Jens Dyvik gir bort møbeldesignet sitt

Er det mulig å leve av sosial deling av design?

Designet kan også tilpasses med logoer, som denne stolen Dyvik holder på å montere i Oslo. Foto: Per Ervland
Designet kan også tilpasses med logoer, som denne stolen Dyvik holder på å montere i Oslo. Foto: Per Ervland Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Suksessfull design kopieres uansett. I stedet for å bruke mye tid og krefter på patenter kan man dele designet, og la andre tilpasse eller videreutvikle det, sier Jens Dyvik, produktdesigner til DinSide.

Dyvik jobber for globalt samarbeid og lokal produksjon. Med kontakter med det riktige utstyret, kan han laste opp tegninger fra kontoret sitt i Oslo, og møblene kan produseres på den andre siden av jorden. Eller omvendt.

– Kortreist mat er jo veldig i vinden, men det er jo ingen grunn til at man ikke skal kunne ha kortreiste møbler også.

Slik skiller du mellom original, reproduksjon, inspirasjon - og rene kopier.

Sosialt eksperiment

Dyvik med et hexakopter - der de ulike delene er produsert på tre forskjellige kontinenter, basert på tegninger som er delt på opensource. Du kan lese mer og laste ned egne filer for å lage ditt eget på Dyviks nettsider. Foto: Per Ervland
Dyvik med et hexakopter - der de ulike delene er produsert på tre forskjellige kontinenter, basert på tegninger som er delt på opensource. Du kan lese mer og laste ned egne filer for å lage ditt eget på Dyviks nettsider. Foto: Per Ervland Vis mer


De siste to årene har Dyvik jobbet med et forskningsprosjekt som handler om nettopp dette: Sosial deling av design. Globalt samarbeid og lokal produksjon. Kan man hjelpe andre å lage produkter? Kan de bidra med noe tilbake. Og ikke minst: Hvordan kan vi leve av å dele?

– Tanken er jo å finne samarbeidspartnere som har det samme produksjonsutstyret - og som man kan stole på, sier Dyvik.

Dyvik har studert industridesign ved det anerkjente designakademiet i Eindhoven i Nederland, der han et par år tilbake fikk tildelt et stipend som mest lovende gründer. Dette har han brukt på nettopp å se nærmere på muligheter og utfordringer ved sosialt design.

Inspirert av FabLab fra prestisjetunge Masachusetts Institute of Technology (MiT) har han reist jorden rundt og besøkt små verksteder for å utforske mulighetene som ligger i sosial deling og lokal produksjon.

Dyvik har tatt med seg et design, the layer chair, og denne har fått lokale tilpasninger alt ettersom hvor den er produsert - basert på lokale materialer, størrelser og behov.

Slippers - designet i Japan, tilpasset og produsert i Kenya. Foto: Per Ervland
Slippers - designet i Japan, tilpasset og produsert i Kenya. Foto: Per Ervland Vis mer


Han viser også frem et par slippers som er designet i Japan og produsert i Kenya.

– Formen er tydelig japanskinspirert, men vi gjorde lokale tilpasninger i forhold til bruk ute - og designet som er inspirert av jordsmonnet, sier Dyvik.

Ikke alle er like fornøyde med å dele: Her er årets mest skamløse kopier

FabLab

FabLab er et lite verksted der man kan tilby produksjon basert på digitale skisser. En slags splittet masseproduksjon - fordelt på flere ulike produksjonssteder. Man kan ikke konkurrere på pris med masseproduksjon - men ett design kan produseres simultant over hele verden, med muligheter for individuell tilpasning.

FabLabber er utstyrt med fleksibelt produksjonsutstyr, som for eksempel ulike varianter av laserkuttere, fresemaskiner, 3D-printere et cetera.

På sitt fablab i Oslo har Dyvik gått til innkjøp av en kjempestor freserobot som freser bort lag for lag, i stedet for å printe ut. Maskinen kan kutte til og skjære ut i tre, plast og ulike metaller.

Se bilder her:

Se også bilen som lages ved hjelp av 3D-printere

Kan man leve av å dele?

Konklusjonen er ennå ikke helt klar. Og lokal produksjon har selvsagt sin pris.

Hvem som helst kan laste ned tegningen til Layer chair, og spikke den selv. Ønsker du at Dyvik skal produsere den for deg, koster den 5.000 kroner, inkludert moms. For firma som ønsker å få laget med logo eller innfrest grafikk, koster det 6.000, mens du kan få den skreddersydd og tilpasset ditt behov for rundt 8.000.

For eksempel kan den lages med kortere bein til dem som synes standard spisestoler er akkurat litt for høye i beina, som krakk, om du ikke liker stolrygger - eller med ekstra høy rygg for dem som ønsker det.

Men hva med inntekter på eget design som produseres på andre siden av jordkloden?

– Det er mulig du spør meg om ti år, og jeg rister på hodet og lurer på hva jeg tenkte på. "Gi bort design." Men jeg tror det ikke bare er plass til det, jeg tror vi kan tjene på det, sier Dyvik.

Det handler om å finne samarbeidspartnere man kan stole på.

Ønsker du å vite mer, har Dyvik dokumentert prosjektet hittil. Det har resultert i filmen Making Living Sharing som har première i Oslo i morgen som en del av Oslo Innovation Week. Og i beste sosiale delingsånd er det mulig å delta. Arrangementet er åpent på Facebook, og du kan lese mer om hva og hvor og melde deg på her.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer