Når er det best å male huset

Jo, du kan beise eller male i høst

Men skal du beise eller male utendørs i høst, trenger du en fuktmåler!

Publisert

De aller fleste av oss beiser eller maler huset i løpet av vår eller sommer; ifølge en uhøytidelig spørreundersøkelse på Dinside i vår, planla 50 prosent av leserne å gjøre male/beise-jobben før slutten av mai. 25 prosent planla å gjøre det i sommerferien.

Men rakk du ikke å beise eller male som planlagt i vår eller sommer, er det ennå ikke for seint. Du kan fremdeles rekke det før vinteren kommer. Men du bør være ekstra påpasselig med fuktigheten.

- Fukt, regn og duggfall kan være en utfordring når det males, dekkbeises eller beises på høsten. Når temperaturen ute blir lavere og fuktigheten høyere bruker maling, dekkbeis og beis lenger tid på å tørke, forteller Jonas Borvik Knutsen, merkevaresjef i Jotun, til Dinside.

Men det er absolutt mulig å gjøre - bare du tar visse forholdsregler.

Mål fukten!

Det er viktig å gjøre noen undersøkelser på fuktighet, før man starter. Ekspertene anbefaler å sjekke både fuktigheten i treverket - og forventet luftfuktighet noen dager fremover.

Og det er spesielt viktig å måle fukten i underlaget dersom du skal male seint på høsten:

- Ved malearbeid utvendig om høsten, må du bruke en fuktmåler, sier Per Myhre, teknisk sjef i Akzo Nobel og Nordsjö, til Dinside.

- Kledningens fuktighet bør ikke være over 16 prosent når den males. Mål flere steder, gjerne på de mest utsatte delene av veggen, sjekk også endeved, råder han.

Jotun anbefaler maks 18 prosent fuktighet i treverket. Og luftfuktigheten bør ikke komme over 80 prosent relativ luftfuktighet (RF).

Sjekk værmeldingen!

Alle ekspertene er enige om at det er helt essensielt å være oppdatert på værmeldingen dersom du skal male eller beise utendørs nå.

- Værmeldingen bør sjekkes både med tanke på temperatur og fuktighet. De nye og moderne vanntynnede malingene skal ikke brukes når det er kaldere enn pluss fem grader ute. Oljebaserte produkter er mindre følsomme på temperatur, men de blir seige ved lave temperaturer, forteller Myhre.

- De whitespirit-tynnede produktene kan brukes ned mot minus 5 grader i underlaget eller luften. Men før det skal males eller beises er det uansett viktig at treverket er rent, fast og tørt, understreker Knutsen.

Du vil heller ikke at det skal starte å regne mens du maler - eller rett etter:

- På generell basis er det greit å følge med på værmeldingen slik at det ikke begynner å regne mens man maler eller rett etter at man har malt, sier har Ingrid Husebye Karstensen, merkevaresjef i Jotun, tidligere uttalt til Dinside.

Avslutt tidlig på ettermiddagen

- Fukt, regn og duggfall kan være en utfordring når det skal males, dekkbeises eller beises på høsten. Når temperaturen ute blir lavere og fuktigheten høyere, bruker maling, dekkbeis og beis lenger tid på å tørke, sier Knutsen til Dinside.

Myhre sier at fuktighet i tørkeprosessen kan gi et skjemmende maleresultat.

- Utover høsten er duggmatting et vanlig fenomen, og dette kommer i løpet av kveld og natt når temperatur og fukt endres. Kommer det dugg på fuktig eller halvtørr maling, vil det kunne oppstå matte skjolder. Dette er det vi kaller duggmatting; matte-blanke skjolder som er estetisk skjemmende, forteller Myhre - og fortsetter:

- Luftfuktigheten er betydelig høyere på høsten enn på sommeren, spesielt på lavlandet. Dette bør tas ekstra hensyn til.

- Helst bør man gi seg i 15-16-tiden om man vil unngå dugg på malingen, har Chresten Nielsen hos Beckers, tidligere uttalt til Informasjonskontoret for farge og interiør (Ifi).

Thomas Sundmoen, teknisk sjef hos Flügger i Norge, minner om at det er viktig å være oppmerksom på risiko for kondens, regn eller nattefrost, da dette kan ødelegge en nymalt overflate:

- Et godt råd er å alltid male ved stigende temperatur i vår- eller høstsesongen og stanse arbeidet så snart temperaturen faller, sier Sundmoen.

Duggmatting: Vann- vs. oljetynnede

Det kan også være kjekt å vite at oljebaserte produkter er mer utsatt for duggmatting, fordi de har lengre tørketid enn de vanntynnede. Er du nødt til å gjøre jobben om ettermiddagen, er derfor akrylprodukter å anbefale, ifølge Ifi.

Husk bare at løsemiddeltynnede produkter som oljemaling eller oljedekkbeis kan legges på i kaldere vær enn vanntynnbare produkter:

De løsemiddeltynnede kan brukes helt ned i 5 minusgrader, mens de vanntynnede har en grense på 5 plussgrader.

Ta teip-testen

Husk at du før du starter, må vaske - og et smart tips er å ta teip-testen før du setter i gang. Dette kan avsløre hva som må gjøres med overflaten før du kan starte med maling eller beising.

Deler av artikkelen har vært publisert på Dinside også tidligere. Den er sist oppdatert 25. september.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer