Ja, han kommer på besøk i julen

Juletreet ditt er ikke bare et tre, men et hjem. Og mange av beboerne har kun en rask død i vente.

Denne edderkoppen kan du finne i juletreet ditt. Hadde den vært stor, hadde vi nok blitt skremt. Men den overskrider ikke tre millimeter i lengde ... Foto: Torbjørn Ekrem
Denne edderkoppen kan du finne i juletreet ditt. Hadde den vært stor, hadde vi nok blitt skremt. Men den overskrider ikke tre millimeter i lengde ... Foto: Torbjørn Ekrem Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I juletreet ditt bor et tosifret antall insektarter og edderkoppdyr. Inntil 20.000 individer kan ha sitt hjem i treet som du nå tar inn i stua. Det kan være nok til å få de mest engstelige til å foreta et byks inn i plast-tre-avdelingen på nærmeste utstyrsforretning.

Juletreguiden: Hvilket juletre skal du ha?

Men heldigvis - krekene gjør ingen skade, verken på hus, mat, folk eller tre. Heller tvert imot. De fleste risikerer en rask død i et tørt og varmt inneklima om de beveger seg ut fra gjemmestedene blant nåler og bark. Ikke får du sett alle heller. Noen er gjerne så små at du kun får øye på dem i mikroskop. Men ikke alle.

- Om du rister treet over et hvitt underlag, vil mange falle av, og du kan studere treets innbyggere nærmere, sier Dr. Torbjørn Ekrem ved Systematikk og evolusjonsgruppa, NTNU Vitenskapsmuseet, til DinSide.

- Vi gjorde dette for TV-programmet Newton for ett par år siden, og kunne på kort tid telle 12-15 arter, forteller Ekrem, som ikke tror det er usannsynlig at et juletre kan huse 30-50 arter.

Les også: Hver av dem legger 30 egg om dagen i senga di

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer