Kombinert vaskemaskin og tørketrommel

Ja, takk begge deler? Tørk og vask i samme maskin

Salget har doblet seg. Se hva forskeren sier om hvor godt de kombinerte maskinene fungerer.

KOMBINERT: Vask og tørk i samme maskin sparer plass. Men fortsatt er det noen svakheter med denne løsningen i forhold til tradisjonelle maskiner i to deler. Foto: Kalcutta/Shutterstock/NTB scanpix
KOMBINERT: Vask og tørk i samme maskin sparer plass. Men fortsatt er det noen svakheter med denne løsningen i forhold til tradisjonelle maskiner i to deler. Foto: Kalcutta/Shutterstock/NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Har du liten plass på badet, er det fristende å vurdere en kombinert vaskemaskin og tørketrommel framfor å kjøpe to maskiner hver for seg.

Men er disse kombimaskinene like gode som de tradisjonelle, todelte løsningene?

Meningene er delte, og diskusjonen har gått høyt på nettet om hvorvidt kombiløsningen duger.

Dinside spurte to bransjefolk og en forsker som er spesialist på emnet.

- Dobling siden 2015

Siden 2009 har salget av kombimaskiner hatt en pen oppgang, ifølge tallene fra Elektronikkbransjen.

DYR: Ikke overraskende er det prestisjemerket Miele som kan skilte med en kombimaskin til 27.000 kroner. Foto: Elkjøp/Miele
DYR: Ikke overraskende er det prestisjemerket Miele som kan skilte med en kombimaskin til 27.000 kroner. Foto: Elkjøp/Miele Vis mer

I 2009 ble det solgt bare 3.207 slike maskiner i Norge. I 2016 ble det solgt tre ganger så mange. Likevel: Mens det totalt ble solgt hele 242.000 tradisjonelle vaskemaskiner i 2016, var det bare 9.057 som valgte kombiløsningen.

Selv om salget utvilsomt er beskjedent i forhold til separate maskiner, har interessen økt betraktelig i det siste.

- Vi har sett de siste årene at både kombinerte vaskemaskiner og mindre vaskemaskiner i slim-design har hatt en klar salgsøkning. Sammenlignet med 2015 har det vært en dobling i salget av kombinerte vask/tørk-maskiner, sier kommunikasjonsansvarlig Madeleine Schøyen Bergly i Elkjøp til Dinside.

Hos Elkjøp finner vi hele 24 kombinerte vaskemaskiner og tørketromler, og hos konkurrenten Power 12. Prisene varierer fra 4.500 kroner (Candy CSW596DS) til 27.000 (Miele WTH130WPM).

Sparer plass på trange bad

Kirsi Laitala er forsker 2 ved forbruksforskningsinstituttet SIFO, som nå er en del av OsloMet, Storbyuniversitetet (tidligere Høyskolen i Oslo og Akershus - HiOA).

FORSKER: Kirsi Laitala mener det både er fordeler og ulemper ved kombinert vask/tørk. Foto: SIFO
FORSKER: Kirsi Laitala mener det både er fordeler og ulemper ved kombinert vask/tørk. Foto: SIFO Vis mer

Hun mener den største fordelen er at man sparer plass, noe som kan være viktig om du bor trangt og har et lite bad.

- Det er også en miljømessig fordel at det blir produsert bare en ting i stedet for to. Men ulempen er at slike kombinerte løsninger ofte er mer energi- og vannkrevende i bruk, sier Laitala til Dinside.

Rent miljømessig er det bedre å nøye seg med en vanlig vaskemaskin og heller henge klærne til tørk på gamlemåten, mener forskeren. Dette er også bedre for tekstilene.

- Bare halv kapasitet på tørk

Men er slike kombimaskiner like bra som vaskemaskin og tørketrommel hver for seg? Nei, mener forskeren.

- Kapasiteten på tørking på kombinerte maskiner er ofte bare halvparten av kapasiteten på vask, så man får ikke tørket full maskin på én gang. Hvis man har store mengder klesvask, er det også ulempe at man ikke kan vaske og tørke samtidig, slik man kan om man har to separate maskiner.

BILLIG: Billigmerket Candy har faktisk større vaskekapasitet enn rikmannsmaskinen fra Miele. Foto: Elkjøp/Candy
BILLIG: Billigmerket Candy har faktisk større vaskekapasitet enn rikmannsmaskinen fra Miele. Foto: Elkjøp/Candy Vis mer

Den rimeligste maskinen vi fant hos Elkjøp, Candy CSW596DS vasker for eksempel ni kilo tøy og tørker seks kilo. Mens den dyreste, Miele WTH130WPM, vasker sju kilo og tørker fire kilo. Det er med andre ord ikke prisen som avgjør kapasiteten og forholdet mellom vask og tørk.

Siden en kombinert vaskemaskin må klare både vask og tørk, kan den ikke designmessig være helt optimal for begge delene, mener Laitala.

- Basert på kundetilbakemeldingene på slike produkter, virker det som de klarer vask bedre enn tørkingen.

Går lettere i stykker

Ifølge det australske forbrukernettstedet. Choice er kombinerte vaskemaskiner og tørketromler den gruppa av hvitevarer som folk er mest mest misfornøyde med.

Hele 22 prosent rapporterer at de har opplevd teknisk trøbbel med maskinene sine, noe som er et skyhøyt tall i forhold til kjøleskap, oppvaskmaskiner og separate vaske- og tørketromler.

Om maskinene holder lenger, vet vi ikke. Men fra bransjehold får vi i hvert fall vite at det er gjort tekniske framskritt.

- Disse maskinene har blitt vesentlig bedre med ny varmepumpeteknologi som har kommet de siste årene. Det gjelder både vaske- og tørkeresultatet og vann- og strømforbruket. Dessuten kan slike maskiner ta mer tøy enn før, sier kommunikasjonssjef Marte Ottemo i stiftelsen Elektronikkbransjen til Dinside.

- Vasker nesten like bra

Når det gjelder selve vaskeresultatet alene, er det også i ferd med å jevne seg ut.

- Jeg tror at den tekniske utviklingen i det siste har bidratt til at det ikke lenger er så stor forskjell. Alle vanlige vaskemaskiner må nå oppnå klasse A vaskeresultat, så det er ikke lenger angitt som energimerke. Denne merkingen er fortsatt påbudt på kombinerte maskiner. Hvis merker viser lavere enn A , må man forvente at resultatet er noe dårligere enn på vanlige vaskemaskiner som er på markedet nå.

Mange tror at du bruker lenger tid på å vaske og tørke tøyet i en kombinert maskin. Dette er heller ikke nødvendigvis tilfelle.

VARMEPUMPE: Denne AEG-maskinen er en av de realtivt få som har den nyeste teknologien. Foto: AEG
VARMEPUMPE: Denne AEG-maskinen er en av de realtivt få som har den nyeste teknologien. Foto: AEG Vis mer

- Dette varierer veldig fra maskin til maskin. De fleste nye maskinene har et hurtigprogram, men det kan være smart å sjekke dette før du kjøper. Det er også viktig å vite at slike hurtigprogrammer ofte bruker mer vann og strøm enn økoprogram som tar lengre tid, sier Kirsi Laitala.

Få med varmepumpe

De aller fleste kombimaskinene bruker fortsatt kondenstørking med vannkjøling. Dette betyr som oftest at de bruker langt mer vann enn om man kjører vask og tørk hver for seg.

De nye varmepumpe-baserte maskinene bruker ikke vann i tørkeprosessen, og er dermed langt mer effektive.

Men foreløpig er det ikke så mange slike maskiner å finne i norske butikker. Den dyre Miele-maskinen til 27.000 har for eksempel ikke det. To maskiner med varmepumpeteknologi er AEG L99695HWD og LG FH695BDH6N. Begge koster om lag 13.000 kroner.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer