinkeost blir for salt til å nå opp.

Se alle resultatene fra smøreosttesten

Makrell i tomat

Ja, du kan trygt velge butikkenes billigmerker
Ja, du kan trygt velge butikkenes billigmerker


Noen ganger når vi diskuterer smakstester på redaksjonsmøter, for eksempel da vi skulle teste årets nye is eller sjokoladekjeks og kjekssjokolade får vi høre at vi må ha verdens beste jobb. Det var ingen som var misunnelig da vi skulle teste makrellfilet i tomat. Det er i utgangspunktet et elsk-hat-produkt, og selv dem som liker pålegget sliter med enkelte typer.

Vi smakte her på seks varianter, og to av dem skilte seg ekstra positivt ut: Stabbur-Makrell, filet i tomatsaus og First Price makrellfilet i tomatsaus fikk begge terningkast fem.

I andre enden av skalaen finner vi Rema 1000 Makrell i tomat og Bunnpris Makrell i tomat. Disse kommer i en to-pakk med små runde bokser, og ser omtrent identiske ut. Det viser seg også at de produseres på samme fabrikk i Skotland, og det holdt dessverre ikke til mer enn terningkast to.

Se alle resultatene fra makrell i tomat-testen

MAKRELL I TOMAT: De beste har store fiskestykker og velbalansert tomatsaus. Du ser dem til høyre, fra Stabburet (nummer to fra høyre) og First Price (helt til høyre) Foto: ELISABETH DALSEG
MAKRELL I TOMAT: De beste har store fiskestykker og velbalansert tomatsaus. Du ser dem til høyre, fra Stabburet (nummer to fra høyre) og First Price (helt til høyre) Foto: ELISABETH DALSEG Vis mer


ALLE FOTO: DINSIDE

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer