Budrundetaktikk

Jeg kjøpte bolig uten budrunde

Kommentar: Slik fikk jeg min første bolig ved å gi bud direkte til selger. Det er samtidig viktig å vite hva du gjør når du byr på denne måten, mener ekspertene.

FØRSTEGANGSKJØPER: Dinside-journalist Eilin Lindvoll kjøpte nettopp sin første bolig ved å gi bud direkte til selger. Foto: Martin Kynningsrud Størbu.
FØRSTEGANGSKJØPER: Dinside-journalist Eilin Lindvoll kjøpte nettopp sin første bolig ved å gi bud direkte til selger. Foto: Martin Kynningsrud Størbu. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Jeg la merke til leiligheten da den lå til salgs første gang, men tenkte at siden jeg så at jeg gjerne ville forandre litt på rominndeling hvis jeg kjøpte den, var nok prisantydningen litt høy.

Derfor dro jeg aldri på visning, og regnet med at noen med fetere lommebok ville kjøpe den og ha nok penger til eventuell oppussing.

Plutselig dukket leiligheten opp igjen, denne gang med lavere prisantydning, og jeg tenkte som så at selger nok ønsket å få solgt boligen så fort som mulig. Kanskje dette var min sjanse?

Dro på privatvisning

Jeg avtalte privatvisning med selger tre dager før den offisielle visningen, leste salgsoppgaven, tilstandsrapporten og borettslagets regnskap nøye i forkant, og overrøste selger med spørsmål da jeg var på visning. Etterpå tenkte jeg at dette godt kunne bli min første egne bolig.

Dagen etter privatvisningen, ringte megler meg. Han fortalte at selger hadde fått et godt inntrykk av meg på visningen, og fisket etter om jeg ville legge inn et bud på denne leiligheten. Jeg fikk vite i klartekst at selger gjerne ville få boligsalget unnagjort så fort det lot seg gjøre.

Skulle jeg legge inn et bud direkte til selger?

Sendte SMS

Etter å ha rådført meg med familie og rådgiver i banken, samt snakket med takstmann og styreleder i borettslaget, var jeg sikker nok på at dette var en trygg leilighet å kjøpe, og jeg bestemte meg for å sende selger et bud direkte.

Jeg sendte selger en SMS fredags kveld med et bud på prisantydning, ønsket overtakelse og svarfrist til lørdags formiddag. Dersom selger ville gå for dette, kunne megler kontakte banken og sjekke finansieringsbeviset mitt, som var i orden. Selger svarte at hun skulle tenke på det til dagen etter.

EKSKLUSIVT BUD: Det går an å prøve seg på å sende et bud direkte til boligselger. Du må ikke alltid gå langt over prisantydning for å få budet godkjent. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix.
EKSKLUSIVT BUD: Det går an å prøve seg på å sende et bud direkte til boligselger. Du må ikke alltid gå langt over prisantydning for å få budet godkjent. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix. Vis mer

Lørdag ble jeg oppringt av megler, som sa at selger var usikker når budet lå akkurat på prisantydning, og lurte på om jeg ville øke det litt. Jeg var tydelig på at jeg mente budet mitt var bra, og at dette var en god sjanse for selger å få solgt til ønsket pris og ønsket overtakelsesdato, men sa at jeg skulle vurdere økning.

Noen minutter seinere økte jeg budet mitt med 50.000 kroner med forbehold om at hvitevarer, vaskemaskin og utemøbler følger med, og la inn en kort frist på 20 minutter. Like etterpå ble budet godkjent av selger. Dermed hadde jeg kjøpt min første egne bolig, litt over den nye prisantydningen, men godt under prisantydningen første gang leiligheten ble lagt ut for salg.

Med andre ord: Jeg var svært fornøyd.

Det var forkjøpsrett på boligen jeg ville kjøpe, så jeg måtte vente noen dager for endelig avklaring. På mandag var det, imidlertid, klinkende klart at jeg var blitt boligeier.

Merk at det som funker for én boligselger og -kjøper ikke funker for alle. Det er ingen fasit, og både budrunder og bolighandel arter seg gjerne forskjellig i hvert enkelt tilfelle.

Pass på hvis du prøver deg på et «boligkupp»

Ifølge Thomas Iversen, jurist i Forbrukerrådet, fører høye boligpriser til at det ikke er uvanlig at kjøper forsøker å kjøpe boligen uten å by via megler og budrunde. Dette er fordi mange regner med å få boligen til en lavere pris på denne måten.

Forbrukerrådet advarer imidlertid mot å «kuppe» boligen før visning uten å ha sett og lest om den, både for kjøper og selger.

- Kjøper risikerer å være svakere stilt ved i en fremtidig konflikt, da kjøper har en undersøkelsesplikt av boligen vedkommende kjøper. Informasjon du går glipp av fordi du «kuppet» boligen, og ikke ventet på informasjonen i tilstandsrapport, salgsoppgave og annet kan koste deg dyrt i en situasjon hvor kjøper og selger ender i konflikt, sier Iversen til Dinside.no.

For selger er «kupping» dårlig butikk, fortsetter Iversen. Eiendomsmegleren skal ha full betaling uansett om megler gjennomfører visning og budrunde, og som selger har du betalt eiendomsmegleren for å være din rådgiver i prosessen. Da bør du som selger benytter deg av de tjenester megleren normalt skal gjennomføre.

Slik bør du by direkte til selger

Hvis du likevel vil prøve deg på å sende et bud direkte til selger, selvfølgelig etter å ha lest all dokumentasjon om boligen og vært på privatvisning, gjøres det i praksis slik at du sender et skriftlig bud til selger, for eksempel på SMS, slik jeg gjorde.

- Budet må ha en pris du byr på, akseptfrist, ønsket overtakelse og eventuelle forbehold. Det er også lurt å gjøre det tydlig at finansieringen er i orden, og hvor megler eventuelt kan sjekke dette. Finansieringsforbehold ville jeg som selger ikke ha akseptert, sier Dag Jørgen Hveem ved BI til Dinside.no.

For ordens skyld kan du som budgiver be om bekreftelse fra selger på at budet er mottatt, legger han til. Det er viktig at budet ikke går via megler, og som alltid kan du kun by på én bolig om gangen.

Ingen fasit

Hveem understreker at i en bolighandel vil selger som regel ha høyest mulig pris, mens kjøper vil ha den lavest mulig. Dermed må begge parter tenke grundig gjennom hvilken strategi som lønner seg, og eventuelt innhente råd om dette. Fasiten får dere nemlig ikke på forhånd.

- I et stigende marked må budgiver gjerne noe over prisantydning for å få selger til å akseptere et bud uten å «teste markedet», mens det kan være motsatt i et fallende marked, sier Hveem.

Det beste generelle rådet hans til selgeren er å gå i dialog med noen om hvor høyt et direkte bud må være for at selger skal gå for dette. En relativt ukyndig kjøper bør alliere seg med noen som har gode kunnskaper og handle ut fra det. Er du usikker som kjøper, er det beste å avvente en ordinær budprosess og ikke sette prisantydning høyere enn det du mener er et godt kjøp.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer